Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Pentagon leaks: «Έξυπνο ηλίθιο», χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του Ντάιτον τον 21χρονο

Pentagon leaks: «Έξυπνο ηλίθιο», χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του Ντάιτον τον 21χρονο

Πώς αντέδρασαν στη μικρή πόλη Ντάιτον στη Μασαχουσέτη στη σύλληψη του 21χρονου Τζακ Τεϊσέιρα, που ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή των λεγόμενων Pentagon leaks.

Σάλος και χαμός έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, των λεγόμενων Pentagon leaks, από τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος ήταν μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Ο 21χρονος κατηγορείται για «μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα» και «μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού» και αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Στη μικρή πόλη του Ντάιτον στη Μασαχουσέτη όπου ο κόσμος ασχολείται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και ανήκει κυρίως στην εργατική τάξη ήταν έκπληξη το FBI να μεταβαίνει για να συλλάβει κάποιον, ειδικά σε ένα μέρος που μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν ήξερε σχεδόν κανείς.

Το BBC βρέθηκε στην πόλη που έμενε ο Τζακ Τεϊσέιρα με τους γείτονες να μιλάνε για τη διαρροή που έχει σοκάρει όλες τις ΗΠΑ και ειδικά τη μικρή αυτή πόλη.

Λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι  του 21χρονου υπάρχει ένα δημοφιλές εστιατόριο, ο δημοσιογράφος ρώτησε έναν από τους θαμώνες αν θεωρεί μη πατριώτη τον Τεϊσέιρα

«Φυσικά. Ήταν μία κακή κρίση. Είναι ένα παιδί που δεν σκεφτόταν τις συνέπειες των όσων έκανε ή τι σήμαινε όλο αυτό για τη χώρα του», απάντησε.

«Ήταν ο έξυπνος ηλίθιος»

Μία γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της χαρακτήρισε τον 21χρονο ως τον «έξυπνο ηλίθιο» με το να χρησιμοποιήσει το μυαλό του καθ’ αυτόν τον τρόπο.

«Δεν ξέρω τι να σκεφτώ μετά απ’ όλο αυτό, αλλά πολλοί αισθάνονται το ίδιο. Όλοι είναι σοκαρισμένοι», είπε ακόμα.

Ο Ντάνιελ Μπαρόνε που είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Τεϊσέιρα είπε πως τον κάλεσε στο τηλέφωνο η γιαγιά του και του είπε ότι το FBI συνέλαβε κάποιον. «Είναι κάπως τρελό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η πόλη δεν έχει γνωστή για τίποτα», συμφώνησε η μητέρα του Κιμ. «Εάν δώσεις κατευθύνσεις στον κόσμο δεν ξέρει που είναι το Ντάιτον, οπότε να έχει κεντρίσει την προσοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελεί έκπληξη».

Η ίδια πάντως νιώθει άσχημα για την οικογένεια του Τεϊσέιρα, «Για έναν 21χρονο να κάνει αυτού του είδους το λάθος και να καταστρέψει όλη του τη ζωή είναι πολύ».

Μία άλλη γυναίκα η Ντίκον Σου, που έχει σχέση με την τοπική εκκλησία και στρατιωτικό παρελθόν, δήλωσε πως «η καρδιά μου πονάει γι’ αυτόν και την οικογένειά του εξαιτίας των φτωχών επιλογών που έκανε. Ωστόσο είναι αρκετά μεγάλος για να ξέρει το σωστό και το λάθος. Αυτό αφορά τη στρατιωτική ασφάλεια και έθεσε πολλούς ακόμα ανθρώπους σε κίνδυνο».

Μεταξύ των μοτοσικλετιστών που μαζεύτηκαν σε μία κοντινή αντιπροσωπεία, δεν υπάρχει συμπάθεια για τον 21χεονο, αλλά υπάρχει η δυσπιστία για το πώς γίνεται ένας τέτοιος χαμηλόβαθμος αξιωματούχος να έχει πρόσβαση σε χώρο υψίστης ασφαλείας.

«Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος για να ξέρεις ότι..»

Ένας βετεράνος του ναυτικού, ο Μαρκ Άλεν τον χαρακτήρισε ως «παιδί» που δεν ήταν καν «εντελώς στρατιωτικό μέλος της εθνοφρουράς».

«Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος για να ξέρεις ότι εάν κάτι είναι υψίστης ασφαλείας δεν κάνεις φιγούρα λέγοντάς το στους φίλους σου στο ίντερνετ», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως ένα στρατοδικείο είναι πιο κατάλληλο για τον 21χρονο σε σχέση με ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ένας άλλος βετεράνος ο Ρασάντ Έλις είναι πιο πολύ ανήσυχος από την πιθανή ζημιά σε «αδέρφια και αδερφές» στον στρατό.

«Πρέπει να κοιτάς για το μεγαλύτερο καλό. Αυτό είναι που κάνουμε για τον Θεό και τη χώρα μας. Είναι δύσκολο να δίνεις πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκάλεσουν πόνο στα αδέρφια και τις αδερφές μας. Με τον τρόπο που το βλέπουμε είναι όλοι οικογένεια».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024