Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μα πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια...πάνω στη λαμπάδα;

Μα πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια…πάνω στη λαμπάδα;

Ανάρπαστα τα «Κουτσουμπίνια», οι πασχαλινές λαμπάδες με τις ευρηματικές ατάκες του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που δημιουργεί καλλιτεχνικό εργαστήρι στην Ηλεία

Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι «Το Λειρί του Κόκορα», στα Κρέστενα της Ηλείας, έφτασε μια… ασυνήθιστη παραγγελία: Ο πελάτης ζητούσε τη δημιουργία μιας χειροποίητης λαμπάδας, εν όψει Πάσχα, που θα είχε πάνω της τη μορφή του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως τον έχει σκιτσάρει ο Νικόλας Στεφαδούρος στη σειρά «Baby Politicians», και την περίφημη ατάκα του «Αυτοί είστε» που ειπώθηκε στη Βουλή και έγινε viral εν ριπή οφθαλμού. Μια ανάρτηση εκείνης της λαμπάδας στο Facebook λίγες ημέρες μετά προκάλεσε πανικό: οι λαμπάδες είχαν τέτοια ζήτηση που το εργαστήριο αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες παραγγελίες. Ετσι, η ιδιοκτήτριά του, Πηνελόπη Καλογεροπούλου, ξεκίνησε φέτος να τις κατασκευάζει από τα… Χριστούγεννα. Και τα… «Κουτσουμπίνια», όπως αποκαλεί η ίδια τις λαμπάδες με τις ατάκες του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, έχουν γίνει ανάρπαστα. Είναι οι πιο δημοφιλείς λαμπάδες του 2023, με άρωμα προεκλογικό, και «ξεπουλάνε» με ταχείς ρυθμούς.

Οι λαμπάδες με τους σούπερ ήρωες τερματίζουν φέτος δεύτερες στις προτιμήσεις του κόσμου, καθώς οι πολιτικές λαμπάδες αναδεικνύονται νικήτριες στην κούρσα της πασχαλινής αγοράς. Πιο περιζήτητες είναι αυτές που γράφουν το δημοφιλές «Αλλά αυτοί είστε», τη φράση «Πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια;» και το περίφημο «Παπα… παπαρατσένκο» που ειπώθηκαν στη Βουλή από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ κατ’ απαίτηση του κοινού κυκλοφορούν και λαμπάδες με τα περίφημα γαλλικά Δημήτρη Κουτσούμπα: το «Chers amis, chers camarades», με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στους απεργούς κατά τη διάρκεια των τεράστιων κινητοποιήσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία για το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε όσο λίγες παρεμβάσεις πολιτικών. Και κάπως έτσι κάτι που ξεκίνησε για αστείο έγινε λατρεία…

Σε κάθε Εκκλησία

«Στόχος είναι να φτάσουν τα «Κουτσουμπίνια» σε κάθε εκκλησία και μετά στις κάλπες» λέει η Πηνελόπη Καλογεροπούλου, η οποία έχει φτιάξει επίσης λαμπάδα με την Αλέκα Παπαρήγα και την ατάκα που είχε πει στη Βουλή «Ε, δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας», ενώ άλλη δημιουργία της απεικονίζει έναν από τους πιο αγαπητούς δημάρχους της χώρας, τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, με τη φράση «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Πάτρα». Και μπορεί η ίδια να μην κρύβει τις πολιτικές της πεποιθήσεις λέγοντας πως δεν μπορεί να φτιάξει λαμπάδες με ατάκες άλλων πολιτικών γιατί… το χέρι της δεν πάει πιο δεξιά, όμως η αγορά διαθέτει λαμπάδες για όλα τα πολιτικά γούστα.

Στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος απευθύνονται τα διαδικτυακά καταστήματα που πουλούν φέτος λαμπάδες «ΠΑΣΟΚ», στολισμένες με τον πράσινο ήλιο, και μάλιστα σε πολλές παραλλαγές. Πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που γράφει «ΠΑΣΟΚ. Γύρνα πίσω να κάνουμε Ανάσταση», ενώ κυκλοφορεί και άλλη στην οποία κάτω από τον πράσινο ήλιο αναγράφεται: «Με το ΠΑΣΟΚ γιορτάζαμε Πάσχα μέχρι τον Αύγουστο»…     Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η επικαιρότητα αποτυπώνεται στις πασχαλινές λαμπάδες. Το Πάσχα του 2020 είχε κυκλοφορήσει λαμπάδα με τη μορφή του Σωτήρη Τσιόδρα, ενός προσώπου που είχε «μπει» στα σπίτια των Ελλήνων σε μια ταραχώδη και πρωτοφανή περίοδο, ενώ το 2015 δύο αδέλφια στη Θεσσαλονίκη έφτιαχναν και πουλούσαν λαμπάδες στις οποίες φιγουράριζε ένα πρόσωπο που είχε συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Τέλος, το 2019, μια χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, το Πάσχα έπεσε στις 28 Απριλίου, σχεδόν έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν κατακλυστεί από τη λαμπάδα… «Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024