Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πολίτες νεκροί από ρωσικό πύραυλο στη Ζαπορίζια – Δεκάδες παιδιά επαναπατρίστηκαν από Ρωσία

Ουκρανία: Πολίτες νεκροί από ρωσικό πύραυλο στη Ζαπορίζια – Δεκάδες παιδιά επαναπατρίστηκαν από Ρωσία

Αυξάνονται τα ρωσικά πλήγματα κατά μη στρατιωτικών στόχων στην περιοχή της Ζαπορίζια. Στο μεταξύ, μη κυβερνητική οργάνωση μεσολάβησε για τον επαναπατρισμό πεδιών που απήχθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας 50χρονος και η 11χρονη κόρη του σκοτώθηκαν την Κυριακή από πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων σε πολυκατοικία στην πόλη της Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ακόμα ότι μια 46χρονη, για την οποία διευκρίνισε ότι πρόκειται για την σύζυγο του 50χρονου και μητέρα της 11χρονης που σκοτώθηκαν, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια.

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ανατόλι Κούρτεφ σημείωσε ότι δύο πύραυλοι κατέστρεψαν το κτήριο κτίριο και προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες άλλα στη διάρκεια πλήγματος τα ξημερώματα.

«Οι καταραμένοι Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν ξανά στην Ζαπορίζια και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε μέσω της εφαρμογήςTelegram.

Το πλήγμα είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία διανύει τον δεύτερο χρόνο της

Τριάντα ένα παιδιά επέστρεψαν στην Ουκρανία

Σε μια άλλη εξέλιξη το Σαββατοκύριακο, 31παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ουκρανία (εικόνα πάνω) έπειτα από μακρά επιχείρηση για τον επαναπατρισμό τους από τη Ρωσία ή την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, όπου είχαν μεταφερθεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

H Ουκρανή Άλα Γιατσέντιουκ δείχνει φωτογραφία του 14χρονου γιου της πριν ταξιδέψει στη Ρωσία για να τον φέρει πίσω (Reuters)

Μητέρες αγκάλιασαν γιους και κόρες καθώς διέσχιζαν τα σύνορα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία την Παρασκευή έπειτα μια δύσκολη αποστολή που περιελάμβανε ταξίδια σε τέσσερις χώρες.

«Σήμερα υποδεχόμαστε άλλα 31 παιδιά που επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα οποία είχαν μεταφερθεί παράνομα από Ρώσους από κατεχόμενα εδάφη», έγραψε ο Μίκολα Κουλέμπα, στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΜΚΟ Save Ukraine

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα παιδιά που κρατούσαν βαλίτσες και τσάντες διέσχισαν τα σύνορα πεζή την Παρασκευή, μαζί με συγγενείς τους, και μετά ανέβηκαν σε = λεωφορείο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο Μίκολα Κουλέμπα χαιρέτισε τις «ηρωικές μητέρες» που πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους και δήλωσε ότι ήταν η «πιο δύσκολη» αποστολή που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η ΜΚΟ.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ταξίδευε για να φέρει πίσω δύο εγγόνια, πέθανε από το «στρες», έγραψε στο Facebook ο Κουλέμπα, διευκρινίζοντας ότι οι Ουκρανές γυναίκες υποβλήθηκαν σε «ανάκριση 13 ωρών» από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB).

Οι αρχές του Κιέβου εκτιμούν ότι περισσότερα από 16.000 Ουκρανόπουλα έχουν «απαχθεί και »μεταφερθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και πολλά φέρεται να έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένα ιστορικό ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού Ουκρανών ανηλίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024