Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή Γκουτέρες στην Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά - Τι ζήτησε

Επιστολή Γκουτέρες στην Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά – Τι ζήτησε

Η επιστολή Γκουτέρες στάλθηκε αφότου τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι κανένα πλοίο δεν επιθεωρήθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε επιστολή στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, για να εκφράσει τις ανησυχίες του σε σχέση  με την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, δήλωσε την Μεγάλη Παρασκευή εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών σε καιρό πολέμου από πολλά ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η επιστολή του γενικού γραμματέα στάλθηκε αφότου τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι κανένα πλοίο δεν επιθεωρήθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της συμφωνίας, «καθώς οι (εμπλεκόμενες) πλευρές χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις επιχειρησιακές προτεραιότητες».

Οι επιθεωρήσεις επαναλήφθηκαν την Τετάρτη, πάντως.

Η παράταση της συμφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αρκετές δυσκολίες, εξασφαλίστηκε κυριολεκτικά στο… «παρά πέντε» η παράταση για 120 ημέρες της  συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 18 Μαρτίου.

Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη συμφωνία αυτή, που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Η Ρωσία, πάντως, είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024