Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε» - Αποκαλυπτικός ο πραγματογνώμονας των οικογενειών για τη φωτιά στο Μάτι

«Ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε» – Αποκαλυπτικός ο πραγματογνώμονας των οικογενειών για τη φωτιά στο Μάτι

Για παντελή έλλειψη συντονισμού που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών στη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι έκανε λόγο ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Το αλλαλουμ και την παντελή έλλειψη συντονισμού που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών στη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι περιέγραψε στην κατάθεση του ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., ο οποίος διορίστηκε από οικογένειες θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, προκειμένου να συντάξει τεχνική έκθεση για την υπόθεση.

Η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα με ειδικές γνώσεις ακολούθησε την πολυήμερη λεπτομερή και εξαντλητική εξέταση του δικαστικού πραγματογνώμονα ο οποίος επίσης ανέδειξε τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων που πλήρωσαν με τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

«Μιλάμε για τη δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Την πρώτη στην Ελλάδα. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός» τονισε ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη είπε πως η εισήγηση της πυροσβεστικής για την συντονισμένη απομάκρυνση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών δεν ήταν απαραίτητη για να ληφθεί το μέτρο επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν εκεί ληφθεί απόφαση για απομάκρυνση των κατοίκων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τους δήμους και την περιφέρεια.

Εισαγγελέας: Λέτε πως δεν χρειαζόταν η εισήγηση;

Μάρτυρας: Ναι δεν ήταν κατά νόμο αναγκαία.

Εισαγγελέας: Μέχρι τι ώρα έπρεπε να γίνει;

Μάρτυρας: Το αργότερο μέχρι τις 5:30 έπρεπε να είχε γίνει η εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Εισαγγελέας: Εσείς λέτε πάντως ότι ακόμα και να διατασσόταν δεν θα υλοποιούνταν;

Μάρτυρας: Ναι οι δήμοι και η περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί όπως έλεγε ο νόμος.

Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και λέτε πως η μη εισήγηση από την πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;

Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην μη ενημέρωση των κατοίκων από την Πυροσβεστική για τον επικείμενο κίνδυνο, πέρα από την μη λήψη απόφασης για την οργανωμένη εκκένωση. «Η δίνεις εντολή απομάκρυνσης μέχρι τις 5:30, η κάνεις διάσωση για να σώσεις τον κόσμο. Εγώ αυτό ξέρω» τόνιζε ο πραγματογνώμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας τότε το «112» δεν λειτουργούσε όπως σήμερα ωστόσο «το έλαχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες. Το ελικόπτερο του ΠΣ έχει μεγαφωνικό. Το ελικόπτερο τηδ αστυνομίας έχει επίσης μεγαφωνικό σύστημα πιο ενισχυμένο από το δικό μας. Μάλιστα, τότε, είχε κάνει και δηλώσεις ο Τόσκας πως τα επιχειρησιακά μέσα αστυνομίας εντάσσονται στο σχεδιασμό ΠΣ. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε στην άσκηση δια πυρός του πυροσβεστικού σώματος που γίνεται κάθε Μάιο».

Ο κ. Γκουρμπάτσης είπε πως εκείνη την ημέρα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στο ΕΣΚΕ βρισκόταν βρισκόταν η φυσική και πολιτική ηγεσία του Π.Σ.

Συν. Υποστ.: Η παρουσία του κ.Τόσκα στο ΕΣΚΕ επιβάλλεται εκ του νόμου;

Μάρτυρας: Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον ωστόσο για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Στην αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες πχ του διοικητή του ΕΣΚΕ Φωστιέρη, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα θα μιλήσω με τον υπουργό. Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά.

Επιπλέον, ο πραγματογνώμονας στηλίτευσε και το γεγονός πως ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ δεν κάλεσε σε γενική επιφυλακή με αποτέλεσμα παρά την επικινδυνότητα της ημέρας να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό. «Για αυτό κάποια στιγμή έχασαν την ψυχραιμία τους και έβριζαν τον κόσμο» τόνισε ο μάρτυρας.

«Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Έπρεπε να γίνει γενική επιφυλακή, να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε επίσης πως στη συνέχεια όλες οι διαδικασίες για τη διάσωση των πολιτών έγιναν εκ των υστέρων, μετά τις 10, όταν πια υπήρχαν ήδη νεκροί.

Η κατάθεση του συνεχίζεται αύριο.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024