Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Pentagon leaks: Πληθαίνουν τα ερωτήματα - «Πώς στο καλό» είχε τέτοια πρόσβαση ο Εθνοφρουρός

Pentagon leaks: Πληθαίνουν τα ερωτήματα – «Πώς στο καλό» είχε τέτοια πρόσβαση ο Εθνοφρουρός

Τα Pentagon leaks έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις ΗΠΑ, ειδικά στη σχέση τους με συμμαχικές χώρες, ωστόσο βουλευτές απευθύνουν διαρκώς ερωτήματα για το πώς ο συλληφθείς Τζακ Τεϊσέιρα είχε πρόσβαση σε τέτοια απόρρητα έγγραφα.

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η διαρροή απόρρητων εγγράφων, των λεγόμενων Pentagon leaks, από τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος ήταν μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει έρθει σε δύσκολη θέση αφού τα έγγραφα που διέρρευσαν αποτυπώνουν τα «παιχνίδια» που παίζει ακόμα και με τις συμμαχικές χώρες, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να να ενισχυθεί η ασφάλεια σε στρατό και μυστικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον κατηγορούμενο Τεϊσέιρα, ενώ ακόμα και βουλευτές αναρωτιούνται πώς γίνεται να είχε εύκολη πρόσβαση σε τέτοια απόρρητα έγγραφα.

Το Al Jazeera, σε ρεπορτάζ του, έχει συγκεντρώσει μια σειρά από ερωτήματα που υπάρχουν για τον υπεύθυνο των διαρροών.

Το γνωστό Μέσο σημειώνει αρχικά ότι ο Τεϊσέιρα δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια ξένη χώρα αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε ήταν πληροφοριοδότης που προσπαθούσε να αποκαλύψει κάποια κυβερνητική παραβατική συμπεριφορά.

Το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης κατηγορείται για «μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα« και «μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Πολύ νέος για να έχει τέτοια πρόσβαση

Το πρώτο που σημειώνει το Al Jazeera είναι ότι ο Τζακ Τεϊσέιρα είναι πολύ νέος σε ηλικία και με μικρή προϋπηρεσία για να έχει πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητα αρχεία που προορίζονται για κορυφαίους αξιωματούχους.

«Πώς στο καλό ένας 21χρονος gamer νεαρός αεροπόρος έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες;», έγραψε ο βουλευτής των ΗΠΑ, Αντριάνο Εσπέιλατ σε ανάρτησή του.

Τι αναφέρει η ένορκη κατάθεση του FBI

Το Al Jazeera θυμίζει ότι οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι συνέλαβαν τον 21χρονο, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος πληροφορικής στην Εθνική Φρουρά, την Πέμπτη, αφού συνέδεσαν έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέβαζε τα απόρρητα έγγραφα με τη διεύθυνσή του στη Μασαχουσέτη.

Η ένορκη κατάθεση του FBI αναφέρει ότι ο χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευε παραγράφους από κείμενα που «φαινόταν να είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες» γύρω στον Δεκέμβριο του 2022. Στη συνέχεια, ο χρήστης άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες των εγγράφων γύρω στον Ιανουάριο.

Αυτός που ανέβασε τα έγγραφα και θεωρείται ότι ήταν ο Τεϊσέιρα, είπε σε μάρτυρα ότι «είχε αρχίσει να ανησυχεί ότι μπορεί να αποκαλυφθεί ότι έκανε τα χειρόγραφα αντίγραφα των κειμένων στον χώρο εργασίας, οπότε άρχισε να παίρνει τα έγγραφα στην κατοικία του και να τα φωτογραφίζει», όπως αναφέρεται στο έγγραφο του FBI.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλάμβαναν λεπτομέρειες σχετικά με τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, πληροφορίες σχετικά με την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και πληροφορίες που συλλέχθηκαν από συμμαχικά κράτη.

«Επιζήμιες» διαρροές

Ειδικοί σημειώνουν ότι οι «επιζήμιες» διαρροές κινδυνεύουν να εκθέσουν τις πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ και να προκαλέσουν διπλωματικό ρήγμα με τις χώρες που αναφέρονται στα έγγραφα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, ανέφερε σε δήλωσή του αυτή την εβδομάδα ότι η Επιτροπή «θα εξετάσει γιατί συνέβη αυτό, γιατί πέρασε απαρατήρητο για εβδομάδες και πώς να αποτραπούν μελλοντικές διαρροές».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – η κυβέρνηση του οποίου προσπάθησε να «αναχαιτίσει» τις επιπτώσεις των εγγράφων που διέρρευσαν – επαίνεσε αυτό που αποκάλεσε «ταχεία δράση» των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των ΗΠΑ για τη διερεύνηση των όσων συνέβησαν.

«Ενώ εξακολουθούμε να εξετάζουμε την εγκυρότητα αυτών των εγγράφων, έχω δώσει εντολή στη στρατιωτική μας υπηρεσία και την υπηρεσία πληροφοριών να λάβει μέτρα για την περαιτέρω ασφάλεια και τον περιορισμό της διανομής ευαίσθητων πληροφοριών», τόνισε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Και η ομάδα εθνικής μας ασφάλειας συντονίζεται στενά με τους εταίρους και συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Τα ερωτήματα παραμένουν

Ωστόσο, η σύλληψη του Τεϊσέιρα δεν φαίνεται να κλείνει τη συζήτηση. Πολλοί βουλευτές απαιτούν απαντήσεις για το πώς έγιναν οι διαρροές.

Ο Φρεντς Χιλ, Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι οι διαρροές θα είναι «πρώτο θέμα» για την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg ότι αναμένει λεπτομερή ενημέρωση για να βοηθήσει στην «έρευνα σχετικά με το γιατί ακριβώς αυτός ο 21χρονος Εθνοφρουρός της Πολεμικής Αεροπορίας είχε πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο δεδομένων και γιατί αισθάνθηκε υποχρεωμένος να παραβιάσει τον νόμο και να γίνει κατάσκοπος».

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντάρελ Ίσα διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Τεϊσέιρα μπόρεσε να αποκτήσει απόρρητα έγγραφα.

«Μια από τις προβληματικές είναι ότι υπάρχει μια έννοια στις διαβαθμισμένες πληροφορίες που ονομάζεται «ανάγκη γνώσης» και δεν έχουν αποδείξει γιατί αυτό το άτομο είχε πρόσβαση σε κάτι που δεν χρειαζόταν να γνωρίζει», δήλωσε ο Ίσα στο Fox News την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση των αξιωματούχων του FBI, ο Τεϊσέιρα είχε άδεια πρόσβασης σε άκρως απόρρητα αρχεία («Top Secret») και «διατηρούσε πρόσβαση σε ευαίσθητα τμήματα (SCI)», τα οποία απαιτούνταν για τη θέση του ως μαθητευόμενος στις επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας. Το SCI αναφέρεται σε διαβαθμισμένες πληροφορίες που λαμβάνονται από πηγές πληροφοριών.

Η θέση του Πενταγώνου

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι το υπουργείο εμπιστεύεται στα μέλη του «πολλές ευθύνες σε πολύ νεαρή ηλικία».

«Σκεφτείτε έναν νεαρό λοχία και την ευθύνη και την εμπιστοσύνη που δίνουμε σε αυτά τα άτομα για να οδηγήσουν τα στρατεύματα στη μάχη. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα σε όλους τους τομείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Έτσι, λαμβάνεις εκπαίδευση και θα κατανοήσεις τους κανόνες και τις απαιτήσεις που συνοδεύουν αυτές τις ευθύνες», πρόσθεσε.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι όταν πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, ο σεβασμός αυτών των ευθυνών αφορά επίσης «τον νόμο».

Ωστόσο, η Δημοκρατική βουλευτής Άμπιγκεϊλ Σπάνμπεργκερ, πρώην αξιωματικός της CIA, που συμμετέχει επίσης στην Επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ανυπομονεί να θέσει «επιθετικές ερωτήσεις» σχετικά με το πώς έγιναν οι διαρροές.

«Η ιδέα ότι θα είχε πρόσβαση σε ένα τόσο ευρύ φάσμα πληροφοριών και θα ήταν σε θέση να βγει από ένα κτίριο με αυτές είναι απολύτως εξωφρενική για μένα», δήλωσε η Σπάνμπεργκερ στο MSNBC.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024