Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μια καλά μελετημένη απόφαση»

«Μια καλά μελετημένη απόφαση»

Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής αντικατάστασης του Νάγκελσμαν από τον Τούχελ στον πάγκο της Μπάγερν που τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Πέντε ημέρες προετοίμαζε η ηγεσία της Μπάγερν την αντικατάσταση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν από τον Τόμας Τούχελ, μια απόφαση που έσκασε με δυνατό κρότο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο αθλητικός διευθυντής του βαυαρικού κλαμπ, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς φώτισε χθες το παρασκήνιο της απόλυσης του Νάγκελσμαν, υπογραμμίζοντας τη συλλογικότητα της ευθύνης στην απόφαση.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την Κυριακή 19 Μαρτίου, μετά την ήττα της Μπάγερν από τη Λεβερκούζεν με 2-1.

«Επιστρέψαμε την Κυριακή το απόγευμα και δώσαμε ραντεβού για την επομένη. Με τον Ολιβερ Καν (σ.σ. CEO) και τον Μάρκο Νέπε (σ.σ. τεχνικός διευθυντής). Αναλύσαμε τα πάντα από την προηγούμενη χρονιά, όμως περισσότερο το δεύτερο μέρος της φετινής σεζόν, από τον Ιανουάριο», αποκάλυψε ο Βόσνιος.

Στην ερώτηση ποιος ήταν ο ρόλος του επίτιμου προέδρου Ούλι Χένες ο Σαλιχάμιτζιτς παρέμεινε σιωπηλός. Εδωσε όμως έμφαση στο ότι η απόφαση για το τέλος της συνεργασίας με τον Νάγκελσμαν ήταν συλλογική. «Αυτό είναι σημαντικό στην Μπάγερν. Οταν παίρνουμε τόσο σοβαρές αποφάσεις, τις υποστηρίζουμε όλοι».

Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας αναγνώρισε την επιτυχία του αποκλεισμού της Παρί στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο διέκρινε μια αρνητική τάση στην απόδοση η οποία αν συνεχιζόταν θα είχε αντίκτυπο στα αποτελέσματα. Υπογράμμισε επίσης πως υπήρχαν κρούσματα απειθαρχίας.

Ο τελευταίος που πληροφορήθηκε τις καταιγιστικές πληροφορίες ήταν ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χάινερ.

Η πρώτη επαφή του Σαλιχάμιτζιτς με τον Τούχελ έγινε την Τρίτη και η κουβέντα διήρκεσε πέντε ώρες. Ο γερμανός προπονητής αμέσως πείσθηκε πως μπορεί να ηγηθεί της Μπάγερν. Την επόμενη ημέρα έγιναν οι διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο και η συμφωνία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Η διάρκεια του συμβολαίου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και οι ετήσιες απολαβές του Τούχελ κυμαίνονται μεταξύ 10-12 εκατ. ευρώ, όταν στην προηγούμενη ομάδα του Τσέλσι λάμβανε 15 εκατ. ευρώ.

Ο Νάγκελσμαν δεν γνώριζε τίποτε απ’ όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο και απολάμβανε τις διακοπές του στις Αλπεις κάνοντας σκι. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ειδοποιήθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στο Μόναχο αλλά στο μεταξύ είχε διαρρεύσει από τον Τύπο η επικείμενη αντικατάστασή του από τον Τούχελ.

«Ηταν πολύ δύσκολο για τον Γιούλιαν όταν το έμαθε. Διέρρευσε από τρίτο πρόσωπο πριν συμφωνήσουμε με τον Τούχελ».

Ο Νάγκελσμαν θα λάβει τρία εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της σεζόν και επιπλέον 12 εκατ. για τα τρία χρόνια που απομένουν για τη λήξη του συμβολαίου του, με αντάλλαγμα η Μπάγερν να μη διεκδικήσει αποζημίωση από την ομάδα με την οποία θα θελήσει να συνεργαστεί ο γερμανός προπονητής σ’ αυτό το διάστημα. Ηδη φημολογείται πως η Τότεναμ είναι έτοιμη να κάνει την κίνησή της όταν οριστικοποιηθεί η απόλυση του Αντόνιο Κόντε.

«Ακουγα σαν χαζός»

Στην παρουσίασή του ο νέος προπονητής της Μπάγερν Τόμας Τούχελ αποκάλυψε πως άκουγε σαν χαζός όταν του πρότειναν οι Βαυαροί να συνεργαστούν.

Ανεργος από τον Σεπτέμβριο όταν η Τσέλσι του έδειξε την πόρτα της εξόδου λόγω των διαφωνιών του με το αφεντικό των Μπλε Τεντ Μπέλι, η πρόταση της Μπάγερν ήταν το τελευταίο που περίμενε τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένιωσα σαν χαζός στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα της πρώτης μας κουβέντας. Δεν καταλάβαινα περί τίνος μιλάγαμε. Εγινε στη συνέχεια ξεκάθαρο πως ήταν για τώρα. Ηταν μια μεγάλη έκπληξη. Ο χρόνος, το γεγονός ότι δεν υπήρχε προηγουμένως επαφή».

Ο Τούχελ μπήκε κατευθείαν στο κλίμα και τόνισε πως η ομάδα διαθέτει ένα από τα πιο ταλαντούχα ρόστερ στην Ευρώπη και στόχος του είναι η κατάκτηση και των τριών τίτλων – πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν παρέλειψε βέβαια να χαϊδέψει τα αφτιά των φιλάθλων λέγοντας πως δεν αρκεί η Μπάγερν να νικά αλλά έχει σημασία και ο τρόπος που το κάνει.

Για τον προκάτοχό του είπε ότι αντιλαμβάνεται πως αισθάνεται ταπεινωμένος αλλά δεν είναι δική του ευθύνη και ούτε πρόκειται να έρθει σε επαφή μαζί του για να μιλήσει για θέματα της ομάδας γιατί θέλει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

«Κάποια στιγμή τα μονοπάτια μας θα συναντηθούν και θα μιλήσουμε», είπε κυνικά ο 49χρονος προπονητής ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο στον κόκκινο πάγκο το Σάββατο στο Klassiker απέναντι στην πρώην ομάδα του Ντόρτμουντ.

Η Μπάγερν ήθελε να συνεργαστεί με τον Τούχελ από το 2018 αλλά τότε έθεσε βέτο ο Ούλι Χένες γιατί ήθελε να συνεχίσει ο φίλος του Γιουπ Χάινκες. Οταν ο τελευταίος αποφάσισε να αποσυρθεί ο Τούχελ είχε πετάξει για άλλες πολιτείες.

Κριτική

Η απόφαση της Μπάγερν θεωρήθηκε μπρούτα τόσο από τον Τύπο όσο και από πολλούς παίκτες της.

Ο Γιόσουα Κίμιχ, που ήταν ο αγαπημένος του Νάγκελσμαν άφησε αιχμές δηλώνοντας: «Είναι περίεργη η κατάσταση αλλά έτσι λειτουργεί ο χώρος του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει καρδιά, δεν υπάρχει αγάπη». Ο Λέον Γκορέτσκα χαρακτήρισε σοκαριστική η απόλυση του Νάγκελσμαν, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα μαζί του.

Στην κριτική απάντησε ο CEO του κλαμπ, Ολιβερ Καν. «Είναι καθήκον μας και δουλειά μας να διασφαλίσουμε την αθλητική επιτυχία. Οι τελευταίες ημέρες ήταν δύσκολες. Δεν πρόκειται για αντίδραση πανικού. Τα εξετάσαμε όλα προσεκτικά. Είναι μια καλά μελετημένη απόφαση».

Ο Καν που παραδέχτηκε πως έχει κοιμηθεί ελάχιστα τις τελευταίες ημέρες, περίμενε περισσότερα από τον Νάγκελσμαν. «Διαθέτουμε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αλλά η απόδοσή της δεν βελτιώθηκε. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο».

Πολλοί στάθηκαν στις δηλώσεις του Χέρμπερτ Χάινερ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα, στις οποίες ο πρόεδρος της Μπάγερν εκθείαζε την προπονητική ευφυία του Νάγκελσμαν για τον οποίον πίστευε πως θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή.

Ο Χάινερ διευκρίνισε πως είχε δώσει συνέντευξη μία εβδομάδα πριν από τις τελευταίες εξελίξεις και πάντως πριν από την ήττα από τη Λεβερκούζεν που ενεργοποίησε τον αμυντικό μηχανισμό της Μπάγερν.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024