Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιους και γιατί ευνοεί η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη - Πού θα πάνε οι ψηφοφόροι του

Ποιους και γιατί ευνοεί η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη – Πού θα πάνε οι ψηφοφόροι του

Ποια κόμματα θα πάρουν τις «αντισυστημικές» ψήφους του και το όφελος της ΝΔ

Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη οι ψηφοφόροι του, οι οποίοι κυρίως δηλώνουν αντισυστημικοί, θα τιμωρήσουν εκείνους που επιδίωξαν την απαγόρευσή του.

Οι κυβερνητικές παλλινωδίες ενίσχυσαν το κόμμα Κασιδιάρη

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν την διάταξη, μετά τις απίθανες παλλινωδίες της κυβερνητικής παράταξης επί του διαδικαστικού και τις επαφές με τον παραιτηθέντα Τζανερίκο, επι της ουσίας δεν θα κερδίσουν ψήφους από την δεξαμενή του κόμματος Κασιδιάρη.

Οι παλλινωδίες αυτές ενίσχυσαν την πρόθεση ψήφου προς το κόμμα Κασιδιάρη το οποίο με την εμφάνιση του νέου πρόεδρου του Κανελλόπουλου διευκόλυνε την τάση για μεγαλύτερη αντισυστημική ψήφο, αφού παρουσιάστηκε ως επικεφαλής του ένας μη εγκληματίας φασίστας, που προσεγγίζει την πολιτική ορθότητα.

Έτσι, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ η πρόθεση ψήφου προσέγγισε το 4%-4,5% και με την αναγωγή μπορεί να φθάσει περισσότερο.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει την τροπολογία έδωσε την ευκαιρία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τον κατηγορήσουν ότι κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο των οπαδών Κασιδιάρη.

Που θα πάνε οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Το 60% των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αυτή την στιγμή δεν έχει αποφασίσει προς τα που θα κινηθεί, δηλαδή είναι αναποφάσιστοι, κάτι που είναι λογικό καθώς δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση του κόμματος στις εκλογές. Αν υπάρξει απόφαση απαγόρευσης από τον Άρειο Πάγο τότε στις νέες μετρήσεις θα φανεί η κατεύθυνσή τους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πληρώνουν την υπερψήφιση της τροπολογίας και τα κέρδη τους είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σημαντικό τμήμα τους 7%-8% κατευθύνεται προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου, περίπου 6% προς τον ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 0,3% κέρδη) καθώς είναι από τα συστημικά κόμματα το πιο αντισυστημικό – όπως είπε ο κ. Μαύρος- και περίπου 20% προς άλλα μικρότερα κόμματα.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την απαγόρευση τότε θα προκύψει ένα επιπλέον ποσοστό, απ’ όσο έχει διαμοιραστεί, περί το 3,5% που μπορεί να αλλάξει συσχετισμούς εάν μετακινηθεί μαζικά προς μια κατεύθυνση. Θα είναι καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ο κ. Μαύρος. Είναι πιθανόν όμως να διαμοιραστεί και σε πολλά μικρότερα κόμματα.

Το βέβαιον είναι ότι ούτε και τότε σε επίπεδο ποσοστών δεν θα θα ωφεληθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το όφελος για τη ΝΔ αν απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη

Πέραν των ουσιωδών ζητημάτων δημοκρατίας και λειτουργίας του πολιτεύματος για τα οποία όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν, είναι προφανές ότι η πολιτική τους στάση παράγει και αποτελέσματα.

Η αντισυστημική ψήφος δεν πηγαίνει ούτως ή άλλως προς τη ΝΔ και μπορεί να ωφελείται σε κάποιο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και μικρότερα κόμματα. Η διαπίστωση αυτή που προκύπτει και από την ανάλυση του κ. Δ. Μαύρου, ίσως εξηγεί και την πολιτική στάση των κομμάτων στη Βουλή.

Και αφού η ΝΔ δεν κερδίζει ψήφους, γιατί το κάνει, διερωτώνται πολλοί και συνάμα γιατί άφηνε τον Κασιδιάρη να κάνει εκλογικό αγώνα μέσα από την φυλακή, γιατί άργησε να φέρει την τροπολογία και επιμένει σε κινήσεις που δείχνουν ότι παλλινωδεί.

Όπως, έχει γράψει πολλές φορές το in.gr όσα περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Ή όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερος είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Έτσι, αν μπουν 7 κόμματα στη Βουλή, τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής θα μειωθούν σημαντικά και ο πήχης της αυτοδυναμίας θα φθάσει ή και μπορεί να υπερβεί το 40%. Αντίθετα με 6 κόμματα στη Βουλή και ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής περί το 8%, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με περίπου 38%.

Το κόμμα Κασιδιάρη είχε σχεδόν πάντα δυναμική για να μπει στη Βουλή. Τα Τέμπη ήταν επιταγχυντής συνδυαστικά με τις κυβερνητικές παλλινωδίες για την απαγόρευσή του. Όμως, μία νομική κίνηση, πολύ νωρίς, θα έδινε την ευκαιρία να συγκαλυφθεί με ένα νέο μόρφωμα και υπό νέο πολιτικά ορθό ηγέτη, η πραγματική φασιστική και εγκληματική προσωπικότητά του.

Πάντως, το μόνο κόμμα που δεν φαίνεται να έχει οφέλη είναι το ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024