Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
De minimis: Oι επιλέξιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων που θα  ενισχυθούν

De minimis: Oι επιλέξιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων που θα ενισχυθούν

Οι δικαιούχοι και το ύψος της ενίσχυσης

Με δύο αποφάσεις, οι οποίες πήραν ΦΕΚ, καθορίζονται οι όροι, οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης αλλά και οι επιλέξιμες ποικιλίες ανά καλλιέργεια για την χορήγηση de minimis σε βερίκοκα, νεκταρίνια, επιτραπέζια και μεταποιημένα ροδάκινα.

Δείτε τα ΦΕΚ ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, de minimis θα καταβληθεί σε αγροτες που διαθέτουν αγροτεμάχια στις  ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης και στους οποίους μειώθηκε το εισόδημα εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2022 και συνέβαλλαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων τους.

Οι παραγωγοί αυτοί πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.

Το ύψος της de minimis καθορίζεται σε 80 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και σε 65 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας για τα ροδάκινα μεταποίησης.

Για το έτος 2023 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 11.966.075 ευρώ.

Οι επιλέξιμες ποικιλίες ανά καλλιέργεια έχει ως ακολούθως:

Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 01.01.2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης.

De minimis λόγω απώλειας εισοδήματος

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη δεύτερη απόφαση, είναιαγρότες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης, οι οποίοι διαθέτουν αγροτεμάχια στις Π.Ε. Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας Πέλλας και Φλώρινας, λόγω της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν κατά το έτος 2022, η οποία επιτάθηκε καθότι μέρος της παραγωγής τους οδηγήθηκε σε ψυκτικούς θαλάμους, εξαιτίας του συνδυασμού της εποχής συγκομιδής τους (περιοχές καλλιεργούμενες με μεγάλο ποσοστό όψιμων ποικιλιών) σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση, με συνέπεια τη μείωση της προσόδου των παραγωγών.

Το ύψος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιών, βερικόκων, επιτραπέζιων ροδακίνων και ροδακίνων μεταποίησης.

Για το έτος 2023 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 16.118.690 ευρώ.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024