Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Με κάμερες στους δρόμους θα ταυτοποιούνται οι γυναίκες χωρίς μαντήλα

Ιράν: Με κάμερες στους δρόμους θα ταυτοποιούνται οι γυναίκες χωρίς μαντήλα

Παρά τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και την απειλή τιμωρίας, πολλές γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντήλα σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους.

Αντιδρώντας στο κίνημα γυναικών που τολμούν να κυκλοφορούν δημόσια με ακάλυπτο πρόσωπο, οι αρχές του Ιράν εγκαθιστούν κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι γυναίκες που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τη μαντήλα.

Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον ενδυματολογικό κώδικα θα λαμβάνουν «προειδοποιήσεις για τις συνέπειες με γραπτό μήνυμα» προειδοποίησε η αστυνομία σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, η κυκλοφορία γυναικών με ακάλυπτο πρόσωπο αμαυρώνει την πνευματική εικόνα του Ιράν και προκαλεί ανασφάλεια.

Όλο και περισσότερες γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους με ακάλυπτα πρόσωπα μετά τον περυσινό θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί στα χέρια της την αστυνομία ηθών, η οποία έθεσε τη γυναίκα υπό κράτηση για παραβίαση κανονισμού για το χιτζάμπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαμαρτυρίες μετά τον θάνατό της.

O νόμος για το χιτζάμπ είναι κληρονομιά της Ισλαμικής Επανάστασης (Reuters)

Όμως παρά τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και την απειλή τιμωρίας, πολλές γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντήλα σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους, με τις εικόνες να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την βιντεοεπιτήρηση περιγράφει το χιτζάμπ ως ένα από τα «πολιτιστικά θεμέλια του ιρανικού έθνους» και κάλεσε τους εργοδότες να ελέγχουν το εάν οι εργαζόμενες εφαρμόζουν το νόμο, σε ισχύ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι επιθέσεις εναντίον γυναικών δεν είναι σπάνιες. Την περασμένη εβδομάδα, βίντεο με έναν άνδρα που πέταξε γιαούρτι σε δύο ακάλυπτες κοπέλες κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο. Οι αρχές συνέλαβαν τις δύο γυναίκες αλλά και τον δράστη της επίθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι επανέλαβε ότι η τήρηση του ενδυματολογικού κώδικα αποτελεί «θρησκευτική αναγκαιότητα».

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024