Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγγελος Συρίγος: «Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει – Η εξέταση της αίτησης για άσυλο θέλει χρόνο»

Άγγελος Συρίγος: «Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει – Η εξέταση της αίτησης για άσυλο θέλει χρόνο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γκρέμισε τον φράχτη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη λογική της αδράνειας. Σου λέει αφού μπαίνουν μέσα, γιατί να ασχοληθώ με τον φράχτη; Ένα εκατομμύριο άτομα μπήκαν», ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, έργο το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα.

Το μήνυμα ότι «με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει» έστειλε Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά την υποστήριξη τροπολογίας από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, προκειμένου να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου.

«Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία, προσέξτε, ακούστε το αυτό, με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Όμως και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ηχηρό ‘Όχι’ της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Υποχρέωσή μας να φυλάμε τα σύνορα

Ο κ. Συρίγος τοποθετήθηκε επί του ζητήματος λέγοντας πως, «από πλευράς Διεθνούς Δίκαιου, ένα κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά του. Υπάρχει σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που μιλάει ρητώς για την υποχρέωση ενός κράτους να φυλάει τα σύνορά του. Για να μπεις σε ένα κράτος πρέπει να μπεις μόνο από τις νόμιμες οδούς, όχι από όπου θέλεις. Νόμιμες οδοί είναι εκεί που είναι τα τελωνεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε να ανοίξει μία θυρίδα και όποιος έχει πρόβλημα να πηγαίνει να δείχνει τα χαρτιά του κι να μπαίνει. Η εξέταση της αίτησης για άσυλο δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε 3-4 λεπτά. Το άσυλο είναι εξατομικευμένη κρίση και θέλει μήνες και χρόνια. Το ερώτημα είναι και πόσοι θα μπαίνουν από την θυρίδα. Το 2015 μπήκαν από αυτή τη «θυρίδα» 1.030.000 άτομα».

«Έχουμε εμείς υποχρέωση να φυλάμε τα θαλάσσια σύνορά μας, από το δίκαιο της θάλασσας; Η εν λόγω σύμβαση όχι μόνο σου δίνει αυτό το δικαίωμά αλλά λέει ότι μπορείς να εμποδίζεις σκάφη που δεν έχουν σημαία, να μπαίνουν στα χωρικά σου ύδατα. Αυτά τα πλεούμενα σκάφη, δεν έχουν σημαία. Το να σταματήσεις ένα τέτοιο σκάφος δεν είναι επαναπροώθηση. Ο φράχτης θα γίνει. Τον θέλεις ή δεν τον θέλεις», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γκρέμισε τον φράχτη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη λογική της αδράνειας. Σου λέει αφού μπαίνουν μέσα, γιατί να ασχοληθώ με τον φράχτη; Ένα εκατομμύριο άτομα μπήκαν», κατέληξε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024