Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβαίνει με τα πεταμένα πτώματα ιθαγενών γυναικών σε χωματερές του Καναδά;

Τι συμβαίνει με τα πεταμένα πτώματα ιθαγενών γυναικών σε χωματερές του Καναδά;

Περίπου 1.200 γυναίκες των Πρώτων Εθνών στον Καναδά (ιθαγενείς) είχαν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί μεταξύ 1980 και 2012

Το πτώμα μιας 33χρονης ιθαγενούς γυναίκας, ονόματι Linda Mary Beardy, εντόπισαν οι καναδικές αρχές τη Δευτέρα 3 Απριλίου σε χωματερή στην πόλη Winnipeg, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις καθώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Στο ίδιο σημείο είχαν βρεθεί και τα λείψανα της 24χρονης ιθαγενούς Rebecca Contois στις 16 Μαΐου 2022, με την αστυνομία να πιστεύει ότι οι θάνατοι δεν συνδέονται. Η Contois, ήταν μια από τις τέσσερις αυτόχθονες γυναίκες που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από έναν φερόμενο κατά συρροή δολοφόνο στο Winnipeg, ο οποίος έκτοτε συνελήφθη. Τα πτώματα των άλλων τριών δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Όσον αφορά την Linda Mary Beardy, η αστυνομία είπε δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ήταν θύμα του ίδιου φερόμενου δολοφόνου. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν άλλα θύματα ή ότι αυτή η έρευνα σχετίζεται με τυχόν προηγούμενα περιστατικά», είπε ο επιθεωρητής Shawn Pike στους δημοσιογράφους.

Η Beardy ήταν από τη λίμνη St Martin και ζούσε στο Winnipeg, ενώ δεν είχε αναφερθεί ως αγνοούμενη. Η αστυνομία πιστεύει ότι η σορός της μεταφέρθηκε στη χωματερή με απορριμματοφόρο, πιθανότατα λίγες ώρες πριν βρεθεί. Ο θάνατός της, τον οποίο η αστυνομία έκρινε ύποπτο, διερευνάται πλέον από το τμήμα ανθρωποκτονιών.

Δραματικά ποσοστά

Σημειώνεται πάντως, πως σύμφωνα με την έκθεση του 2019 «Canada’s Missing and Murdered Indigenous Women» οι ιθαγενείς γυναίκες έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν ή να αγνοηθούν από άλλες γυναίκες στον Καναδά. Η ανάκτηση της σορού της Beardy πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων στην αστυνομία του Γουίνιπεγκ να ψάξει σε χώρους υγειονομικής ταφής στην πόλη για τα λείψανα των άλλων αγνοουμένων γυναικών.

Τα πτώματα των Morgan Beatrice Harris, Marcedes Myran, και ενός τρίτου άγνωστου θύματος -το οποίο οι πρεσβύτεροι των ιθαγενών έχουν ονομάσει «Buffalo Woman»- δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Και οι τρεις, μαζί με την Contois, πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από τον Jeremy Skibicki, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τέσσερις φόνους πρώτου βαθμού.

Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση του Καναδά, για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατό να ερευνηθεί η χωματερή Prairie Green, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται τα πτώματα των Harris και Myran. Η Συνέλευση των ιθαγενών αρχηγών της περιοχής ζήτησε από τις αρχές να κλείσουν και να ερευνηθούν οι χωματερές στην περιοχή. «Είναι ένας χώρος χωματερής για ανθρώπους που σκοτώνουν τις γυναίκες του πρώτου έθνους μας», είπε η Cathy Merrick εκ μέρους της συνέλευσης, στο καναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CTV.

Μετά την εύρεση της σορού της κυρίας Beardy, κρεμάστηκαν κόκκινα φορέματα έξω από την χωματερή Brady, προς τιμήν των αγνοούμενων και δολοφονημένων ιθαγενών γυναικών και κοριτσιών στον Καναδά.

Σύμφωνα με την εθνική καναδική έρευνα για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες ιθαγενείς γυναίκες και κορίτσια, περίπου 1.200 γυναίκες των Πρώτων Εθνών στον Καναδά (ιθαγενείς) είχαν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί μεταξύ 1980 και 2012, ωστόσο αυτοί οι αριθμοί είναι συντηρητικοί, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από BBC

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024