Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«To συναίσθημα της συναυλίας είναι ο γλυκός εθισμός»

«To συναίσθημα της συναυλίας είναι ο γλυκός εθισμός»

Το συγκρότημα Babo Koro μιλάει για την αποψινή εμφάνισή του στο κλαμπ Κύτταρο και τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής μουσικής

Με το album «Σίσυφος» και τα singles «Το Θεριό» και «Του ποταμού ο χορός», οι Babo Koro – σε ελεύθερη απόδοση, «η γιαγιά που χορεύει» – έχουν κατορθώσει να διαμορφώσουν προσωπικό ήχο, στον οποίο αναβαθμίζουν την παραδοσιακή μουσική με σύγχρονες ενορχηστρώσεις και βαλκανικές πολυφωνίες. Απόψε θα εμφανισθούν στο κλαμπ Κύτταρο για ένα ταξίδι με χορό και μουσικές εναλλαγές.

Οπως λένε στο «ΝΣυν», τραγουδούν, κάνουν μουσική και δίνουν συναυλίες γιατί δεν γίνεται αλλιώς. «Αλλά αυτή θα ήταν μια γρήγορη απάντηση. Αν πάμε ένα βήμα πιο μέσα εκεί που αφορά στο κομμάτι της δημιουργίας, η ανάγκη για αυτή έχει αποδειχθεί ως μια από τις βασικές διεξόδους για να μπορούμε να ισορροπούμε ψυχικά και να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα είναι μια αστείρευτη πηγή χαράς και ένας τρόπος να προσεγγίσει κανείς το αίσθημα της ολοκλήρωσης. Η ανάγκη αυτή είναι σχεδόν άχρονη, έρχεται από παλιά και υποθέτουμε θα μας συνοδεύει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι το τέλος. Η συναυλία είναι ο πιο αληθινός και άμεσος τρόπος να επικοινωνήσεις σε πραγματικό χρόνο τη δημιουργία. Σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκειά της, δημιουργείται κάτι το μαγικό, κάτι το υπερβατικό. Το συναίσθημα αυτό μετατρέπεται γρήγορα σε έναν γλυκό εθισμό».

Στροφή στην παράδοση

Γλυκός εθισμός που κατά κάποιο τρόπο εκσυγχρονίζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική. «Η στροφή προς την παράδοση με έναν, κατά κανόνα, υγιή και παραγωγικό τρόπο, είναι κάτι που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια αρκετοί καλλιτέχνες. Γίνεται είτε μέσω της επικαιροποιημένης απόδοσης των ίδιων των παραδοσιακών τραγουδιών, γεγονός που ούτως ή άλλως τα καθιστά πιο προσιτά σε ένα ευρύτερο κοινό, είτε μέσω της «παραδοσιακότροπης» νέας δημιουργίας. Το γεγονός της στροφής αυτής δεν είναι τυχαίο. Απλώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι κατάλληλες συνθήκες για να ανακαλύψουν πολλοί έναν τεράστιο θησαυρό που ήταν σκεπασμένος για δεκαετίες κάτω από τόνους πληροφορίας, και ενοχοποίησης εξαιτίας του σφετερισμού της από ολοκληρωτικά, αντιδημοκρατικά καθεστώτα».

Στο πρόγραμμά τους θα παρουσιάσουν – οκτώ άτομα επί σκηνής – μεγάλο μέρος από τον «Σίσυφο» αλλά και τα πιο πρόσφατα singles. Γυρνώντας, πίσω τον χρόνο όλα ξεκίνησαν από ένα πυρήνα τριών μελών που προέκυψε ως φυσική εξέλιξη μιας πολυετούς φιλικής και μουσικής γνωριμίας.

«Πριν απ’ την ηχογράφηση του «Σίσυφος» το 2018, και έχοντας ολοκληρώσει τα τραγούδια και τις ενορχηστρώσεις, αναζητήσαμε και βρήκαμε ανθρώπους που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδια αισθητική με εκείνον τον αρχικό πυρήνα. Σε αυτό το κομμάτι σταθήκαμε πολύ τυχεροί, καθώς μέσα από μία επαγγελματική αρχικά προσέγγιση προέκυψαν πολύ βαθιές, πρακτικά οικογενειακές σχέσεις μεταξύ μας».

Τους Babo Koro αποτελούν οι Αντιγόνη Μπασακάρου (φωνή), Σωτήρης Τσακανίκας (κιθάρα), Δημήτρης Αναστασίου (βιολί), Αποστόλης Μπουρνιάς (κρουστά), Κώστας Νικολόπουλος (ακορντεόν), Θοδωρής Σκόνδρας (κοντραμπάσο), Χρήστος Κυριαζής (γκάιντα, σαξόφωνο).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024