Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμοί στον Πύργο: 30 χρόνια από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου - Τι θυμάται ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμοί στον Πύργο: 30 χρόνια από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου – Τι θυμάται ο Ευθύμιος Λέκκας

Οι σεισμοί στον Πύργο ήταν συνολικά έξι, με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στα 5,5 Ρίχτερ.

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 26 Μαρτίου από τον καταστροφικό σεισμό στον Πύργο, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε μια γυναίκα, ενώ 16 άτομα τραυματίστηκαν. Εκτεταμένες ήταν οι καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Αναλυτικότερα, το νοσοκομείο της πόλης, τα σχολεία, οι εκκλησίες και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν την πόλη, ενώ οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα.

Οι πληγές από το χτύπημα του σεισμού χρειάστηκε χρόνια για να επουλωθούν, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι δεν ξεχνούν τις στιγμές που έζησαν.

Δείτε βίντεο

Έξι συνολικά οι σεισμοί

Ο Εγκέλαδος χτύπησε τον Πύργο το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου του 1993, στις 14:10. Οι σεισμοί ήταν συνολικά έξι, με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στα 5,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εκείνης της περιόδου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστησαν ζημιές, ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος έφτασε τα 60 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η μαρτυρία του Ευθύμιου Λέκκα

Για τον καταστροφικό σεισμό στον Πύργο μίλησε στην ΕΡΤ Πύργου και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Αναργυρού ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες λίγο μετά το χτύπημα του σεισμού στο σάιτ του.

  • Δείτε τις φωτογραφίες εδώ

Ο κ. Λέκκας ήταν αυτός που είχε οργανώσει τότε επιστημονική αποστολή που μελέτησε λεπτομερώς επί δύο ολόκληρα χρόνια το φαινόμενο, θέτοντας τις βάσεις για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης κατά την ανοικοδόμησή της.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε στη συνέντευξή του ότι η σημασία των σεισμών του Πύργου για την επιστημονική κοινότητα ήταν μεγάλη, καθώς επρόκειτο για σεισμούς που ήταν «ενδιάμεσοι καταστροφικοί», αλλά επειδή ήταν πολύ τοπικοί και επιφανειακοί, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

«Από επιστημονικής πλευράς, ήταν σεισμός που προσέφερε πολλά στη γνώση των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων» όπως είπε, «δεδομένου ότι για πρώτη φορά κατανοήσαμε τη σημασία και τον ρόλο του εδάφους στην ανάπτυξη των ζημιών στις κατασκευές, καθώς και τον ρόλο των ρηγμάτων στη γεωγραφική ανάπτυξη των βλαβών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός ανέδειξε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Με βάση τον σεισμό, δρομολογήθηκαν στην Ηλεία εφαρμοσμένες ερευνητικές διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη γνώση για τα γεωδυναμικά φαινόμενα στην περιοχή της Ηλείας, αλλά και τη σεισμική θωράκιση των κατασκευών και πρόσθεσε, ότι από τότε ο Πύργος έγινε μια ασφαλής πόλη θωρακίζοντας πλήρως τα κτίριά του.

Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς ελέγχους κτιρίων, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι ο ΟΑΣΠ θέτει τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν όλα τα κτίρια, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός διατηρεί εθνική βάση δεδομένων και κάνει διαρκώς υπομνήσεις στους αρμόδιους για τον έλεγχο φορείς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024