Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Επιχείρηση Μύκονος»: Κατεβαίνουν στο νησί 100 αστυνομικοί κατά της «πολεοδομικής μαφίας»

«Επιχείρηση Μύκονος»: Κατεβαίνουν στο νησί 100 αστυνομικοί κατά της «πολεοδομικής μαφίας»

Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πολεοδομικών παραβάσεων στη Μύκονο, μετά τις καταγγελίες, τους ξυλοδαρμούς αρχαιολόγων και τα χειροπιαστά στοιχεία, όπως αυτά που παρουσίασε το in, για το μέγεθος της αυθαιρεσίας. «Ας γίνει αυτή τη φορά κάτι»

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανομίας και της αυθαιρεσίας στη Μύκονο μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, ίσως και πριν την Μεγάλη Εβδομάδα την ώρα που καταγγελίες για σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις στο νησί ξεπερνούν τις 200, αρχαιολόγοι που χειρίζονται ζητήματα αυθαιρεσιών ξυλοκοπούνται και δέχονται απειλές για τη ζωή τους και οι αποδείξεις για καταπατημένες εκτάσεις και παράνομα κτίσματα είναι χειροπιαστές και προσβάσιμες σε όποιον δεν θέλει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε εγκληματικές πράξεις για το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία του νησιού, τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Η υπόθεση της παραλίας Πάνορμος που έφερε στο φως το in είναι αποκαλυπτική των όσων συμβαίνουν στο νησί που λυμαίνονται συμφέροντα που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Αποκαλυπτικές όμως για τη δύναμη των κυκλωμάτων που λειτουργούν στο νησί και των μεθόδων που χρησιμοποιούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους ήταν και οι επιθέσεις στους αρχαιολόγους που προσπαθούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που υπάρχει ακριβώς για την προστασία περιοχών με αρχαιολογικά μνημεία αλλά και ξεχωριστό φυσικό κάλλος.

Στο πλαίσιο αυτό και με τις αντοχές της κοινωνίας απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και τακτικές «κάνω τα στραβά μάτια» να έχουν μειωθεί πολύ μετά και την τραγωδία στα Τέμπη η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση.

100 αστυνομικοί στο νησί

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, άμεσα μεταβαίνουν στο νησί 100 αστυνομικοί, κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος, ενώ θα ελεγχθούν περισσότερες από 200 καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις.

«Γκρίζες ζώνες ανομίας δεν γίνονται αποδεκτές πουθενά στην Ελλάδα. Προφανώς αυτό ισχύει και για τη Μύκονο, αλλά και όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας με 100 πρόσθετους αστυνομικούς, ξεκινώντας σταδιακά πριν το Πάσχα», έγραψε σε ανάρτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ας γίνει αυτή τη φορά κάτι

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αρχαιολόγοι αφού δεν είναι η πρώτη φορά που ακούν δεσμεύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων και χτυπήματος του κακού στη ρίζα του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «θα ήθελα να θυμίσω ότι το 2018 υπήρξε ξυλοδαρμός αντιδημάρχου στη Μύκονο και πάλι είχαν ανακοινώσει ότι θα ενισχυθεί το αστυνομικό τμήμα εκεί. Ενισχύθηκε περιοδικά, μόνο για τη σεζόν. Η αστυνομική δύναμη εκεί χρειάζεται ενίσχυση και το χειμώνα, γιατί όλες οι παράνομες, αυθαίρετες εργασίες γίνονται το χειμώνα και τη νύχτα».

Το κυβερνητικό σχέδιο – Το διπλό μέτωπο σε πολεοδομία και αστυνόμευση

Τα πολεοδομικά «όργια» και ο ξυλοδαρμός και οι απειλές σε αρχαιολόγους στο νησί που έχει «φωτίσει» το in έχουν προκαλέσει σάλο και η αντιμετώπισή τους απασχόλησε τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης, η οποία κράτησε δύο ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα».

Με βάση όσα συζητήθηκαν, οι παρεμβάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης θα κινηθούν σε δύο επίπεδα: πρώτον, σε πολεοδομικό επίπεδο και δεύτερον, σε επίπεδο αστυνόμευσης.

Μικτό κλιμάκιο θα επισκεφθεί το νησί

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μικτού κλιμακίου από Επιθεωρητή Δόμησης, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Ακόμη αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024