Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποχετευτικό έργο 27 εκατ. Ευρώ στο Δήμο Κυθήρων

Αποχετευτικό έργο 27 εκατ. Ευρώ στο Δήμο Κυθήρων

Έως το τέλος του 2023 πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί το μεγάλο έργο της αποχέτευσης στο Δήμο Κυθήρων.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου «Αποχέτευση Νοτίου Τμήματος Νήσου Κυθήρων» με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 27.000.000€. Όπως δήλωσε πρόκειται για το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό και έκταση έργο που έχει εκτελεστεί στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες.
Με το έργο αυτό, θα αναβαθμιστεί η ΕΕΛ Καψαλίου σε μονάδα Γ΄ βαθμού, θα κατασκευαστούν 40 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης που θα συμπεριλάβουν τους περισσότερους οικισμούς του νοτίου τμήματος Κυθήρων, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 500kW, διπλό φρεάτιο υποδοχής βυτίων στο αμαξοστάσιο καθώς και σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης και τηλεελέγχου.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το συγκεκριμένο έργο  σχετίζεται με την επαύξηση των δυνατοτήτων της φέρουσας ικανότητας των υποδομών, που έχει άμεση επίπτωση στην ομαλή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος δήλωσε:

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το μεγάλο έργο της αποχέτευσης του Νοτίου Τμήματος Κυθήρων, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό πάνω από 27.000.000€.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ο Δήμος μας από την ίδρυση του καθώς και για το μεγαλύτερο σε έκταση και πολυπλοκότητα έργο που έχει γίνει στο νησί μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στην εν λόγω πρόσκληση χρηματοδότησης του ΥΠΕΝ εντάχθηκαν συνολικά 51 ΟΤΑ και ο Δήμος μας έλαβε τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση της πρόσκλησης, ανάμεσα σε πολύ μεγάλους σε έκταση και πληθυσμό Δήμους ακόμα και ολόκληρες Περιφέρειες.

Με το έργο αυτό, επιλύεται οριστικά το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσης των υγρών λυμάτων στο νότιο μέρος των Κυθήρων και ταυτόχρονα δημιουργείται μια μεγάλη υποδομή που έχει τη δυνατότητα να δεχθεί λύματα από επιπλέον οικισμούς, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα φάση της χρηματοδότησης, κυρίως λόγω κόστους.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς ιδιαίτερα για τη σημασία αυτού του έργου. Είναι ένα έργο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, ουσιαστικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και φυσικά αληθινά βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς τέτοιου είδους υποδομές πρέπει να υπάρχουν και ουσιαστικά να προηγούνται έναντι κάθε σκέψης για επέκταση της τουριστικής περιόδου και αύξησης της επισκεψιμότητας.

Το έργο «Αποχέτευση Νοτίου Τμήματος Νήσου Κυθήρων», με συνολική χρηματοδότηση 27.107.727,67€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:

  1. «Δίκτυα Αποχέτευσης».

Προβλέπεται η κατασκευή 40 χιλιομέτρων αποχετευτικών δικτύων που θα συνδέσουν με την ΕΕΛ Καψαλίου και οικισμούς. Συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή 9 αντλιοστασίων καθώς και διπλό φρεάτιο υποδοχής βυτίων λυμάτων στο χώρο του αμαξοστασίου προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης βοθρολυμάτων.

  1. «Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός Ε.Ε.Λ. Καψαλίου Κυθήρων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού».

Προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Καψαλίου από Β΄ βαθμού που είναι σήμερα σε Γ΄ βαθμού, μέσα από την κατασκευή νέων σύγχρονων συστημάτων προεπεξεργασίας, βιολογικής επεξεργασίας, απολύμανσης, ενέργειας κ.λπ.

  1. «Προμήθεια – εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 499,62KW για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering) για τον Δήμο Κυθήρων».

Προβλέπεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 499,62KW στο χώρο του Δημοτικού Αμαξοστασίου (Φράτσια) με στόχο τον συμψηφισμό του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και των δικτύων και συστημάτων αποχέτευσης νοτίου τμήματος Κυθήρων. Το έργο είναι πρωτοποριακό καθώς συμβαδίζει με τις εθνικές πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης, ενώ παράλληλα αποδεικνύει στην πράξη τον βιώσιμο ενεργειακό προσανατολισμό της Δημοτικής Αρχής.

  1. «Τηλεμετρία – τηλεέλεγχος αντλιοστασίων αποχέτευσης Κυθήρων».

Προβλέπεται η εφαρμογή πλήρους συστήματος τηλεμετρίας και τηλεελέγχου για τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης που θα κατασκευαστούν στο νότιο μέρος των Κυθήρων, προκειμένου η αποχέτευση να λειτουργεί με σύγχρονο τρόπο και χωρίς την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού.

Το έργο περιλαμβάνει, σύμφωνα με την νομοθεσία, και 4 υποστηρικτικά υποέργα για να καλύψει τα ενδεχόμενα κόστη που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση του έργου για την Διαχείριση των Απόβλητων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), για Αρχαιολογικές Εργασίες και μετακίνηση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) καθώς και την τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης.

Κλείνοντας, να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τις δεσμευτικές προθεσμίες του Τ.Α. το έργο πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2023, το 50% να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 και το σύνολο του έργου μέχρι το τέλος του 2025».

Sports in

Και πάλι θέμα με τις σουίτες του τελικού – Πως σχολιάζουν στον Πειραιά την άρνηση του Ντέρη να τις επιστρέψει…

Η ΕΠΟ υποχρεώθηκε να δώσει τις σουίτες της Νέας Φιλαδέλφειας στον φιναλίστ Ολυμπιακό. Δεν τις επιστρέφει όμως κάποιος…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024