Το να πείσεις κάποιον να ακολουθήσει τον τρόπο σκέψης σου, είναι μια καλή πρόκληση, δεδομένου ότι μπορεί να σε κάνει να αισθάνεται ανώτερος από κάποιον. Ωστόσο, όπως δείχνει η επιστήμη αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις.

Μια τεχνική από τον κοινωνικό ψυχολόγο, Robert Cialdini, που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με επιτυχία, δείχνει ότι το να πείθεις τους άλλους είναι τελικά πολύ εφικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έπος! Στην Αχαΐα μπέρδεψαν την 25η Μαρτίου με την... 28η Οκτωβρίου

Αναγνωρίζοντας τις 7 αρχές της πειθούς, οι έξυπνοι ηγέτες κάνουν focus στην πιο σημαντική, εκείνη της δέσμευσης και της αφοσίωσης.

Η μία κίνηση που αρκεί για να πείθεις τους άλλους

Πώς λειτουργεί όμως αυτή η αρχή; Προέρχεται από την τάση που έχουμε ως άνθρωποι να δεσμευόμαστε σε ό,τι έχουμε πει ή κάνει. Με άλλα λόγια, δίνουμε μεγάλη αξία σε προηγούμενες υποσχέσεις και τοποθετήσεις μας και κατά πόσο έχουν τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις. Αυτό αποτελεί σημάδι της μελλοντικής μας συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, αν κάποιος δεσμευτεί για κάτι και τηρήσει την εν λόγω δέσμευση, το πιο πιθανό είναι ότι και μελλοντικά θα τηρήσει την εν λόγω δέσμευση. Αυτό γιατί η συνέπεια σε προηγούμενες δεσμεύσεις μειώνει το επίπεδο της γνωστικής ασυμφωνίας.

Αυτή η αντίληψη προέρχεται από την τεχνική που ανακαλύφθηκε από τους ψυχολόγους του Stanford για πρώτη φορά και δείχνει την τέχνη του να μπορείς να πείθεις τους άλλους.

Aν τα λόγια σου στερούνται γενικά ειλικρίνειας, αν συγκρούονται με γεγονότα, περιστάσεις ή αντιλήψεις, δεν θα έχουν τη δύναμη να πείσουν κανέναν.

Πες στους ανθρώπους ποια είσαι και τι κάνεις. Φρόντισε να είσαι αυτό το πρόσωπο και να κάνεις αυτό που είπες πως θα κάνεις γιατί μόνο έτσι θα αποπνεύσεις εμπιστοσύνη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr