Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γέλεν: Η μείωση των δανείων μπορεί να φρενάρει τις αυξήσεις επιτοκίων

Γέλεν: Η μείωση των δανείων μπορεί να φρενάρει τις αυξήσεις επιτοκίων

Οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές μετά την κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών, είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Η πρόσφατη κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών και ο προβληματισμός που προκάλεσε είναι πιθανό να καταστήσουν τις τράπεζες πιο προσεκτικές και να τις οδηγήσει σε αυστηροποίηση των όρων δανεισμού, περιορίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξή της στο CNN, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειες για τον περιορισμό της συστημικής απειλής που προκλήθηκε από τη  χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank σταθεροποίησαν τις εκροές, «και τα πράγματα είναι ήρεμα», αναφέρει το CNBC επικαλούμενο σημεία της συνέντευξης που είναι προγραμματισμένο να μεταδοθεί σήμερα Κυριακή.

«Οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές σε αυτό το περιβάλλον», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας πως «είδαμε ήδη κάποια αυστηροποίηση των όρων δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα πριν από αυτά τα περιστατικά, και ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλα».

Η ίδια εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό του δανεισμού στην οικονομία, πράγμα το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει ακόμη κάτι «αρκετά δραματικό ή αρκετά σημαντικό» σε αυτό το πεδίο, που να αλλάζει τις οικονομικές της προβλέψεις.

Συγκεκριμένα είπε πως «νομίζω ότι διατηρούνται οι προοπτικές για μέτρια ανάπτυξη και ισχυρή αγορά εργασίας με μείωση του πληθωρισμού».

Γενικευμένη προσδοκία

Η σιδηρά κυρία της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι η μόνη αξιωματούχος που δείχνει να αναμένει κάποια μείωση του τραπεζικού δανεισμού ως αποτέλεσμα της αναταραχής που προκλήθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα τον τελευταίο μήνα. Και αξιωματούχοι της Fed, από την πλευρά τους είπαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση, καθώς αναμένουν ότι οι τράπεζες θα περιορίσουν τον δανεισμό τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία του εβδομαδιαίου τραπεζικού ισολογισμού που δημοσιεύονται από την Fed δεν έχουν ακόμη δείξει σημαντική μείωση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ αποτυπώνουν σταθεροποίηση στις εκροές καταθέσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ψηφιακό νόμισμα

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν στον απόηχο του προβληματισμού για τις καταθέσεις θα ήταν συνετό να αναπτυχθεί ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας που θα επέτρεπε στους καταναλωτές των ΗΠΑ να έχουν λογαριασμούς απευθείας στη Fed, η Γέλεν απάντησε πως «υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα … και υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε μια τέτοια απόφαση, επομένως είναι μια απόφαση που πρέπει να αναλυθεί σοβαρά, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι που υπάρχει στο μέλλον των Αμερικανών», είπε η Γέλεν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024