Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταξιδιωτικές προσφορές... πολύ καλές για να είναι αληθινές

Ταξιδιωτικές προσφορές… πολύ καλές για να είναι αληθινές

Για τις νέες «τακτικές» στην εξαπάτηση των ταξιδιωτών προειδοποιεί το CTSI - Υποτιθέμενα πρακτορεία χρησιμοποιούν πλαστά emails, γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις και διαφημίσεις κυρίως για να αποσπάσουν χρήματα

Νέες «τακτικές» για την εξαπάτηση των ταξιδιωτών, με στόχο κυρίως να τους αποσπάσουν είτε χρήματα είτε προσωπικές πληροφορίες, χρησιμοποιούν πλέον οι απατεώνες του Διαδικτύου, σύμφωνα με επείγουσα προειδοποίηση που εξέδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Chartered Trading Standards Institute (CTSI).

Το CTSI ειδικεύεται στην εκπαίδευση των επαγγελματιών που είναι υπεύθυνοι για τα εμπορικά πρότυπα και που εργάζονται σε τοπικές αρχές, επιχειρηματικούς και καταναλωτικούς φορείς, καθώς και σε κυβερνητικές θέσεις σε διάφορες χώρες.

Οι απατεώνες, όπως τονίζει το CTSI, χρησιμοποιούν πλέον όλο και πιο εξελιγμένους – πειστικούς τρόπους για να εξαπατήσουν τους παραθεριστές, με δέλεαρ κυρίως ταξιδιωτικές προσφορές που δείχνουν «πολύ καλές, χωρίς όμως να είναι αληθινές»!

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν πλαστά emails, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και διαδικτυακές διαφημίσεις.

Πρόκειται για μια σκοτεινή αγορά που δρα παράνομα και αναπτύσσεται παγκοσμίως, πουλώντας πόντους πτήσεων, rewards ξενοδοχείων και κλεμμένα διαπιστευτήρια λογαριασμών αεροπορικών εταιρειών. Με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, εν μέσω του παγκόσμιου πληθωρισμού, όλοι αναζητούν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές. Ετσι, πολύ εύκολα μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά που θα μειώνει τα υψηλά κόστη των διακοπών τους.

Φθηνές διακοπές

Για παράδειγμα, σε καταχωρίσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε διαφημίσεις στο Ιντερνετ το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούν συχνά ελκυστικές εικόνες εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων, τις οποίες συνοδεύουν με πολύ χαμηλές τιμές και δελεαστικές «ειδικές προσφορές», με στόχο να παγιδεύσουν εκείνους που αναζητούν «ευκαιρίες φθηνών διακοπών». Οταν οι παραθεριστές αντιλαμβάνονται ότι οι φωτογραφίες και οι τιμές ήταν εξ ολοκλήρου ψεύτικες είναι πολύ αργά.

«Οι απατεώνες έχουν ήδη πάρει τα χρήματα και έχουν εξαφανιστεί» υπογραμμίζει το CTSI, αποκαλύπτοντας ότι συχνά λένε στα θύματα να πληρώσουν με μετρητά, μέσω τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων ή μέσω υπηρεσιών τους ή Western Union.

Επίσης, σύμφωνα με το CTSI, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ακόμα και πιθανές καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση διαβατηρίων, προσφέροντας ψευδείς υπηρεσίες «fast track» για να βοηθήσουν δήθεν τους παραθεριστές να ξεπεράσουν τους καθυστερήσεις. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν διάφορα μηνύματα και emails που υπόσχονται γρήγορες ανανεώσεις διαβατηρίων. Ομως, με τη λήψη χρημάτων από τα θύματα οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα που έχουν συλλέξει (κλοπή στοιχείων ταυτότητας), εμπλέκοντας τα ανυποψίαστα θύματά τους σε οικονομικές απάτες ή αφαιρώντας τους χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

5+1 συμβουλές για την προστασία των ταξιδιωτών

  1. Να είστε επιφυλακτικοί με προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές: Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν δελεαστικές προσφορές για να τραβήξουν την προσοχή ανυποψίαστων ταξιδιωτών.
  2. Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Οταν κάνετε online κράτηση για ένα ταξίδι, χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή τρόπο πληρωμής, όπως πιστωτική κάρτα ή PayPal.
  3. Ελεγχος για HTTPS: Οταν πραγματοποιείτε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης ενός ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος έχει HTTPS στη διεύθυνση URL.
  4. Πριν κάνετε κράτηση σε μια εταιρεία online, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε από ποιον αγοράζετε.
  5. Να κάνετε έρευνα και να επικοινωνείτε με τους ιδιοκτήτες μιας εξοχικής κατοικίας πριν προχωρήσετε σε κράτηση μίσθωσής της.
  6. Ελέγξτε τις διευθύνσεις ιστού: Ενας άλλος εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε πιθανές επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι να αναζητήσετε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνδέσμους και ονόματα τομέα που δεν ταιριάζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024