Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Απώλεια καταθέσεων έως και 100 δισ. δολάρια αναμένεται να ανακοινώσουν οι συστημικές τράπεζες

ΗΠΑ: Απώλεια καταθέσεων έως και 100 δισ. δολάρια αναμένεται να ανακοινώσουν οι συστημικές τράπεζες

Μαζική εκροή παρά την μεταφορά καταθέσεων από τις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες προς τις μεγάλες συστημικές

Την απόσυρση καταθέσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του έτους αναμένεται να αποκαλύψουν σήμερα οι «big four», οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν ότι καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις από εναλλακτικές λύσεις όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς απέσυραν συνολικά σχεδόν 100 δισ. δολάρια από τις JPMorgan, Bank of America, Citi και Wells Fargo τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο καθώς η μαζική φυγή καταθέσεων θα έχει λάβει χώρα παρά την τάση μετακίνησης Αμερικανών καταθετών από τις μικρότερες περιφερειακές στις κεντρικές συστημικές τράπεζες, μετά την κατάρρευση των SVB και Signature Bank.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Όπως σημειώνουν οι FT, οι καταθέσεις αποτελούν κατά κανόνα τη φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών και μια μείωσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του δανεισμού. Οι μεγάλες τράπεζες χάνουν σταθερά καταθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια.

Η JPMorgan, η Citi και η Wells Fargo ανακοινώνουν τα κέρδη τους την Παρασκευή και ακολουθεί η Bank of America στις 18 Απριλίου. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, οι οποίες έχουν επιχειρήσεις που κλίνουν περισσότερο προς την επενδυτική τραπεζική, τις συναλλαγές και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρουν κέρδη στις 18 και 19 Απριλίου, αντίστοιχα.

Κατά μέσο όρο, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου στις έξι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να αυξηθούν λίγο πάνω από 6% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν λίγο πάνω από 1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν περισσότερο στις τράπεζες με μεγάλες δραστηριότητες λιανικής, δηλαδή στις JPMorgan, BofA, Citi και Wells. Η επενδυτική τραπεζική αναμένεται να έχει υποστεί άλλο ένα δύσκολο τρίμηνο, καθώς η Wall Street παλεύει με την παρατεταμένη επιβράδυνση των συναλλαγών που αναμένεται να πλήξει περισσότερο την Goldman και τη Morgan Stanley.

Τα έσοδα από τις συναλλαγές είναι επίσης πιθανό να είναι μειωμένα σε ετήσια βάση, αλλά θα παραμείνουν σε πολύ υγιή επίπεδα δεδομένης της πρόσφατης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναμένουν οι αναλυτές.

Φυγή καταθέσεων

Πριν από την κατάρρευση της SVB και της Signature, οι καταθέσεις είχαν διαρρεύσει από το τραπεζικό σύστημα προς περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, επειδή πολλές τράπεζες δεν μεταβίβαζαν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες.

Αυτό ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους από τη χορήγηση δανείων, αλλά οι αναλήψεις άσκησαν πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν και τα επιτόκια καταθέσεων.

Όσον αφορά τις μεγάλες τράπεζες, άλλωστε, η φυγή καταθέσεων αναμένεται να έχει αντισταθμιστεί εν μέρει από τη συρροή καταθετών από άλλα ιδρύματα, μετά την κατάρρευση της SVB. Πρόσφατα στοιχεία από τη Fed δείχνουν ότι από τις 8 Μαρτίου, όταν οι φόβοι για τη βιωσιμότητα της SVB έφτασαν στο αποκορύφωμα, οι 25 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προσέλκυσαν περίπου 73 δισ. δολάρια. Οι μικρότερες τράπεζες έχασαν περίπου 206 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες όπως η JPMorgan, οι οποίες θεωρούνται από τις ρυθμιστικές αρχές ως συστημικά σημαντικές για την οικονομία, θεωρούνται από ορισμένους πελάτες ως πιο αξιόπιστες, δεδομένου ότι ελέγχονται πιο αυστηρά από τις αρχές.

Ζητούμενο, τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το βρετανικό έντυπο, η τάση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβια, εκτός εάν και οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για να ανταγωνιστούν τα αποταμιευτικά προϊόντα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα οποία είδαν εισροές άνω των 350 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Τις ανησυχίες των επενδυτών ενισχύει το ποσοστό των καταθέσεων που οι τράπεζες επένδυσαν σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και οι τίτλοι με υποθήκη, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Οι κινήσεις αυτές ενίσχυσαν αρχικά τα κέρδη των τραπεζών, όμως τώρα οι τίτλοι αυτοί αξίζουν πολύ λιγότερο, μετά την αύξηση των επιτοκίων. Ήταν  άλλωστε αυτή η επενδυτική στρατηγική που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε στην πτώση της SVB.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024