Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ στη δίνη του υπόδικου Τραμπ

Οι ΗΠΑ στη δίνη του υπόδικου Τραμπ

Πώς η ιστορική άσκηση δίωξης κατά πρώην προέδρου των ΗΠΑ πυροδοτεί πολιτικό «πόλεμο» στο Κογκρέσο

«ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!!!», έγραψε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social, λίγο πριν επιβιβαστεί στο τζετ του για να μεταβεί από τη Φλόριντα στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές του Μανχάταν για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

«Ο διεφθαρμένος εισαγγελέας δεν έχει καμία υπόθεση», υποστήριξε για την πρώτη στα χρονικά δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Εν προκειμένω, δε, ενός πολιτικού που τώρα επαναδιεκδικεί τον Λευκό Οίκο.

«Αυτό που υπάρχει είναι ένας τόπος όπου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ για μένα να έχω μια Δίκαιη Δίκη (πρέπει να αλλάξει!), και ένας δικαστής που μισεί τον Τραμπ, επιλεγμένος από τον εισαγγελέα που υποστηρίζεται από τον Σόρος (πρέπει να αλλάξει!)», ισχυρίστηκε ο Τραμπ.

«Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται στο γραφείο του εισαγγελέα – πρωτοφανές!».

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στις αντιδράσεις των υποστηρικτών του.

Ο ίδιος τους έχει καλέσει σε μαζικές διαμαρτυρίες, ξυπνώντας «μαύρες» μνήμες από την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, στον απόηχο της εκλογικής ήττας του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατυπώνονται απειλές κατά της ζωής του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ και των μελών του ειδικού σώματος ενόρκων που αποφάσισε την άσκηση δίωξης.

Σύμμαχοι του Τραμπ, ακόμη και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, διακινούν θεωρίες συνωμοσίας.

«Πόσοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι/περιουσιακά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν επιστρατευτεί για για να μετατρέψουν τη διαμαρτυρία κατά της πολιτικής σύλληψης του προέδρου Τραμπ σε βία;», έγραψε στο Twitter η ακροδεξιά βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από τη Τζόρτζια και από τους πιο έμπιστους συμμάχους του πρώην και επίδοξου νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Όμως η πραγματικά μεγάλη μάχη που ετοιμάζει η «κλίκα» Τραμπ στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών φαίνεται ότι θα είναι στο κομματικά διχασμένο πια αμερικανικό Κογκρέσο.

Ήδη επιχειρούνται πρωτοφανείς απόπειρες πολιτικής παρέμβασης στη δικαστική εξουσία. Και δη με πρόδηλα μικροκομματικούς όρους.

Ρεπουμπλικανική αντεπίθεση

Πριν καν άλλωστε επιβεβαιωθεί η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ, τρεις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, νυν πρόεδροι επιτροπών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αξίωσαν από τον εισαγγελέα του Μανχάταν να παραδώσει «επικοινωνίες, έγγραφα και μαρτυρίες» σχετικά με την έρευνα του ειδικού σώματος ενόρκων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κλήτευσης στο Κογκρέσο.

«Οι ενέργειές σας θα διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στην αμερόληπτη εφαρμογή της δικαιοσύνης και θα παρέμβουν αμετάκλητα στην πορεία των προεδρικών εκλογών του 2024», υποστηρίζουν στη σχετική επιστολή τους οι πρόεδροι της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων Τζιμ Τζόρνταν, της Επιτροπής Εποπτείας Τζέιμς Κόμερ και της Επιτροπής Διοίκησης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπράιαν Στιλ.

Κάνουν λόγο μέχρι και για «πρωτοφανή κατάχρηση εισαγγελικής εξουσίας», παραβλέποντας το γεγονός ότι η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών λαμβάνεται από το ειδικό σώμα ενόρκων.

«Τα αιτήματα της επιστολής αποτελούν παράνομη παρέμβαση στις εξουσίες της πολιτείας της Νέας Υόρκης», απάντησε το γραφείο της εισαγγελίας του Μανχάταν.

Η υποβολή τους συνιστά «σφετερισμό εκτελεστικών εξουσιών», σχολίασε, και τυχόν συμμόρφωση προς αυτά «θα παρεμπόδιζε την επιβολή του νόμου» και «θα παραβίαζε την κυριαρχία της Νέας Υόρκης» ως πολιτείας.

Αναλυτές τονίζουν ότι είναι δεδομένο, λογικό και αναμενόμενο ο εισαγγελέας Μπραγκ ή οι υφιστάμενοί του να μην συναινέσουν στο να δώσουν καταθέσεις για μια εν εξελίξει ποινική έρευνα.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πόσο είναι διατεθειμένοι οι Ρεπουμπλικανοί να τραβήξουν το «σχοινί», με κλήτευση του Άλβιν Μπραγκ και μια πιθανή παραπομπή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης για ασέβεια προς το Κογκρέσο, όπου το κόμμα του Τραμπ έχει πλέον τον έλεγχο της Βουλής.

Κατά την Ρέιτσελ Μπέιντ, πολιτική συντάκτρια του ιστότοπου Politico, το υπουργείο -που παράλληλα ερευνά τον Τραμπ για άλλες υποθέσεις- «είναι μάλλον απίθανο» να εμπλακεί σε αυτό που η ίδια και πολλοί άλλοι χαρακτηρίζουν μια υπό διαμόρφωση νέα «πολιτική διαμάχη».

Ωστόσο, το τραμπικό και φιλοτραμπικό «στρατόπεδο» δείχνει όλο και πιο άγριες διαθέσεις…

Χτίζοντας «τείχος προστασίας» στο Κογκρέσο

Οι κινήσεις φαίνεται ότι γίνονται με τις «ευλογίες» του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής -τρίτου στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ- Κέβιν Μακάρθι.

«Υποστηρίζει πλήρως» αυτές τις μεθοδεύσεις «και ασκεί πιέσεις σε άτομα να είναι επιθετικοί» προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ανωνύμως πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Politico.

Ο πρώην πρόεδρος έχει υπό την απόλυτη επιρροή του τουλάχιστον 37 από τους 222 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αρκετοί από αυτούς έχουν καταλάβει καίριες θέσεις.

Αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των μελών του κόμματος στις επιτροπές Δικαστικών Υποθέσεων και Εποπτείας, οι οποίες προωθούν έρευνες όχι μόνο κατά του εισαγγελέα Μπραγκ, αλλά και κατά του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν.

Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, ήταν ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ που έδωσε το σήμα για… αντεπίθεση στον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, Τζιμ Τζόρνταν.

Την «πλάτη» του πρώην προέδρου και της υποψηφιότητάς του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών φυλούν επίσης ανοιχτά τουλάχιστον πέντε γερουσιαστές του κόμματος.

Ο ίδιος ο Τραμπ απειλεί τώρα ακόμη και με… προγραφές όσα κομματικά στελέχη δεν «χορέψουν» στους δικούς του «ρυθμούς».

«Αν δεν με υποστηρίξουν, τους είπα να μην έρθουν καν» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση πριν από τη δίωξή του, που οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Τέξας.

Το βλέμμα του δεν είναι στραμμένο τόσο στην επικείμενη δίκη του στο Μανχάταν για την -σχετικά ήπια νομικά- υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, όσο κυρίως για τις έτερες μεγάλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Για την καταγγελλόμενη απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στην Τζόρτζια το 2020. Για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο την επόμενη χρονιά. Για την κατοχή και άρνηση παράδοσης απόρρητων εγγράφων, που πήρε μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο.

Πολιτικο-νομική «καταιγίδα»

Οι Δημοκρατικοί ήδη ακονίζουν τα «μαχαίρια».

Η ωμή παρέμβαση των Ρεπουμπλικανών προέδρων των τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών στην έρευνα του εισαγγελέα του Μανχάταν θεωρείται άλλωστε μια… πρόβα τζενεράλε για τα όσα έπονται στην πολιτική και νομική ζωή των ΗΠΑ.

Κοινή πεποίθηση πλέον αποτελεί ότι οι πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς θα κλιμακώνονται, όσο βαθαίνουν οι νομικές περιπέτειές του Τραμπ.

Στόχος -όπως ήδη διαφαίνεται- θα είναι να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εξουσία τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για να τον προστατεύσουν.

Σε αυτό το φόντο οι Δημοκρατικοί δείχνουν να βλέπουν μια ευκαιρία να εκθέσουν και να στηλιτεύσουν τις μεθοδεύσεις των Ρεπουμπλικανών, καθώς «θα χρησιμοποιούν την επίσημη εξουσία του Κογκρέσου για να συντονιστούν αποτελεσματικά με έναν κατηγορούμενο εγκληματία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Washigton Post ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντάνιελ Γκόλντμαν.

Για τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες εν τω μεταξύ τα διλήμματα αναμένεται να κορυφωθούν μεταξύ μιας αναγκαστικής εμπλοκής στη δυσώδη αυτή διαδικασία και μιας μετωπικής σύγκρουσης με τον επικρατέστερο -μέχρι και σήμερα τουλάχιστον- προεδρικό υποψήφιο του κόμματος το 2024.

Εν αναμονή διενέργειας από τους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικών ερευνών και για τον πρόεδρο Μπάιντεν, το κλίμα προβλέπεται ότι θα γίνει ακόμη πιο δηλητηριώδες.

Ήδη η πρώτη στα χρονικά άσκηση δίωξης κατά πρώην προέδρου, παρατηρεί ο αρθρογράφος της WP, Γκρεγκ Σάρτζεντ, αναμένεται να πυροδοτήσει «μήνες πληροφοριακού πολέμου γύρω από ένα απίστευτα πολύπλοκο θέμα, που δεν έχει συζητηθεί ποτέ πριν στη δημόσια αρένα».

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024