Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΑΙ Οριεντάλ: Ο πυρετός του ChatGPT εξαπλώνεται στην Κίνα

ΑΙ Οριεντάλ: Ο πυρετός του ChatGPT εξαπλώνεται στην Κίνα

Το Reuters παραθέτει μια λίστα κινεζικών εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

H θεαματική επιτυχία του ChatGPT κάνει ντόρο και στην Κίνα, όπου οι μετοχές των επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) γίνονται ανάρπαστες και πολλές ντόπιες εταιρείες σπεύδουν να παρουσιάσουν αντίστοιχα προϊόντα.

Ακολουθώντας τα βήματα της Microsoft, της Google και της OpenAI, κινεζικοί κολοσσοί της τεχνολογίας όπως η Baidu και η Alibaba εργάζονται σε προγράμματα ΑΙ εδώ και χρόνια.

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι μηχανές διαλόγου, ή chatbot, που αναπτύσσονται στην Κίνα εστιάζονται κυρίως στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ενώ το ChatGPT της OpenAI, της οποίας η τεχνολογία ενσωματώνεται τώρα στα προϊόντα της Microsoft, τα πηγαίνει καλύτερα σε επαγγελματικές εργασίες όπως ο προγραμματισμός και το γράψιμο δοκιμίων.

Όλα chatbot βασίζονται σε «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα», αλγορίθμους που εκπαιδεύονται με μεγάλους όγκους δεδομένων από το Διαδίκτυο ώστε να κατανοούν την ανθρώπινη γλώσσα και να απαντούν κάθε είδους ερωτήματα.

Το Reuters παραθέτει μια λίστα κινεζικών εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τεχνολογία ΑΙ.

Sensetime

H κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε στις 10 Απριλίου μια νέα γενιά προϊόντων ΑΙ, συμπεριλαμβανομένων ενός chatbot και μιας γεννήτριας εικόνας που βαζίσονται στο μοντέλο SenseNova. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια για εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Baidu

Το κινεζικό αντίστοιχο της Google παρουσίασε στις 16 Μαρτίου ένα chatbot με την ονομασία Ernie, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο σε μικρό αριθμό χρηστών για δοκιμές.

Σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποίησε το Reuters, το chatbot έχει καλό χειρισμό της κινεζικής γλώσσας αλλά αποφεύγει να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Η Baidu σκοπεύει να ενσωματώσει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησής της, τη μεγαλύτερη στην Κίνα, καθώς και σε υπηρεσίες νέφους, έξυπνα αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές, μεταξύ άλλων.

Σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου, η Baidu έδειξε βίντεο του Ernie να γράφει περιλήψεις οικονομικών αποτελεσμάτων και να δημιουργεί διαφάνειες στο Powerpoint.

Alibaba

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, το αντίστοιχο της Amazon στην Κίνα, ανέφερε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι πραγματοποιεί εσωτερικές δοκιμές ενός εργαλείου σαν το ChatGPT. Το επίσημο λανσάρισμα του «Tongyi Qianwen» αναμένεται στις 11 Απριλίου.

Tencent

Περισσότερο γνωστή για τα βιντεοπαιχνίδια της, η Tencent Holdings έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα τη δημιουργία ενός chatbot σαν το ChatGPT με την ονομασία HunyuanAide, ανέφεραν τον Φεβρουάριο ανώνυμες πηγές.

Πανεπιστήμιο Φουντάν

Ομάδα ερευνητών παρουσίασε στις 20 Φεβρουαρίου το chatbot MOSS, όμως η πλατφόρμα κράσαρε λίγες ώρες μετά το ντεμπούτο και οι δημιουργοί του παραδέχτηκαν ότι βρίσκεται πολύ πίσω από το ChatGPT.

JD.com

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανέφερε στις 10 Φεβρουαρίου ότι σχεδιάζει να λανσάρει chatbot με την ονομασία ChatDJ, το οποίο όμως σχεδιάστηκε κυρίως για εταιρική χρήση.

China Telecom

Η εταιρεία επικοινωνιών αναπτύσσει μια βιομηχανική εκδοχή του ChatGPT για τον κλάδο τηλεπικοινωνιών, όπου θα μπορούσε να αναλάβει κάποιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών.

Netease

Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνολογία των γλωσσικών μοντέλων στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που προσφέρει, ανέφερε τον Φεβρουάριο ανώνυμη πηγή.

360 Security Technology Inc.

H ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι έχει αναπτύξει τεχνολογία γλωσσικού μοντέλου, δεν διευκρίνισε όμως πώς θα την αξιοποιήσει.

Kuaishou Technology

H εταιρεία εφαρμογής σύντομων βίντεο υλοποιεί έρευνες στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τα οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών.

Kunlun Tech

H εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών ανέφερε ότι σκοπεύει να λανσάει μια κινεζική βερσιόν του ChatGPT εντός του έτους. Πρόκειται για πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα.

Ακόμα, η Kunlun ανακοίνωσε ότι ενσωματώνει το ChatGPT στο πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο Opera.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024