Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σκληρή» εκστρατεία 53 ημερών σε δύο φάσεις - Σήμερα στον Γέρακα, αύριο στον Έβρο ο Μητσοτάκης  

«Σκληρή» εκστρατεία 53 ημερών σε δύο φάσεις – Σήμερα στον Γέρακα, αύριο στον Έβρο ο Μητσοτάκης  

Και δύο «σχολές» εντός της κυβέρνησης για τα διλήμματα - Τι πιστεύουν οι υπουργοί για τον τρόπο, τον χρόνο και το περιεχόμενο των μηνυμάτων προς τους πολίτες – Στο τριήμερο 22-24 Απριλίου προκηρύσσονται οι εκλογές 

Σε δύο φάσεις και σε… σκληρούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης θα ξεδιπλωθεί η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ για τις επόμενες 53 ημέρες μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Από το σλόγκαν «το ‘παμε, το κάναμε» που υιοθετεί η κυβέρνηση για τρεις εβδομάδες, προσδοκώντας έναν συνεχή απολογισμό τετραετίας, οι γαλάζιοι θα περάσουν στο μότο «πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Και αυτό θα γίνει αμέσως μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί την Πρόεδρο της Βουλής Κατερίνα Σακελλαροπούλου και διαλυθεί η Βουλή, είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 24 Απριλίου, όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Σλόγκαν και διλήμματα

Η πρώτη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μεταξύ άλλων με… βομβαρδισμό των social media, όπου εμφανίζονται πλέον καθημερινά σλόγκαν, σποτ και καρτέλες «πεπραγμένων». Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αλλάζουν φωτογραφίες προφίλ και εξωφύλλου, ώστε να παρουσιάζουν το σύνθημα «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά» – ή και για να… θυμίσουν την υποψηφιότητά τους αναρτώντας εικόνες τους με τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά το σλόγκαν πάντως και αυτό θα αλλάξει κατά τη δεύτερη, επίσημη φάση του προεκλογικού αγώνα. Είναι σαφές ότι από το τέλος Απριλίου θα εμφανιστεί το βασικό μήνυμα των εκλογών.

Ταυτόχρονα εντός του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές για τον τρόπο, το περιεχόμενο και τον χρόνο των μηνυμάτων της κυβέρνησης προς τους ψηφοφόρους. Όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία πολιτική συζήτηση του Μητσοτάκη με τα στελέχη του στο Μαξίμου, η μία «σχολή» θέλει κλιμακούμενη ένταση στην προβολή των εκλογικών διλημμάτων και διακυβευμάτων, ώστε αυτά να σκληραίνουν όσο πλησιάζει η κάλπη της 21ης Μαϊου αλλά ακόμα περισσότερο καθ’ οδόν προς την αναμενόμενη δεύτερη αναμέτρηση.

Η άλλη «σχολή» κρίνει αναγκαίο να τεθούν τα διλήμματα από τώρα και με σφοδρότητα. Με τη θέση αυτή φαίνεται να συμφωνεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν ληφθούν υπόψη τα πρόσφατα μηνύματα του Μητσοτάκη από τη Λαμία και τη Γλυφάδα.

Σήμερα στον Γέρακα, αύριο στον Έβρο

Ο ίδιος έχει λάβει την απόφαση να θέτει πλέον εαυτόν σε πρώτο πλάνο συνεχώς, βγαίνοντας από το Μαξίμου για επαφή με πολίτες σε καφέ σε πλατείες ή πεζοδρόμους, μέρα παρά μέρα – αν όχι καθημερινά εντός ή εκτός Αττικής. Μετά τη χθεσινή επίσκεψη στη Γλυφάδα (ήταν η πρώτη μετά την αναγγελία του για κάλπες στις 21 Μαΐου), ο πρωθυπουργός μεταβαίνει νωρίς σήμερα το πρωί στον Γέρακα. Από εκεί θα απευθύνει εκ νέου σινιάλο συσπείρωσης για να μεταβεί στη συνέχεια στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) στη Νέα Μάκρη.

Στο πρόγραμμά του είναι για αύριο ο Έβρος με αιχμή τον φράχτη, ενώ ο ίδιος θα κάνει και περιοδείες (Ορεστιάδα κ.λπ). Εξάλλου ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον Έβρο ως μία από τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος. «Σας είχα πει το 2019 ότι χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τα σύνορα της. Και σήμερα τα σύνορα της πατρίδος μας είναι ασφαλή» έλεγε χθες, δίνοντας μια γεύση για όσα θα προτάξει σήμερα με αφορμή την επέκταση του φράχτη.

Η ρητορική της «τερατογένεσης»

Στο μεταξύ ο ίδιος επανήλθε στη ρητορική περί «πολιτικής τερατογένεσης», στο πλαίσιο της λογικής «μίας κάλπης» με την οποία, όπως έγραψε από χθες το in, έχει αποφασίσει να κινείται η κυβέρνηση στο δρόμο για την 21η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη σε «κυβερνήσεις αστάθειας», λέγοντας πως «μαθηματικά μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων», με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάνη Βαρουφάκη.

Στόχος του, να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά όσων δεν επιθυμούν επιστροφή του Τσίπρα στην εξουσία, ακόμα κι αν είναι απογοητευμένοι ή διστακτικοί με την κυβέρνηση. «Μία είναι η κάλπη αυτής της 21ης Μαΐου, όπου ψηφίζουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει, για το ποιον πρωθυπουργό και ποια κυβέρνηση θα έχουμε τα επόμενα χρόνια», είπε, έχοντας σταθερά στραμμένο το βλέμμα όχι μόνο στους δεξιούς, αλλά προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024