Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που θεσπίζει την ηλεκτρονική επιστράτευση

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που θεσπίζει την ηλεκτρονική επιστράτευση

Μέσω... διαδικτύου θα γίνεται εφεξής η επιστράτευση στη Ρωσία και όσοι αντιστέκονται θ' αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, δεν θα έχουν δυνατότητα να εργαστούν, να λάβουν δάνεια ή να έχουν την κατοικία τους και το αυτοκίνητό τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters) υπέγραψε χθες Παρασκευή τον νόμο που διευκολύνει την επιστράτευση των Ρώσων στις μονάδες του στρατού, ένα νομοσχέδιο που επικυρώθηκε μέσα σε δύο ημέρες από την Κρατική Δούμα, την κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Διαψεύδουν μεν, ανησυχούν δε…

Βάσει του νέου νόμου, ένας έφεδρος θα μπορεί στο εξής να επιστρατευτεί μέσω μιας διαδικτυακής πύλης των ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών ή ακόμη εάν η εντολή παραδοθεί σε τρίτο.

Εως σήμερα, οι κλητεύσεις έπρεπε υποχρεωτικά να παραδίδονται δια χειρός.

Ο πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν είχε διατάξει την επιστράτευση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, η υλοποίηση της οποίας ήταν συχνά χαοτική.

Η Μόσχα αναφέρει ότι επιστράτευσε τουλάχιστον 300.000 άνδρες πέρυσι για να ενισχύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Παρότι το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι θέλει να ξεκινήσει δεύτερο κύμα, πολλοί στη Ρωσία ανησυχούν καθώς ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.

Διώξεις

Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να διώκει όσους αντιστέκονται ενώ κινδυνεύουν και με ποινές φυλάκισης. Η εφορία, τα πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί θα έχουν καθήκον να παρέχουν τα προσωπικά στοιχεία των επιστρατευσίμων.

Η άρνηση να παρουσιαστούν στο γραφείο στρατολόγησης θα στερήσει κατά συνέπεια από τους Ρώσους τη δυνατότητα να εργαστούν ως επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, να λάβουν δάνεια ή να έχουν την κατοικία τους και το αυτοκίνητό τους.

Τα μέτρα αυτά αφορούν επίσης Ρώσους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και εργάζονται εξ αποστάσεως.

Η προηγούμενη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024