Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το τάμπλετ του ΣΥΡΙΖΑ

Το τάμπλετ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεντράρει στον προγραμματικό του λόγο, στην αποδόμηση του επιτελικού κράτους, στην στόχευση σε νέους και αναποφάσιστους.

Φανταστείτε δύο τάμπλετ εκατέρωθεν. Το ένα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το έτερο στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Αν και τα δύο κεντράρουν αυτές τις ημέρες στις αδύναμες περιφέρειες για το κάθε κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεντράρει σε μερικά ακόμη σημεία: στον προγραμματικό του λόγο, στην αποδόμηση του επιτελικού κράτους, στην στόχευση σε νέους και αναποφάσιστους.

Πάμε στο πρώτο: Αναπληρώνεται ένα είδους σχέδιο στο υπόλοιπο των ημερών μέχρι την πρώτη κάλπη; Οι του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν ημερίδες με προγραμματικές αιχμές σε πεδία όπως η Υγεία ή η Εργασία. Τώρα θα υπάρξουν ειδικές εκδηλώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή για το χρέος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα για ένα συριζαικό πειστικό σχέδιο, ειδικά τώρα που από μερίδα αναλυτών επισημαίνεται το πλήγμα στην ΝΔ στο πεδίο της «κυβερνησιμότητας» κυρίως λόγω Τεμπών.

Πάμε στο δεύτερο: η δομική αντιπολίτευση στο επιτελικό κράτος έχει μια παράλληλη διάσταση. Πώς το εν λόγω νομοθέτημα μα και η μεταβολή της «εξουσίας» έχει στον πυρήνα της μια διακινδύνευση του κράτους δικαίου από την σημερινή κυβέρνηση.

«Και βεβαίως, όταν λέμε δικαιοσύνη παντού εννοούμε και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και στη Δικαιοσύνη θέλουμε Δικαιοσύνη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Άργος. Αιχμή εδώ είναι προφανώς οι υποκλοπές που συν τοις άλλοις δυσκολεύουν κάθε γέφυρα και ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και άρα κάθε δυνητική σύμπραξη των δύο χώρων αν χρειαστεί.

Πάμε στο τρίτο. Οι αναποφάσιστοι δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Για κάθε επιτελικό στέλεχος που σέβεται τον εαυτό του, ο διαχωρισμός και η χαρτογράφηση είναι αναγκαία. Για παράδειγμα μετά τα Τέμπη και την μεγάλη τραγωδία σημειώνεται μια μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς την λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο.

Αυτό δεν σημαίνει πως η τάση θα μείνει έτσι. Είναι όμως μια τάση που κάθε κόμμα οφείλει να λάβει υπόψιν του. Εδώ επίσης, υπάρχει το τμήμα των πολιτών που θα λάβει αποφάσεις τελευταία στιγμή, αν τελικώς πάει στην κάλπη. Και εδώ επίσης τριχοτομείται η πρόθεση. Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες περιοδείες του (το Σάββατο μιλάει με πολίτες στην σύνθετη ταξικά περιοχή τη Αγίας Παρασκευής) μιλάει για ένα κόμμα πλειοψηφίας θέλοντας να εκφράσει ευρύτερα στρώματα και όχι απλώς το πιο ευάλωτο τμήμα τους.

Οι νέοι τέλος είναι μια εξίσου περίπλοκη υπόθεση. Οι περίπου 438 χιλιάδες που θα πρωτοψηφίσουν (αν ψηφίσουν) έχουν παντελώς άλλα ήθη στις συμπεριφορές, στην επικοινωνία, στις διασυνδέσεις, στον τρόπο που πολιτικοποιούνται ή μετέχουν στα κοινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προβάδισμα εδώ μα το ερώτημα είναι αν θα τους πείσει να πάνε στην κάλπη.

Οι νέες καμπάνιες θα έχουν και στοιχεία που θα αφορύν και αυτό το μέρος του εκλογικού σώματος.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024