Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η προμήθεια των F-35 είναι κυριαρχική απόφαση της Ελλάδας»

«Η προμήθεια των F-35 είναι κυριαρχική απόφαση της Ελλάδας»

Η αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και γενική διευθύντρια του προγράμματος των μαχητικών 5ης γενιάς μιλάει στα «ΝΕΑ»

«Powering freedom» (ενισχύοντας την ελευθερία). Το μότο των F-35. Του αεροσκάφους που, όπως λέει η αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και γενική διευθύντρια του προγράμματος των F-35 Μπρίτζετ Λόντερντεϊλ, γίνεται de facto το νέο βασικό μαχητικό του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η Λόντερντεϊλ υπογραμμίζει ότι οι στρατιωτικές ικανότητες που προσπαθεί να αποκτήσει ένα κράτος αποτελούν σημαντικές κυριαρχικές αποφάσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας και την αποτροπή της επιθετικότητας των αντιπάλων του και ως εκ τούτου «είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες των F-35 5ης γενιάς».

Η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει Rafale και προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 σε «Viper», γιατί χρειάζεται και τα F-35;

Οι στρατιωτικές ικανότητες που επιδιώκει ένα κράτος αποτελούν σημαντικές κυριαρχικές αποφάσεις στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας για το έθνος και την αποτροπή της επιθετικότητας των αντιπάλων του. Γι’ αυτό είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες των F-35 5ης γενιάς για να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση στις επόμενες γενιές. Η αξία του F-35 είναι απλά απαράμιλλη. Αλλα συστήματα – επανδρωμένα και μη επανδρωμένα, νέα και παλαιά – είναι όλα διαλειτουργικά με το F-35. Ως το πιο προηγμένο σύστημα στη μάχη για την ασφάλεια του 21ου αιώνα, το F-35 έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον προηγμένο εξοπλισμό αισθητήρων του για να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου μάχης, να συνδεθεί με άλλα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να διαβιβάσει ή να λάβει αυτές τις πληροφορίες σε όλους τους τομείς, δίνοντας πρωτοφανή επίγνωση της κατάστασης και εμπιστοσύνη ώστε να δράσει γρήγορα. Αυτό επιτρέπει στους ένστολους άνδρες και γυναίκες να εκτελέσουν τις αποστολές τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Το Stealth δίνει επίσης στους έλληνες πιλότους τη δυνατότητα να περιπολούν αφανώς, να παρακολουθούν και να διεξάγουν επιτήρηση χωρίς να εντοπίζονται. Το F-35 διαθέτει το πιο προηγμένο σύστημα επικοινωνιών και αισθητήρων από κάθε άλλο μαχητικό στην Ιστορία. Δυνατότητες όπως η συνδεσιμότητα και το Stealth δεν είναι πλέον κάτι «ωραίο να έχεις» αλλά κάτι που «απαιτείται να έχεις» και αυτό είναι που προσφέρει το F-35. Ενισχύει την ασφάλεια, ενισχύει τις παγκόσμιες συνεργασίες και οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη – σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια η σημασία τηςγεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην επιμονή σας να αποκτήσει F-35; Τι σημαίνει για Αθήνα και ΝΑΤΟ; Αλλάζει το παιχνίδι για την περιοχή γενικότερα αλλά και σε σχέση με τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ειδικότερα;

Το F-35, βασιζόμενο στην ιστορική κληρονομιά του σεβαστού F-16, συνδέεται πραγματικά με τις στρατηγικές συμμαχίες. Τα τελευταία 40+ χρόνια, το F-16 ήταν de facto η βασική επιλογή του ΝΑΤΟ. Αυτό που βλέπουμε τώρα, καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακεφαλαιοποιούν τους στόλους μαχητικών 4ης γενιάς, είναι ότι το F-35 γίνεται de facto η νέα βασική επιλογή του ΝΑΤΟ. Δεκαεπτά χώρες έχουν επιλέξει το F-35 για την άμυνά τους – οι πιο πολλές από αυτές στο ΝΑΤΟ – και περισσότερες είναι στον ορίζοντα. Η παγκόσμια ανάπτυξή μας διασφαλίζει ότι τα έθνη είναι εξοπλισμένα για την άμυνα και την αποτροπή στη μάχη για την ασφάλεια του 21ου αιώνα. Μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περισσότερα από 550 F-35 στην Ευρώπη και μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περισσότερα από 300 F-35 στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Αυτές είναι περιοχές – κλειδιά, δεδομένων των σημερινών απειλών.

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το F-35 αποκτά νέους πελάτες. Πρόκειται για μια τάση με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά ή αυτό θα αντιστραφεί σύντομα;

Το F-35 είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο και βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης στο ανατολικό μέτωπο. Στο πλαίσιο της μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα, είναι απαραίτητο να αποτρέπονται οι απειλές και να διαταράσσονται τα σχέδια και οι συμπεριφορές των αντιπάλων. Με την παρουσία του, το F-35 κάνει τα κράτη που επιχειρούν με αυτό πιο ασφαλή και προστατεύει την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Πώς θα σχολιάζατε την αίσθηση ότι το F-35 είναι µια γέφυρα µεταξύ της παλιάς γενιάς του πολέµου και των πραγµάτων που έρχονται;

Καθώς ο χώρος μάχης συνεχίζει να εξελίσσεται, η συνδεσιμότητα έχει γίνει όλο και πιο σημαντική και το F-35 είναι σε θέση να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την αλλαγή και να συμβάλει στη μάχη για την ασφάλεια του 21ου αιώνα, καθώς αυτή η μάχη γίνεται πολύ πιο ολοκληρωμένη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024