Ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με παροχές για εργαστήρια, ξενώνες και χώρους αναψυχής θα κατασκευαστεί στην Αλίαρτο.

Υπογράφηκε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η σύμβαση κατασκευής του έργου:  «Διαμόρφωση κτιρίου του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας για τη στέγαση τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών», παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνα Κίντζιου.

Το έργο έρχεται σε συνέχεια και προς υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπεγράφη το 2018, μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημιακού ιδρύματος για τη δημιουργία παραρτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βοιωτία και παράλληλα για την αξιοποίηση της περιουσίας της Κωπαΐδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ομιλία Μητσοτάκη για το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στη Στερεά Ελλάδα του 2030»

Η ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων.

Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο είναι η διαμόρφωση των χώρων του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού εκκοκκιστηρίου στην Αλίαρτο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με παροχές για εργαστήρια, ξενώνες και χώρους αναψυχής.

Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας του κτιριακού συγκροτήματος της αγγλικής εταιρείας «Lake Copais Co Ltd» που διαδέχθηκε την αντίστοιχη γαλλική για την αποξήρανση, καλλιέργεια και εκμετάλλευση της λίμνης της Κωπαΐδας. Τα τρία κτίσματα χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα και περιήλθαν στο ελληνικό κράτος το 1953.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:

Ο χώρος που θα ανακατασκευαστεί: Πηγή φωτογραφίας, Περιφέρεια Σ. Ελλάδας

«Απότοκος αυτής της προσπάθειας αναπτυξιακής ώθησης που επιχειρούμε, είναι το έργο αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και πολλαπλάσιας αξίας για την ανάπτυξη της περιοχής, το οποίο μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης και προβλέπει τη μετατροπή του παλαιού εκκοκκιστηρίου σε μια σύγχρονη πανεπιστημιακή υποδομή με συνεδριακό κέντρο και εργαστήρια. Παράλληλος στόχος -και οφειλή μας- είναι να μη σβήσουμε, αλλά να αναδείξουμε το παρελθόν του κτιριακού συγκροτήματος, το παρελθόν του τόπου μας».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης του ιστορικού εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην Αλίαρτο, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα πρωτότυπη εκπαιδευτική και ερευνητική δομή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr