Μάρτιος 2023: Ο δεύτερος θερμότερος παγκοσμίως από το 1979
Στην Ελλάδα η θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2023 κυμάνθηκε κατά 1-2 ° C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020,
Ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος παγκοσμίως από το 1979 μέχρι σήμερα ήταν ο Μάρτιος του 2023, σύμφωνα με τους επιστήμονες του climatebook (ιστότοπος για τον καιρό, το κλίμα και την κλιματική αλλαγή).
Όπως αναφέρει, ο Μάρτιος 2023 ήταν ιδιαίτερα θερμός για αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας. Καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος Μάρτιος από το 1979 παγκοσμίως και ως ο 10ος θερμότερος στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα η θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2023 κυμάνθηκε κατά 1-2 ° C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, ενώ μειωμένες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν στην Ανατολική και Βορειανατολική Ελλάδα.
Ξηρασία και βροχές
Η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου 2023 στην Ευρώπη κυμάνθηκε κατά 0,85°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, ενώ παγκοσμίως κατά 0,51°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +4°C με +6°C, καταγράφηκαν σε περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Ρωσίας. Αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο σε περιοχές της Σκανδιναβικής Χερσονήσου.

Αποκλίσεις της θερμοκρασίας του αέρα σε ύψος 2μ από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 τον Μάρτιο 2023 στην Ευρώπη. (Πηγή: climatebook)Επιπλέον, έντονη ξηρασία με απουσία βροχής καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα παρατηρήθηκε σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, όπως στην Ισπανία καθώς και στα Βαλκάνια. Αυξημένες βροχοπτώσεις σε Γαλλία και Αγγλία όπου στην Αγγλία καταγράφηκε ο πιο βροχερός Μάρτιος των τελευταίων 40 ετών.

Απόκλιση βροχόπτωσης από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 τον Μάρτιο 2023 στην Ευρώπη.(Πηγή: climatebook)
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442