Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» οι εργαζόμενες των «Κόκκινων Φαναριών» στο Άμστερνταμ - «Συμπεριφερθείτε σωστά»

Στο «κόκκινο» οι εργαζόμενες των «Κόκκινων Φαναριών» στο Άμστερνταμ – «Συμπεριφερθείτε σωστά»

Οι εργαζόμενες εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια και το εισόδημά τους

Ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι του Άμστερνταμ δεν μπορούν να πιστέψουν πως η πόλη τους έχει πέσει θύμα της δημοφιλίας της και κατά συνέπεια του μαζικού τουρισμού της.

Όπως όλα δείχνουν, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας θέλει να αποτάξει από πάνω της την εικόνα του «go wild & no rules» και μαζί με αυτήν και τους Βρετανούς τουρίστες που βγαίνουν εκτός ελέγχου και επιδίδονται σε επιθετικές και αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, ενώ αναθεωρούν και τη λειτουργία των «Κόκκινων Φαναριών».

Πρόσφατα το Άμστερνταμ δημιούργησε μία διαφημιστική εκστρατεία μέσω της οποίας ζητάει από τους Βρετανούς ηλικίας 18 – 35 ετών να «μείνουν μακριά» από την πόλη. Πρόκειται για μία ενέργεια στην οποία κατέφυγαν οι αρμόδιες αρχές του Δήμου λόγω των χρόνιων διαμαρτυριών των ντόπιων σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των Βρετανών επισκεπτών.

Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας να «καθαρίσει» η κακή φήμη της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε διαδικασία μετακίνησης της περίφημης συνοικίας των «Κόκκινων Φαναριών» έξω από το Άμστερνταμ, αλλά και της εφαρμογής νέων κανονισμών αναφορικά με τη λειτουργία τους.

«Διογκώνεται το στίγμα»

Συγκεκριμένα από χθες, 1η Απριλίου οι διάσημες επιχειρήσεις με τα κόκκινα φώτα έκλεισαν και θα κλείνουν τις πόρτες τους από τις 3 π.μ αντί για τις 6 π.μ.

Αρκετές εργάτριες στη βιομηχανία του σεξ, μιλώντας στο CNNτονίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές διογκώνουν το στίγμα της εργασίας και επιπλέον πιστεύουν πως υφίστανται άδικες διακρίσεις και καταλήγουν να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για το πρόβλημα του μαζικού τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος του αντιδημάρχου της πόλης, Sofyan Mbarki δήλωσε πως το πακέτο μέτρων έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει την πόλη βιώσιμη, υποστηρίζοντας ότι «τώρα πρέπει να επιλέξουμε περιορισμούς αντί για ανεύθυνη ανάπτυξη».

«Θα μειωθεί το εισόδημα»

Η Felicia Anna (χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για λόγους προστασίας) είναι πρώην σεξεργάτρια που ζει στο Άμστερνταμ εδώ και 13 χρόνια και νυν πρόεδρος του Red Light United, του σωματείου για τους εργαζόμενους στο σεξ στη συνοικία των «Κόκκινων Φαναριών» και μίλησε στο CNN με αφορμή τους νέους κανονισμούς.

Όπως τονίζει, το μειωμένο ωράριο θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των σεξεργατών/σεξεργατριών, με αποτέλεσμα πολλοί/ες να μπορούν μετά βίας να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως το ενοίκιο του δωματίου και τα ταξί για να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

«Οι περισσότεροι αρχίζουν να εργάζονται μετά τις 12 ή τη μία το πρωί, όταν τα μπαρ κλείνουν. Τώρα θα έχουν περίπου δύο ώρες για να βγάλουν χρήματα, πράγμα που δεν είναι αρκετό», σημειώνει.

Η Violet (επίσης χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής) είναι σεξεργάτρια και συντονίστρια του Prostitution Information Centre (PIC), μιας οργάνωσης με έδρα το Άμστερνταμ που παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με την σεξεργασία.

Σύμφωνα με την ίδια, το μειωμένο ωράριο θα επηρεάσει ιδιαίτερα την transgender κοινότητα, καθώς πολλοί πελάτες που έρχονται μεταξύ 3 π.μ. και 6 π.μ. ζητούν τρανς σεξεργάτριες, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την ασφαλή επιστροφή τους στο σπίτι.

«Αν πηγαίνεις στο σπίτι σου στις 3 τα ξημερώματα, ειδικά αν όλα είναι κλειστά, τότε αυτό σε κάνει, ως εργαζόμενη στο σεξ, πολύ περισσότερο ευάλωτη», τονίζει η Violet, προσθέτοντας πως στις 6 το πρωί έχει περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα και επιλογές μεταφοράς.

«Το δικό μας εισόδημα βασίζεται σε μετρητά. Οπότε, εκείνη την ώρα, μπορεί να κινούμαστε με πολλά μετρητά. Αν δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, αυτό δίνει ευκαιρία σε όσους θα ήθελαν να μας κάνουν κακό» σημειώνει.

Αντίστοιχες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το σχέδιο μεταφοράς της συνοικίας εκτός του Άμστερνταμ. Την Πέμπτη 30/3, 266 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε τις πιθανές τοποθεσίες μεταφοράς των «Κόκκινων Φαναριών».

Οι διαδηλωτές σύμφωνα με το Red Light United, παρέδωσαν στη δήμαρχο ένα ψήφισμα το οποίο ζητούσε μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή των «Κόκκινων Φαναριών» αντί να κλείνουν νωρίτερα και να μεταφερθούν αλλού.

Η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Femke Halsema, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πολλοί επισκέπτες βλέπουν τους εργαζόμενους εκεί μόνο ως τουριστική ατραξιόν, υποστηρίζοντας ότι ένα ερωτικό κέντρο θα μειώσει την κίνηση στην περιοχή και θα δημιουργήσει ένα μέρος, όπου οι εργαζόμενοι στο σεξ θα μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια και ανενόχλητοι.

Οι ίδιοι, όμως, διαφωνούν, με το σωματείο τους «Red Light United» να υποστηρίζει ότι το ερωτικό κέντρο θα μπορούσε να καλλιεργήσει περισσότερη εγκληματικότητα και «σκιώδεις» συμπεριφορές.

«Αν μετακινήσετε τη συνοικία, θα έχετε συμπεριφορές συγκεντρωμένες σε μια περιοχή που δεν μπορεί να παρακολουθηθεί και δεν υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο», είπε η Violet.

Η Felicia Anna και η Violet είπαν ότι από την προσωπική τους εμπειρία, οι Βρετανοί δεν έχουν χειρότερη συμπεριφορά από άλλους τουρίστες. Και οι δύο πρόσθεσαν ότι δεν προκαλούν προβλήματα μόνο οι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι.

«Πρέπει να διδάξεις στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται»

Η Felicia Anna πιστεύει ότι το ευρύτερο πρόβλημα έγκειται στη στάση χωρίς κανόνες που συνδέεται με την ιδέα του Άμστερνταμ, η οποία συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει.

«Μπορείτε να κάνετε διάφορες εκστρατείες που να λένε στον κόσμο να μείνει μακριά, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να διδάξεις στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται. Αν δεν το κάνεις, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να αλλάξει. Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος. Ελάτε στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών, αλλά συμπεριφερθείτε σωστά. Σαν να είναι η γενέτειρά σας» κατέληξε.

Sports in

Νίκησαν και έμειναν ζωντανοί οι Λέικερς (119-108)

Οι Λέικερς νίκησαν με 119-108 και γλύτωσαν την σκούπα από τους Νάγκετς, μένοντας παράλληλα ζωντανοί στη σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024