Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Γιατί η Καϊλή παραμένει στην φυλακή

Qatargate: Γιατί η Καϊλή παραμένει στην φυλακή

Μετά την αποφυλάκιση Παντσέρι και Τζιόρτζι πολλοί αναρωτιούνται τον λόγο που η Εύα Καϊλή βρίσκεται ακόμα στην φυλακή στο πλαίσιο ερευνών για το Qatargate.

Μετά την αποφυλάκιση των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το λόγο που η Εύα Καϊλή έχει παραμείνει τόσους μήνες σε βελγική φυλακή. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου πρόκειται να αποφασιστεί εκ νέου αν θα παραμείνει στην φυλακή η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την Liberation, η βελγική δικαιοσύνη, μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντήσει σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κρατούν την ευρωβουλευτή και όχι τους Τζιόρτζι και Παντσέρι, οι οποίοι πλέον έχουν ομολογήσει για την σχέση που είχαν με το Qatargate και έχουν ήδη αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Η εμπλοκή της Καϊλή στο Qatargate

Αν και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε περιθωριακό ρόλο στην υπόθεση του Qatargate, παραμένει εδώ και τέσσερις μήνες στην φυλακή, στερούμενη την 2χρονη κόρη της, την οποία μπορεί μόνο να δει για λίγες ώρες.

Ο αρθρογράφος της Liberation συνεχίζει λέγοντας ότι το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας εικαζόμενης αθώας (μέχρι αποδείξεως του εναντίου), είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι- ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Στην φυλακή παραμένει και ο Ταραμπέλα – Πώς τον έκαψε ο Παντσέρι

Πέρα από την Εύα Καϊλή, στην φυλακή παραμένει και ο ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταράμπελα, ο οποίος συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου. Η σύλληψη του, βέβαια, είναι ακόμα πιο περίεργη από εκείνη της Καϊλή. Ο λόγος είναι ότι στο σπίτι του Ταραμπέλα δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα, ούτε στο σπίτι, ούτε στο γραφείο ή στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Παρόλα αυτά, ψήφισε την άρση της δικής του βουλευτικής ασυλίας, ώστε να μπορεί να δώσει ελεύθερα εξηγήσεις ενώπιον του δικαστή. Και όμως, βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δύο μήνες, μόνο και μόνο επειδή ο Panzeri ισχυρίστηκε ότι του είχε δώσει 120.000 ή 130.000 ευρώ σε μετρητά, τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Χωρίς ποινικό μητρώο

Στην συνέχεια ο αρθρογράφος της Liberation, αναρωτιέται γιατί μόνο αυτοί οι δύο βουλευτές κρατούνται προφυλακισμένο. Σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, η μορφή κράτησης δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.

Ούτε η Καϊλή, ούτε ο Ταραμπέλα, έχουν ποινικό μητρώο. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, η δικαστική εποπτεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη.

Σε ότι αφορά τον Ταραμπέλα, δεν μπορεί να είναι ύποπτος φυγής, καθώς θα μπορούσε ήδη να είχε διαφύγει στο εξωτερικό και να είχε καταστρέψει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να μην τον ενοχοποιεί απολύτως τίποτα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, η Εύα Καϊλή θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να αντιμετωπίσει πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί το μόνο έγκλημα που έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, ενώ ο Ταραμπέλα μπορεί να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Νέα «βέλη» στον Παντσέρι από τον δικηγόρο της Καϊλή

Νέα «πυρά» κατά του «εγκεφάλου» του Qatargate, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, Αντόνιο Παντσέρι εξαπέλυσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Στο ερχόμενο δικαστικό συμβούλιο θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του κ. Παντσερι. Θα έχουμε ισχυρά νεότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα. Η ίδια αν και ψυχολογικά φορτισμένη επιμένει κατηγορηματικά στην αθωότητα της», δήλωσε ο συνήγορος της προφυλακισμένης ευρωβουλευτή στον Ant1.

«Η αποφυλάκιση του Παντσέρι είναι προϊόν συναλλαγής, δέχτηκε να πει ψέματα κατά της Εύας Καϊλή και το αντάλλαγμα ήταν να αφεθεί ελεύθερος. Αυτός που είναι αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί εγκληματική οργάνωση υπάρχει αλλά δεν συμμετέχει σε αυτήν η κ. Καϊλή», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός φυλακής με «βραχιολάκι» βρίσκεται και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και στενός συνεργάτης του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι δύο παλιοί συνεργάτες φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τις Αρχές του Βελγίου με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τους με όρους, αλλά και μια πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στη δίκη που θα ακολουθήσει.

Οι καταθέσεις και η αποφυλάκιση Παντσέρι λόγω κατάθλιψης

Τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Euronews, εκτιμούν και στα τελευταία τους ρεπορτάζ ότι η ομολογία του πρώην ευρωβουλευτή έπαιξε ρόλο για να προφυλακιστούν οι Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι ωστόσο αμφισβητούν την εγκυρότητα του Παντσέρι ως μάρτυρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην ευρωβουλευτής είχε υπογράψει «μνημόνιο μεταμέλειας» με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, γεγονός που του επέτρεψε τη διαπραγμάτευση και τη μείωση της ποινής με αντάλλαγμα την παροχή «πλήρων και ειλικρινών πληροφοριών» σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και οι συνεργοί του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Παντσέρι φαίνεται πως πάσχει από οξεία κατάθλιψη, κάτι που ίσως έπαιξε ρόλο για την αποφυλάκισή του με βραχιολάκι. Το ότι ο πρώην ευρωβουλευτής πάσχει από κατάθλιψη επιβεβαιώνουν και ψυχίατροι των φυλακών που κρατείται για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της διαφθοράς.

«Είναι φυσιολογικό ένα άτομο που συνεργάζεται να επωφελείται από το ηλεκτρονικό βραχιόλι», δήλωσε στο Politico ο Λοράν Κενές, δικηγόρος του Παντσέρι. «Είναι μια δύσκολη κράτηση προς το παρόν και θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη στο σπίτι. Δεν είναι ελεύθερος να μετακινηθεί», ξεκαθάρισε ο δικηγόρος. Ο Κενές πρόσθεσε ότι η προσωρινή κράτηση του Panzeri θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο μήνες.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024