Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στάσιμα έσοδα, αύξηση βινυλίων και κασέτας

Στάσιμα έσοδα, αύξηση βινυλίων και κασέτας

Οι τάσεις που δείχνουν τις αλλαγές στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία

Ως γνωστόν, η μουσική βιομηχανία όπως τη γνωρίσαμε δεν υφίσταται. Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, η τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει άλματα προόδου και όσοι μένουν προσκολλημένοι στις οικονομικές σχέσεις του παρελθόντος δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα. Η βιομηχανία υπό την ηγεσία του streaming μπορεί να είναι ανθεκτική μπροστά στη μακροοικονομική αβεβαιότητα, αλλά σίγουρα δεν είναι απρόσβλητη. Συγκεκριμένα παρουσιάζει μείωση. Από την άλλη κάτι κινείται στην αγορά τόσο του βινυλίου όσο και των κασετών.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της MIDiA Research, εκτιμάται επιβράδυνση στη μουσική ανάπτυξη το 2022. Συγκεκριμένα, τα παγκόσμια έσοδα της ηχογραφημένης μουσικής έφθασαν τα 31,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά. Με όσα αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου, τα παγκόσμια έσοδα από ηχογραφημένη μουσική αυξήθηκαν μόλις 6,7% το 2022. Η Midia καταγράφει σημαντική πτώση στην ανάπτυξη έναντι της εκτιμώμενης αύξησης 24,8% σε ετήσια βάση.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις για το 2022 σε ανάρτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Midia, Mark Mulligan, σημείωσε ότι το 2022 «ήταν μια χρονιά επανευθυγράμμισης για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και η μουσική βιομηχανία έπρεπε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την ευρύτερη τάση κρίσης κόστους ζωής, αλλά και τα αυξανόμενα επιτόκια που μετριάζουν τη ζήτηση του μουσικού καταλόγου και τη μακροχρόνια αναμενόμενη επιβράδυνση του streaming». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η «μέτρια» ανάπτυξη το 2022 «είναι απόδειξη της σταθερότητας της αγοράς ηχογραφημένης μουσικής».

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε αύξηση συνδρομητών μουσικής κατά 13,7% για να φθάσει 652 εκατομμύρια παγκοσμίως. Συνολικά, το streaming αντιπροσώπευε το 64,1% όλων των ηχογραφημένων εσόδων της μουσικής βιομηχανίας το 2022, σύμφωνα με τη Midia.

Το βινύλιο ξεπέρασε το CD

Το streaming μπορεί να είναι βασιλιάς, αλλά οι θαυμαστές των φυσικών άλμπουμ παίζουν σημαντικό ρόλο στις αυξήσεις των πωλήσεων. Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν τα CD στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 1987, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Λίγο πάνω από 41 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου πουλήθηκαν το 2022, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πουλήθηκαν μόνο 33 εκατομμύρια CD, ύψους 483 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από ηχογραφημένη μουσική στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά και έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η έκθεση της RIAA (Recording Industry Association of America) διαπίστωσε ότι τα έσοδα για τις μορφές φυσικής μουσικής αυξάνονται σταθερά με την πάροδο των ετών. Τα έσοδα από τη φυσική μουσική στο σύνολό τους αυξήθηκαν κατά 4% πέρυσι, λόγω του ότι οι δίσκοι βινυλίου σημείωσαν αύξηση 17%. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τα CD μειώθηκαν κατά 18%.

28% επάνω οι κασέτες!

Τα άλμπουμ μεταξύ άλλων της Taylor Swift και του Harry Styles ήταν τα κορυφαία σε πωλήσεις, το 2022, κασετών. Το περασμένο έτος οι πωλήσεις άλμπουμ σε κασέτα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 28%, σε 440.000 αντίτυπα (από 343.000 το 2021), σύμφωνα με την έκθεση Luminate. Το νούμερο αυτό – όσο μικρό και αν φαντάζει – είναι ένα ισχυρό νούμερο για ένα φορμάτ που ως επί το πλείστον δεν υπήρχε πριν από μερικά χρόνια. Το 2015, για παράδειγμα, οι κασέτες πούλησαν μόλις 74.000 αντίτυπα. Το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε κασέτα το 2022 ήταν το soundtrack του Guardians of the Galaxy, Vol. 2, με πωλήσεις 17.000 αντιτύπων.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024