Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία στην ΕΕ προβλέπει γενναία αύξηση του στόχου για τις ΑΠΕ

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία στην ΕΕ προβλέπει γενναία αύξηση του στόχου για τις ΑΠΕ

Μέχρι το 2030 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 42,5%, έναντι του προηγούμενου στόχου του 32%.

Προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζει τον στόχο για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, έναν σημαντικό πυλώνας της στρατηγικής για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα.

Διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 42,5%, έναντι του προηγούμενου στόχου του 32%.

Το 2021, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 22% των αναγκών της Ένωσης σε ηλεκτρική ενέργεια, όμως το ποσοστό είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, επισημαίνει το Reuters. Στην κορυφή βρίσκεται η Σουηδία με 63%, ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Ιρλανδία το ποσοστό ήταν μικρότεροι από 13%.

Η ταχεία μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια έχει κρίσιμη σημασία για την επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της νομικά δεσμευτικής υποχρέωσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στις μεταφορές θα πρέπει να αυξηθεί στο 29%, ενώ η βιομηχανία θα πρέπει να αυξάνει τη χρήση ΑΠΕ κατά 1,6% τον χρόνο. Το ποσοστό της παραγωγής υδρογόνου με ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται να αυξηθεί στο 42% το 2030 και στο 60% το 2035.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης στόχους για τα κτήρια και ενθαρρύνει την ταχεία αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

Οι στόχοι για τις ΑΠΕ απέκτησαν νέα σημασία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ έχει δεσμευτεί να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο έως το 2027.

Η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις 113 δισ. ευρώ σε υποδομές ΑΠΕ και υδρογόνου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 19,3% το διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2023, συγκριτικά με το μέσο όρο για αυτούς τους μήνες από το 2017 έως το 2022.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα λόγω διαφωνίας σχετικά με το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η τελική συμφωνία δίνει στις χώρες-μέλη το περιθώριο να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία απαιτείται η επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών-μελών, κάτι που συνήθως είναι τυπική διαδικασία.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024