Ο Δήμος Σπάρτης και η ΔΕΥΑ προς αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν άγνωστοι, αναγκάζονται και δαπανούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία στερούνται οι δημότες από έργα και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Συνεχείς βανδαλισμοί πλήττουν τον Δήμο Σπάρτης. Βανδαλισμοί που είτε έχουν σκοπό την πρόκληση απλά ζημιών, ως και σύμφωνα με πληροφορίες κλοπές μετάλλων που προκαλούν τεράστιες ζημιές για την αποκατάσταση τους.

Πρόσφατο περιστατικό στο  Σαϊνοπούλειο γήπεδο με την Δημοτική αρχή να αναφέρει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κανένα έλεος ούτε για το έλος Αγυιάς στο Δήμο Πατρέων

«Άλλη μια κλοπή – βανδαλισμός σε βάρος της Σπαρτιατικής κοινωνίας.

Στο Σαϊνοπούλειο γήπεδο, γνωστοί – άγνωστοι έκλεψαν τις βρύσες, με το νερό να τρέχει συνέχεια!

Μικρό το όφελος για τους κακοποιούς, πολλαπλάσιο το κόστος αποκατάστασης των ζημιών!»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, μας ανέφερε πως αυτά τα γεγονότα απασχολούν πολύ την Δημοτική Αρχή, η οποία αναζητάει τρόπους που θα μπορούσε να εφαρμόσει προς αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Σπάρτης

Ο Δήμαρχος μας ανέφερε ότι οι έως σήμερα ζημιές, ειδικά για την Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, από τις κλοπές μετάλλων από τα αντλιοστάσια αποτιμώνται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με το μεγαλύτερο κόστος να αφορά την αποκατάσταση των ζημιών παρά το μέταλλο καθ’  αυτό.

Συνυπολογίζοντας την υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, που δεκάδες ΔΕΥΑ της χώρας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν,αντιλαμβάνεται κανείς πως κάθε πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλούν οι κλοπές και οι βανδαλισμοί, επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Η πραγματικότητα είναι πως οι Δήμοι στο σύνολο τους αντιμετωπίζουν σε ευρεία κλίμακα φαινόμενα βανδαλισμών στη Δημόσια περιουσία. Οι δε δυνατότητες αποτροπής αυτών ελάχιστες, αφού ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας απαιτεί πλήρη στελέχωση για να μπορεί να εποπτεύει τη Δημοτική περιουσία.

Ειδικά όσο αφορά περιφερειακούς Δήμους της χώρας, το εγχείρημα συναντά και την πρόσθετη δυσκολία, των δεκάδων χωριών και κοινοτήτων που περιλαμβάνει ένας Δήμος στα διοικητικά όρια ευθύνης του.  Αν συνυπολογίσουμε και την υποστελέχωση που παρατηρείται σε εκατοντάδες Δήμους, ακόμη και η αποκατάσταση των ζημιών είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Δεδομένων και των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει οι Δήμοι της χώρας, χωρίς το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους και η προστασία της Δημόσιας περιουσίας παραμένει μια πολύ δύσκολη άσκηση για κάθε Δημοτική αρχή.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr