Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: 40 χρόνια λειτουργίας με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: 40 χρόνια λειτουργίας με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη των μεγάλων Δήμων και πολλών φορέων του νησιού

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας του. Χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών και των υποστηρικτών του, το Μουσείο έφτασε σήμερα να θεωρείται πρότυπο κέντρο πολιτισμού, που όχι μόνο διαφυλάσσει τα τεκμήρια της ζωής και του έργου του Μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, αλλά με την εξωστρέφεια που το χαρακτηρίζει παράγει από μόνο του πολιτιστικό προϊόν και εκπαιδεύει νέους πολίτες στην πρόσληψη των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκαν οι πολυθεματικές εκδηλώσεις με αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη των μεγάλων Δήμων και πολλών φορέων του νησιού.

Στη συνέντευξη τύπου δηλώσεις έγιναν από τους: Μιχάλη Ταρουδάκη καθ. Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, Ευάγγελο Ζάχαρη Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης-Εντεταλμένο σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιώργο Ζερβάκη Δήμαρχο Σητείας, Κώστα Φασουλάκη Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Στέλλα Αρχοντάκη Αντιδήμαρχο Ηρακλείου-Πρόεδρο ΔΕΠΑΝΑΛ, Ρένα Παπαδάκη Αντιδήμαρχο Ηρακλείου Πρόεδρο ΔΗΚΕΗ, Χάρη Αλεξάκη Αντιδήμαρχο Αγ. Νικολάου Πρόεδρο ΠΑΟΔΑΝ, Ιωάννη Γιαννακάκη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Χανίων, Θωμά Κρεβετζάκη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου, Χαρά Γενειατάκη Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη όπως επίσης το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ιωάννα Γιάνναρη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το έτος 2023 το Μουσείο γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του.  Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει πολυθεματικές εκδηλώσεις με αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, αλλά και στις μεγάλες στιγμές του Μουσείου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη των μεγάλων Δήμων και πολλών φορέων του νησιού.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Μουσείου στη Μυρτιά αλλά και σε εμβληματικά σημεία σε όλο το νησί. Έτσι, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ταξιδεύει σε όλη την Κρήτη, καλώντας όλους τους Κρητικούς να γίνουν κοινωνοί του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, αλλά και των παρεμβάσεων που επιχειρεί το Μουσείο σε όλες τις εκφράσεις του πολιτισμού.

Προκειμένου μάλιστα ο εορτασμός να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους συνοδοιπόρους, το Μουσείο οργανώνει διαδικτυακές δράσεις, προσβάσιμες  μέσα από την ιστοσελίδα του.

Οι δράσεις αυτές συνοπτικά έχουν ως εξής :

ΘΕΑΤΡΟ

Παραγωγή του θεατρικού έργου «Νικηφόρος Φωκάς», του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη, από το θέατρο των Vivi .Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Και ενώ έχει ως αφετηρία την τραγική ιστορία της δολοφονίας του αυτοκράτορος Ρωμανού από τον Νικηφόρο Φωκά και την επακόλουθη δολοφονία του τελευταίου από τον Ιωάννη Τσιμισκή, υπερβαίνει τα συγκεκριμένα όρια της ιστορίας. Ο Νικηφόρος Φωκάς  και η δράση του επίσης είναι άμεσα συνδεμένη με την Κρήτη που τον 10ο αιώνα την απελευθέρωσε από τους Άραβες.

Το έργο, με τον ποιητικό ακαταμάχητο στίχο, τον φιλόσοφο στοχασμό και τις ιδεολογικές ανατροπές αποτελεί κορυφαία πρόκληση για το ανέβασμα του στην σκηνή. Με την παραγωγή αυτή, το κοινό  θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον μεγάλο Κρήτα συγγραφέα μέσα από τα ηδύσματα του θεάτρου.

Προγραμματισμένες παραστάσεις:

·         10 Ιουλίου 2023, Μυρτιά Ηρακλείου, με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Επίσημη πρώτη παρουσίαση.

·         12 Ιουλίου 2023, Ιερά Μονή Αρκαδίου-Ρέθυμνο, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου.

·         14 Ιουλίου, Ιερά Μονή Τοπλού-Σητεία, με την υποστήριξη του Δήμου Σητείας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

–       Συναυλία με τίτλο: «Μουσικά στίγματα», από την ορχήστρα Vamos Ensemble. Ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από σημαντικά γεγονότα τόσο γεωπολιτικά όσο και στον χώρο της Τέχνης. Αφιερώθηκε στο γράψιμο και στην προσπάθεια να γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερους πολιτισμούς (Ταξιδεύοντας) από τους οποίους και εμπνεύστηκε.

Το Μουσικό Σύνολο Vamos οργάνωσε ένα μουσικό ταξίδι σε αυτή την εποχή,  με στόχο  να συστήσει στο κοινό μια κουλτούρα μακρινή μεν, αλλά διαχρονική, γιατί η συνταγή της είχε πολύ γερές βάσεις και άντεξε μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια γνωριμία με μεγάλες μουσικές στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες στο χρονολόγιο του πολιτισμού μας.

Ατίκ, Πιάφ, Σκαλκώτας, Κούρτ Βάιλ , δίνουν ανάμεσα σε άλλους το παρόν σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής με μουσικές και τραγούδια εποχής από τις χώρες της Ευρώπης που ταξίδεψε ο Νίκος Καζαντζάκης. Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία Ιταλία χώρες που απετέλεσαν σταθμούς στη ζωή του μεγάλου συγγραφέα δίνουν τα διαπιστευτήριά τους μέσα από μεγάλες μουσικές επιτυχίες της εποχής.

Ορχήστρα VAMOS ENSEMBLE.

Σολίστ: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώττη

Προγραμματισμένες συναυλίες:

·         25 Ιουνίου, Φρούριο Φιρκά Χανιά, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου του Δήμου Χανίων, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.

·         16 Ιουλίου, Μυρτιά,  με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

·         17 Ιουλίου, Νεάπολη Λασιθίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.

–       Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης (ΣΟΝΚΔΗ), υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμφωνικά έργα συνθετών που σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν, ήταν από τους αγαπημένους του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και συνθέσεις βασισμένες σε κείμενα του μεγάλου συγγραφέα. Η συναυλία αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

·         19 Νοεμβρίου 2023, Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, της ΔΗΚΕΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ

Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Σολίστ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταξιδεύοντας … Αναμνήσεις». Στόχος της έκθεσης είναι  να αναδείξει την επιτυχημένη πορεία των  τεσσάρων Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…» που έλαβαν χώρα στη Μυρτιά από το 2016 έως το 2019 και παράλληλα να προετοιμάσει το έδαφος για το επερχόμενο Φεστιβάλ του 2024.

Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στους φωτογράφους που συμμετείχαν στα φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…» να εκθέσουν τα έργα τους στις γειτονιές του χωριού. Θα παρουσιαστούν περίπου 100 φωτογραφικά έργα σε 4 διαφορετικά installations (εγκαταστάσεις) που θα τοποθετηθούν σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες (σταθμούς) μέσα στο χωριό της Μυρτιάς. Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιβληθούν από παράλληλες δράσεις καθώς και να διανθιστούν από καλλιτεχνικές κατασκευές που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για τις ανάγκες των φεστιβάλ.

·         Ιούλιος 2023, Μυρτιά

Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Χρυσόστομος Σπετσίδης-Γιάννης Μαυραντωνάκης

ΒΙΝΤΕΟ

Παραγωγή επετειακού βίντεο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Το video θα προβληθεί τόσο στις κεντρικές όσο και σε επιλεγμένες εκδηλώσεις του Μουσείο και θα παρουσιάζει τη διαδρομή του Μουσείου στα 40 χρόνια της λειτουργίας του.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Η γυναικεία μορφή έχει σημαντική παρουσία στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ συχνά έχει σχολιαστεί η αμφίθυμη εκπροσώπηση γυναικών στο έργο του. Όπως και με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το θέμα συχνά εγείρει αντικρουόμενες απόψεις.  Το Μουσείο απευθύνεται τόσο  σε νέους ερευνητές/ερευνήτριες όσο και σε έμπειρους και εξειδικευμένους μελετητές/μελετήτριες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και του Νίκου Καζαντζάκη και τους καλεί να εξετάσουν όψεις της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη γύρω από τη σχέση του με τη γυναικεία μορφή και την απεικόνισή της στα κείμενά του, να διερευνήσουν ανεξερεύνητες ή παραγνωρισμένες πτυχές του θέματος και να προτείνουν νέες, αντικειμενικές και βασισμένες σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προσεγγίσεις.

·         20-22 Οκτωβρίου 2023. Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της  Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

–  «Κρυμμένα Διαμάντια».

Ψηφιακή Προβολή 12 τεκμηρίων από τις Συλλογές του Μουσείου, με στόχο να αναδειχθεί μέρους του πλούτου των Συλλογών του, να τιμηθεί ο ιδρυτής του, Γιώργος Ανεμογιάννης, αλλά και να υπογραμμισθεί ο  σπουδαίος  ρόλος των δωρητών του που διαχρονικά κι έμπρακτα στηρίζουν το Μουσείο. Κάθε μήνα ένα από τα τεκμήρια των Συλλογών θα εκτίθεται στο Μουσείο και θα αποτελεί το «έκθεμα του μήνα», ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου με σκοπό ως το τέλος του χρόνου να έχει διαμορφωθεί θεματική ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Κρυμμένα διαμάντια στο Μουσείο». Έτσι, θα παρουσιαστούν δώδεκα διαφορετικά τεκμήρια, θα φωτιστεί η ιστορία απόκτησής τους αλλά και η ιστορία που τα συνδέει με τη μορφή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

https://www.kazantzaki.gr/gr/12-hidden-gems

–       «Διαδικτυακό Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας»

Πρόκειται για μια περιήγηση γνωριμίας με τον κόσμο της υπερ-μικρής αφηγηματικής φόρμας (micro-fiction). Απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον συμπυκνωμένο αφηγηματικό κόσμο της λογοτεχνίας και περιλαμβάνει: ανάγνωση και ανάλυση  ιστοριών μικρομυθοπλασίας, μελέτη σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, απόπειρα συγγραφής μικροδιηγημάτων.

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου, θα εκδοθεί ψηφιακό βιβλίο με επιλογή από τις ιστορίες μικρομυθοπλασίας που θα συγγράψουν οι συμμετέχοντες και θα διατεθεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Εισηγητής του Εργαστηρίου: Γιάννης Φαρσάρης, συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

Διάρκεια: 4  Μαρτίου- 2 Απριλίου 2023

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στον κύκλο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης 2 κεντρικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Μυρτιά και στην Αθήνα, στις οποίες θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία, τα επιτεύγματα και τις δράσεις του Μουσείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ενώ θα τιμηθούν προσωπικότητες που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην λειτουργία του Μουσείου.

·         3 Αυγούστου 2023, Μυρτιά

·         Νοέμβριος 2023, Αθήνα

*Οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν και να προσαρμοστούν ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις στη συνέντευξη τύπου:

Μιχάλης Ταρουδάκης καθ., Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Ν. Καζαντζάκη

Η διαδρομή των 40 Χρόνων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη ήταν μια συνεχής ανοδική πορεία που δεν ήταν αταλάντευτη. Το Μουσείο πέρασε πολλές δυσκολίες αλλά η πίστη των διοικήσεων της διεύθυνσης και των στελεχών του μετέτρεψε τις δυσκολίες αυτές σε δημιουργικές δυνάμεις που οδήγησαν το Μουσείο να είναι σήμερα το πρώτο «Αναγνωρισμένο Μουσείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κρήτη, ένα από τα 10 αναγνωρισμένα Μουσεία στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο να έχει μπει στις καρδιές όχι μόνο των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων ως κέντρο αναφοράς για τον τρόπο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης που έχει υιοθετήσει. Μέσα στη χρονιά θε έχομε την ευκαιρία να αναφερθούμε στους μεγάλους σταθμούς αυτής της πορείας αλλά και να προσφέρουμε στο κοινό για μία ακόμη φορά, δείγματα του τρόπου με τον οποίο το Μουσείο αντιλαμβάνεται την προσφορά στον πολιτισμό.

Το Μουσείο ταξιδεύει λοιπόν σε όλη την Κρήτη, με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που αντανακλούν διαφορετικές εκφράσεις της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και με διαδικτυακές παραγωγές και επετειακές εκδόσεις.  Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι ο εορτασμός των 40 Χρόνων της λειτουργίας του Μουσείου έδωσε τη δυνατότητα συσπείρωσης όλης της Κρήτης με πρωτοστατούσα βέβαια την Περιφέρεια που διαχρονικά στηρίζει το Μουσείο. Για πρώτη φορά, οι δράσεις του Μουσείου, στηρίζονται πρόθυμα από όλους  τους μεγάλους Δήμους της Κρήτης οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αποτείνουν από κοινού φόρο τιμής στον μεγάλο μας συμπατριώτη. Ο Συγκρητισμός που αποδίδεται από τον εορτασμό είμαστε σίγουροι ότι θα γεμίζει αγαλλίαση την ψυχή του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι ευχαριστίες μας για όσους έχουν συνδράμει το Μουσείο στα 40 Χρόνια της λειτουργίας του είναι πολλές και δεν χωρούν σε ένα χαιρετισμό όπως ο σημερινός. Οι εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνουμε θα αναδείξουν όλους αυτούς. Περιορίζομαι λοιπόν να αναφερθώ στους φορείς που στηρίζουν τους επετειακούς εορτασμούς, οι οποίοι είναι η Εκκλησία της Κρήτης που παρέχει την ευλογία της για την φιλοξενία εκδηλώσεων του εορτασμού σε εμβληματικές Ιερές Μονές της Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που παραχώρησε και την αιγίδα του εορτασμού, την Περιφέρεια Κρήτης, διαχρονικό συνοδοιπόρο του Μουσείου, τους Δήμους (με αλφαβητική σειρά), Αγίου Νικολάου, Αρχανών-Αστερουσίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Σητείας, Χανίων, που συμβάλλουν και οικονομικά στον εορτασμό, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ηρακλείου ΔΗΚΕΗ (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης) και ΔΕΠΑΝΑΛ, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης Λασιθίου για την δωρεάν παραχώρηση χώρων και εξοπλισμού τις ιερές Μονές Αρκαδίου και Τοπλού με τις οποίες το Μουσείο συνεργάζεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του ανεβάσματος του έργου «Νικηφόρος Φωκάς» του Νίκου Καζαντζάκη και τέλος τον μόνιμο χορηγό του Μουσείου, Ευάγγελο Μαρινάκη.

Σημειώνω ακόμη τη μεγάλη συμμετοχή εθελοντών από τη Μυρτιά και όχι μόνο, σε όλες τις εκδηλώσεις του Μουσείου,  με πρωτοστάτη τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μυρτιάς τον οποίο επίσης ευχαριστούμε.

Ευάγγελος Ζάχαρης Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης-Εντεταλμένος σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την Περιφέρεια Κρήτης η διαχρονική συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη, η οποία και συνεχίζεται με την συνδιοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

Αξιόλογοι καλλιτέχνες του τόπου μας συμμετέχουν σε παραγωγες θεάτρου, μουσικής, εκθέσεις, installation κ.α. που θα παρουσιαστούν σε πόλεις εντός και εκτός Κρητης.

Ευχόμαστε στο Μουσείο Καζαντζάκη, να συνεχίσει  να κρατά άσβεστο  το φως του πνεύματος του συγγραφέα και να μεταφέρει την οικουμενικότητα του έργου του εντός Και εκτός Κρήτης.  Σε αυτό το ταξίδι η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ενεργή συμμετοχή .

Γιώργος Ζερβάκης, Δήμαρχος Σητείας

Η πρωτοβουλία του Μουσείου Καζαντζάκη, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την επέτειο των 40 χρόνων του Μουσείου,

προβάλλει όχι μόνο το έργο του μεγάλου Κρητικού δημιουργού αλλά αποτελεί και σημαντική συνεισφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι

ολόκληρης της Κρήτης.

Ο Δήμος Σητείας στην προσπάθεια ενίσχυσης και στήριξης των πολιτιστικών δράσεων θα συνεισφέρει στην πραγματοποίηση της

παράστασης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ στη Σητεία και συγκεκριμένα στον εμβληματικό χώρο της Μονής Τοπλού.

Κώστας Φασουλάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού

Με μεγάλη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στους εορτασμούς των 40 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Καζαντζάκη, με την συνδιοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων. Με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, και άλλες εκδηλώσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αποδίδουμε τιμή στο μεγάλο πνευματικό τέκνο της Κρήτης, του οποίο το έργο τιμά τον τόπο μας  διαχρονικά και σε ολόκληρη την οικουμένη. Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη είναι έννοιες απόλυτα, πλέον, συνυφασμένες, γεγονός που οφείλεται στους ακατάλυτους δεσμούς της αμφίδρομης αγάπης ανάμεσα στον Καζαντζάκη και την γενέτειρα του,  αλλά και της Κρήτης για το μεγάλο συγγραφέα.

Αυτή την απόλυτη αγάπη όλων ανεξαιρέτως των Κρητικών είμαι βέβαιος ότι θα πιστοποιήσουν οι εκδηλώσεις μας, οι οποίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και τον πνευματικό φάρο μας.

Στέλλα Αρχοντάκη, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου-Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ

Πέρασαν 40 χρόνια από τότε που η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη εγκαινίαζε το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης και ξεκίνησε να υλοποιείται η επιθυμία του μεγάλου στοχαστή να συγκεντρωθούν στον γενέθλιο τόπο του όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τα χειρόγραφά του. Μαζί με τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους όσοι βοήθησαν να έρθουμε πιο κοντά στο έργο του και μια δέσμευση: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινή προσπάθεια, με στόχο το Μουσείο να εξακολουθήσει να αποτελεί έναν από τους πιο λαμπρούς φάρους πολιτισμού της χώρας μας. Και να στέλνει την ακτινοβολία του στα πέρατα της Οικουμένης. Όπως ακριβώς θα επιθυμούσε ο Νίκος Καζαντζάκης!

Ρένα Παπαδάκη Αντιδήμαρχος Ηρακλείου- Πρόεδρος ΔΗΚΕΗ

Με μεγάλη χαρά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Μουσείου Καζαντζάκη που φέτος γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της πολύπλευρης προσφοράς του. Οι νέοι μουσικοί του τόπου μας, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, θα  κλείσουν με τη συναυλία τους τις  εκδηλώσεις, προσφέροντας στο κοινό με τη φρεσκάδα και το ταλέντο τους , στιγμές υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Χάρης Αλεξάκης Αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου και Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΝ

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Καζατζάκη. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει ο Δήμος Αγ. Νικολάου μέσω του ΠΑΟΔΑΝ και της ΠΛΕΑΜ. Καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις, και στη Νεάπολη Λασιθίου στις 17 Ιουλίου.

Ιωάννης Γιαννακάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων

Η απουσία του Δημάρχου Χανίων εκτός Κρήτης και ανειλημμένες δικές μου υποχρεώσεις
δεν επιτρέπουν την παρουσία μας στη Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Ηράκλειο για τις δράσεις του εορτασμού των 40 χρόνων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Καθώς όμως γνωρίζετε πολύ καλά τις προθέσεις μας, παρακαλώ να μεταφέρετε προς όλους τη θερμή μας υποστήριξη στο έργο και τις δράσεις του Μουσείου και την ικανοποίησή μας που μέρος από αυτές θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και μάλιστα στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Παρακαλώ να δικαιολογήσετε την απουσία μας από τη Συνέντευξη Τύπου και υπενθυμίζω ότι παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επικοινωνία, ανυπομονώντας για τα επόμενα βήματα στη δημιουργική συνεργασία μας.

Θωμάς Κρεβετζάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου.

Το όραμα του  Γιώργου Ανεμογιάννη και των ανθρώπων που συνετέλεσαν στην υλοποίηση του  για την προβολή και διάδοση του έργου του Μεγάλου Κρητικού συμπλήρωσε αισίως 40 χρόνια. Μέσα  από την παρουσίαση , πρώτων εκδόσεων , χειρογράφων , κειμηλίων , την σκηνική αναπαράσταση των έργων αλλά και της ζωής του, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη  , διατηρεί , αναδεικνύει και προωθεί το πολύπλευρο  έργο του και  τις διαχρονικές ανθρωπιστικές του ιδέες.

Χαρά Γενειατάκη, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που αποτελεί τον βασικότερο φορέα διάσωσης και διάδοσης του έργου του μεγάλου συγγραφέα, είναι  και βασικός πυλώνας Πολιτισμού του Δήμου μας , και για το λόγο αυτό στηρίζουμε διαχρονικά τη λειτουργία και τις δράσεις του. Φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του και είναι για τον Δήμο και τους Δημότες μας μια μεγάλη γιορτή, την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τι δυνάμεις.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024