Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Οι ισχυρότερες χώρες πρέπει να βοηθούν όσες έχουν κρίσεις χρέους

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Οι ισχυρότερες χώρες πρέπει να βοηθούν όσες έχουν κρίσεις χρέους

Η Κρισταλίν Γκεοργκίεβα παρεβρέθη στην Κίνα και ανέφερε ότι οι ισχυρές χώρες πρέπει να βοηθούν όσες έχουν κρίσεις χρέους.

Οι χώρες που βρίσκονται συγκριτικά σε ισχυρότερη δημοσιονομική θέση θα έπρεπε να βοηθούν όσες είναι σε πιο ευάλωτη θέση από την άποψη του εξωτερικού τους χρέους, εκτίμησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία εκφράστηκε στο διεθνές φόρουμ της Μποάο, στη νότια νησιωτική επαρχία Χαϊνάν της Κίνας, πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένη την άνοδο των επιτοκίων και την υποτίμηση νομισμάτων.

Πώς οι μηχανισμοί ωφελούν πιστωτές και οφειλέτες

«Χρειαζόμαστε ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς παγκόσμιους μηχανισμούς για να προσφέρουμε σε αυτές τις χώρες λύσεις για τα χρέη τους», τόνισε η κυρία Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως αυτοί οι μηχανισμοί θα ωφελούσαν τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες. Αν αυτοί οι μηχανισμοί έχουν «επιτυχία, αυτό θα αφαιρούσε μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας από την παγκόσμια εικόνα», έκρινε η βουλγάρα οικονομολόγος.

Η κυρία Γκεοργκίεβα είπε επίσης πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τη δέσμευση της Κίνας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Κοινό Πλαίσιο και τη συμμετοχή της στο λεγόμενο Παγκόσμιο Στρογγυλό Τραπέζι για το Κρατικό Χρέος. Το φόρουμ της Μποάο, που περιγράφεται ως το ασιατικό αντίστοιχο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, διεξάγεται στη νήσο Χαϊνάν ως αύριο Παρασκευή.

Στην ομιλία της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως χρειάζεται συνεργασία όλων των χωρών για να αναζωογονηθεί το διεθνές εμπόριο με πιο δίκαιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από την παγκοσμιοποίηση, και να διαφοροποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού με βάση οικονομικές λογικές.

Τι δείχνει η έρευνα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως η έρευνα του θεσμού του οποίου προΐσταται δείχνει πως το μακροπρόθεσμο κόστος του κατακερματισμού του εμπορίου μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποιώντας πως η Ασία, καθώς έχει υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι ανάμεσα στις περιοχές που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες τους που δοκιμάστηκαν πιο πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται «δημοσιονομική πολιτική που θα προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο όσους πλήττονται περισσότερο από τη διατροφική ανασφάλεια ή/και την κρίση του κόστους ζωής», πρόσθεσε η κυρία Γκεοργκίεβα

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024