Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Επεμβάσεις για τις ανοιξιάτικες μολύνσεις

Αμπέλι: Επεμβάσεις για τις ανοιξιάτικες μολύνσεις

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων

Οι μολύνσεις στο αμπέλι από φόμοψη γίνονται με την βροχή στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών και το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα.

Συνιστάται σε περιοχές που απαντάται η ασθένεια να γίνουν 1-3 προληπτικές εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων. Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών και ο δεύτερος αμέσως μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου.

Σε αμπελώνες με βαριές προσβολές η βλάστηση πρέπει να είναι προστατευμένη μέχρι το μήκος των 15 εκ. Οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.

Ωίδιο

Σε αμπελώνες που είχαν εκτεταμένες προσβολές την περασμένη βλαστική περίοδο, και είναι εμφανή τα σημάδια της ασθένειας στις κληματίδες (καστανές κηλίδες) να πραγματοποιηθεί μια τουλάχιστον επέμβαση από το στάδιο της έκπτυξης 2-3 φύλλων (μήκος βλαστού 5-7 εκ. περίπου).

Ο ψεκασμός αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας.

Στις ευαίσθητες ποικιλίες που παρατηρείται έξοδος προσβεβλημένων βλαστών συστήνεται επιπλέον της επέμβασης η προσπάθεια απομάκρυνσης και καταστροφής των βλαστών αυτών.

Σκευάσματα ανταγωνιστικών μυκήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα ολοκληρωμένης προστασίας. Δύο διαδοχικές εφαρμογές απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανταγωνιστών μυκήτων και επαναλήψεις ανά 7-10 μέρες σε απόσταση 5 ημερών από θειούχα σκευάσματα.

Προσβολές οφθαλμών

Οι εντομολογικές προσβολές έχουν τοπικό χαρακτήρα και μπορεί να σημειώνονται ορισμένες χρονιές σε μεμονωμένους αμπελώνες. Γι’ αυτό ο κάθε αμπελουργός οφείλει να ελέγχει μία φορά την εβδομάδα (ή δύο φορές την εβδομάδα αν υπήρχαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά):

  • ξεκινώντας από το στάδιο του φουσκώματος του ματιού, αν υπάρχουν περισσότερα από 10-15% των πρέμνων με τουλάχιστον ένα οφθαλμό φαγωμένο. Τότε δικαιολογείται ένας απογευματινός ψεκασμός (διότι τα έντομα που προκαλούν τέτοια φαγώματα δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα) με κατάλληλο σκεύασμα.
  • με εξέταση, με τίναγμα σε χαρτί 50 βλαστών (1 ανά πρέμνο) για ύπαρξη θριπών. Αν στο στάδιο D (έκπτυξη των οφθαλμών) έχουμε περισσότερους από 1-2 θρίπες/βλαστό ή στο στάδιο Ε (2-3 πραγματικά φύλλα) 2-4 θρίπες/βλαστό να γίνει επέμβαση με κατάλληλο εντομοκτόνο. Η επισκόπηση μπορεί να απλοποιηθεί με την τοποθέτηση και τον ανά διήμερο έλεγχο μίας μπλε ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα. Η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων μειώνει τους πληθυσμούς του εχθρού.

Ακαρίωση

Η ακαρίωση τηνην άνοιξη προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και παραμόρφωση βλαστών (προσοχή το σύμπτωμα αυτό το προκαλούν και άλλες ασθένειες).

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εχθρού την περασμένη χρονιά και μόνο αν η προσβολή υπήρξε γενικευμένη, να γίνει ψεκασμός με ειδικό ακαρεοκτόνο μέχρι την επίτευξη του σταδίου έκπτυξης 2-3 φύλλων.

Ερίνωση

Προκαλεί εξογκώματα στην άνω επιφάνεια των φύλλων και αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%, ή ειδικό ακαρεοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών. Ο ψεκασμός είναι δικαιολογημένος μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές όπως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος.

Σημείωση για τους βιοκαλλιεργητές: Είναι επιβεβλημένος ένας τουλάχιστον ψεκασμός με βρέξιμο θείο, μέχρι την έξοδο των 2-3ων φύλλων, που έχει δράση ενάντια στη φόμοψη, το ωΐδιο και την ερίνωση. Η δόση πρέπει να κυμαίνεται στα 500-800 gr/hl, ώστε ο ψεκασμός να είναι σχετικά αποτελεσματικός και κατά της φόμοψης χωρίς κίνδυνο φυτοτοξικότητας.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024