Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Ilina»: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4 τη Δευτέρα 3 Απριλίου

Κακοκαιρία «Ilina»: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4 τη Δευτέρα 3 Απριλίου

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εν όψει λόγω της κακοκαιρίας «Ilina».

Για επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4 κάνει λόγο το Meteo αφού η κακοκαιρία «Ilina» θα επιφέρει καταιγίδες που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, σημαντική κακοκαιρία με το όνομα «Ilina» θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας το διήμερο Δευτέρα 3/4 – Τρίτη 4/4.

Καταιγίδες, χαλάζι, ενισχυμένοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι:

  • Οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής
  • Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους
  • Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1500 μέτρα στα υπόλοιπα και πάνω από τα 1000 μέτρα στα βορειοδυτικά.
  • Οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη
  • Η πτώση της θερμοκρασίας

Προσοχή τη Δευτέρα

Ειδικά για τη Δευτέρα 3/4, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο όπου θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, αποτυπώνονται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλώνονται για τα διαστήματα 12:00 – 15:00 και 18:00 – 21:00 της Δευτέρας 3/4. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Δείτε χάρτες

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Αρναούτογλου: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

«Προσοχή, εκτός από τις βροχοπτώσεις, και στους κατά τόπους σφοδρούς ανατολικούς ανέμους σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία – με χαρακτηριστικό τον τοπικό άνεμο «Χορτιάτη» για τη Θεσσαλονίκη – τη Δευτέρα 3 Απριλίου!», γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου σε νέα ανάρτησή του για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Οι άνεμοι «αναμένονται χοντρικά προς το μεσημέρι και μετά και μέχρι τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, στις περισσότερες περιοχές κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης!!! Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται ο γνωστός στους ντόπιους «Χορτιάτης» άνεμος, καθώς αυτός εισέρχεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις με αξιοσημείωτη σφοδρότητα από την γύρω ορεινή ζώνη της πόλης και κυρίως από τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη, όπου κατά τη διάρκεια του μέγιστου της έντασής του η βροχή στην πόλη της Θεσ/νίκης παρουσιάζει σημαντική εξασθένηση!!!

Αντίθετα, δυτικότερα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και κυρίως στους νομούς ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ και ΗΜΑΘΙΑΣ και περίπου από το ύψος του ποταμού Αξιού και δυτικότερα, όσο αυτός ο άνεμος διαρκεί με μεγάλη ένταση τόσο πιο ισχυρές και δυνητικά πλημμυρογόνες γίνονται εκεί οι αναμενόμενες βροχές αλλά και οι πιθανές καταιγίδες.

Δεν παρκάρουμε λοιπόν για καλό και για κακό κάτω από δέντρα, μαζεύουμε τέντες και προσέχουμε γενικώς οδηγοί και πεζοί κατά τη διάρκεια αυτού του ανέμου ο οποίος και θα αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά, ανάλογα βέβαια, την περιοχή από αργά το βράδυ της Δευτέρας και μετά!».

Η ανάρτηση στο Facebook

Μαρουσάκης: Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κάνει λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο προσωπικό του σάιτ. Και ο ίδιος εκτιμά ότι ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις κατά τόπους ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους τοπικά θυελλώδεις ανέμους, την αισθητή πτώση θερμοκρασίας στα βόρεια, ακόμη και τα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά την ένταση των ανέμων είναι:

  • Η θάλασσα του Αιγαίου
  • Περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από τη θάλασσα του Αιγαίου
  • Η θάλασσα Κυθήρων
  • Η βόρεια Κρήτη

Οι περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας σχετικά με τις βροχές – καταιγίδες είναι:

  • Τα νησιά του Ιονίου πελάγους
  • Η δυτική, κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα
  • Το δυτικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο

Ο καιρός στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα για την περιοχή της Αττικής υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, με έμφαση τα δυτικά και βόρεια του νομού.

Ισχυρές βροχές και πιθανόν καταιγίδες ενδέχεται να συναντήσουμε και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, από το μεσημέρι μέχρι και νωρίς τη νύχτα και με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Ο μετεωρολόγος προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως περιγράφονται στο σύνολο του δελτίου μας, ενδέχεται να έχουμε χαλαζόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, καθώς και απότομη ενίσχυση των ανέμων.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024