Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Ρώσου μπλόγκερ: Η γυναίκα που τον πλησίασε και τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Δολοφονία Ρώσου μπλόγκερ: Η γυναίκα που τον πλησίασε και τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Οι πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του μπλόγκερ

Τη ζωή του έχασε ο Ρώσος μπλόγκερ Vladlen Tatarsky που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα μετά από έκρηξη σε καφετέρια που βρισκόταν.

Ειδικότερα, όπως επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Ρώσος μπλόγκερ σκοτώθηκε ενώ άλλοι 24 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε καφετέρια στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ και τους στρατιωτικούς μπλόγκερ, ο Tatarsky είχε συνάντηση με άτομα από το κοινό του εκ των οποίων, μια γυναίκα του χάρισε ένα αγαλματίδιο το οποίο προφανώς εξερράγη.

Ο μηχανισμός που προκάλεσε στην έκρηξη ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα μικρό αγαλματίδιο που έδωσε ως δώρο μια γυναίκα στον μπλόγκερ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.«Η έκρηξη σημειώθηκε σε ύψος 60 εκατοστών από το δάπεδο», δήλωσε στο RBC πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών. «Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε χωρητικότητα που ισοδυναμούσε με 300 έως 450 γραμμάρια TNT και πυροδοτήθηκε μηχανισμό που δεν βρισκόταν σε επιστολή». Η έκρηξη σημειώθηκε στη δεξιά πλευρά του καθίσματος όπου καθόταν ο Vladlen Tatarsky.

Η μυστηριώδης γυναίκα

Πάντως, η γυναίκα με το άγαλμα μπορεί να μην γνώριζε ότι μέσα υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ οι αρχές επεξεργάζονται την εκδοχή ότι η γυναίκα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί εν αγνοία της. Η βόμβα ίσως να ενεργοποιήθηκε από ραδιοφωνικό σήμα (το σήμα από το τηλέφωνο θα μπορούσε να έχει περάσει περισσότερο όταν η βόμβα δεν ήταν πλέον κοντά). Και όποιος ενεργοποίησε το σήμα δεν ήταν απαραίτητα στο ίδιο το καφέ την ώρα της έκρηξης, αλλά γνώριζε ακριβώς πού βρισκόταν ο εκρηκτικός μηχανισμός σε σχέση με τον Vladlen Tatarsky.

Ο κ. Tatarsky, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Maxim Fomin, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Telegram, μία από τις πιο δημοφιλείς κοινωνικές πλατφόρμες στη Ρωσία, και ήταν μεταξύ των πιο επιφανών από τους ισχυρούς στρατιωτικούς bloggers που μοιράζονταν ένα συχνά επικριτικό σχόλιο σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC ήταν γενικά ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ δήλωσε ότι «φαίνεται πραγματικά απίθανο» να βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός πίσω από την επίθεση, επειδή δεν ήταν στρατιωτικός στόχος. Μιλώντας στο Sky News, είπε: «Δεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πράκτορες που έχω δει ποτέ. Θα μπορούσε να ήταν στο κίνημα της αντίστασης, είναι πολύ πιο πιθανό. Καθώς αυξάνονται οι ρωσικές απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει αυξανόμενη εσωτερική αναταραχή στη Ρωσία».

 Είχε κάνει ρεπορτάζ από το μέτωπο της Ουκρανίας και απέκτησε ιδιαίτερη φήμη πέρυσι μετά την ανάρτηση ενός βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στο Κρεμλίνο στο οποίο έλεγε: «Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα ληστέψουμε τους πάντες όσο χρειαστεί. Ακριβώς όπως μας αρέσει». Αφορμή για αυτό ήταν μια τελετή στο Κρεμλίνο που φιλοξένησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.

Μια ομάδα με την ονομασία Cyber Front Z, που αυτοαποκαλείται «τα στρατεύματα πληροφοριών της Ρωσίας» στο Telegram, δήλωσε ότι είχε νοικιάσει το καφενείο για το βράδυ. «Υπήρξε μια τρομοκρατική επίθεση. Λάβαμε ορισμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αρκετά», ανέφερε η ανάρτησή της στο Telegram. «Συλλυπητήρια σε όλους όσοι γνώριζαν τον εξαιρετικό πολεμικό ανταποκριτή και φίλο μας Βλαντλέν Τατάρσκι», ανέφερε.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024