Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Σκανδαλίδης: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει εξέλιξη»

Κώστας Σκανδαλίδης: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει εξέλιξη»

Ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για τις πολιτικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για τις εκλογές και τις συνεργασίες.

Για «συμψηφισμό» και «μετάθεση ευθυνών» στην τραγωδία των Τεμπών έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές, απαντώντας στα ερωτήματα περί πιθανών συνεργασιών του κόμματός του και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε πολύφερνη νύφη».

Για το δυστύχημα στα Τέμπη και την σχετική συζήτηση στη Βουλή την Δευτέρα, σημείωσε πως «έρχονται υπουργοί και ο καθένας προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του περίοδο και, τελικά, φύγαμε χθες από την Επιτροπή χωρίς καμία ενημέρωση επί της ουσίας για τις πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος».

Και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ. «αν θέλει να σταθεί σοβαρά απέναντι στα γεγονότα, πρέπει να καταγγείλει αυτό τον συμψηφισμό που επιχειρείται και τη μετάθεση ευθυνών γιατί φανερώνει ενόχους».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε πως «υπήρχε μια μικρή σύμβαση, που σε δύο χρόνια έπρεπε να είχε υλοποιηθεί».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν δεν του έκανε, μπορούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την αλλάξει – δεν την άλλαξε, έκανε παρατάσεις. Ήρθε η ΝΔ, συνέχισε τις παρατάσεις και στο τέλος βρεθήκαμε μπροστά στο δυστύχημα».

«Με την χθεσινή σύσκεψη γυρίσαμε πάλι στο ανθρώπινο λάθος»

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «στην αρχή, ο πρωθυπουργός μάς έλεγε για ανθρώπινο λάθος, μετά το γύρισε στο ευρύτερο ότι φταίει το βαθύ κράτος και όλο αυτό που δεν μπορέσαμε να το αλλάξουμε, κάνοντας και την αυτοκριτική του, και χθες από τη σύσκεψη βγήκε ότι πάλι το ανθρώπινο λάθος φταίει!».

«Το ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, «είναι φανερό ότι φταίει, αλλά δεν είναι μόνο το ανθρώπινο λάθος, οι πολιτικές ευθύνες δεν μετρώνται με το ανθρώπινο λάθος, μετρώνται με το ότι ένα έργο που ήταν δρομολογημένο να γίνει σε δύο χρόνια, στα οκτώ χρόνια δεν έγινε και γι’ αυτό έγινε το δυστύχημα».

Όπως είπε, το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί όσο γίνεται γρηγορότερα: «Επειδή αυτό πρέπει να λυθεί πολύ γρήγορα, είχε πει ο πρόεδρος της Βουλής ότι θα κινήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται. Θα μπορούσε να γίνει μια εξεταστική – τουλάχιστον – των πραγμάτων επιτροπή και η δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα στον καταμερισμό των ευθυνών».

Επιπλέον, σημείωσε, «αυτή η πολιτική αντιπαράθεση, που οδηγεί πάλι σε μια πόλωση, ‘ποιος ήταν καλύτερος εγώ ή εσύ’, θα πρέπει να μετατραπεί μέσα από την πορεία αυτή με προτάσεις συγκεκριμένες».

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Είπε τι πρέπει να γίνει με την συγκεκριμένη συμφωνία με την ιταλική εταιρεία, είπε ότι πρέπει να αναζητηθεί ένας πραγματικά στρατηγικός επενδυτής ταχύτατα για το μέλλον της επιχείρησης και να μπορέσει να τελειώσει επιτέλους αυτό το έργο».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύφερνη νύφη»

Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός και επί σειρά ετών υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές και την προοπτική συγκυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε πολύφερνη νύφη. Είναι γεγονός ότι χωρίς εμάς μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει εξέλιξη, πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Και εξήγησε: «Οι όροι συμμετοχής μας στη διαδικασία είναι σαφείς, εμάς το μοντέλο που κυβέρνησε ο κ. Μητσοτάκης δεν μας κάνει. Είναι ένα μοντέλο αδιέξοδο, είναι ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, είναι ένα μοντέλο επιλεκτικό, ένα κράτος που λειτουργεί με τον τρόπο που λειτούργησε στις υποκλοπές, όπως και στη λειτουργία των θεσμών».

Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε, «το μοντέλο που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας τέσσερα χρόνια πριν δεν μας κάνει, γιατί είναι ένα μοντέλο που παρομοιάζει με το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη».

«Εμείς έχουμε άλλου τύπου διακυβέρνηση στο μυαλό μας», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Θα βάλουμε το πρόγραμμά μας – όχι αυτούσιο – θα βάλουμε 8-10 σημεία στα οποία εμείς δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, γιατί τα θεωρούμε βασικά στοιχεία του σοσιαλδημοκρατικού μας προγράμματος, και πάνω εκεί θα μπορούσαμε να προτείνουμε, όταν  θα έρθει σε εμάς η εντολή, πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εξαρτάται από εκείνους τι θα γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με πρωθυπουργό Τσίπρα ή Μητσοτάκη;

Ο Κώστας Σκανδαλίδης κλήθηκε να απαντήσει εάν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτά τα κρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα», όπως είπε.

Και προσέθεσε: «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έρχονται τα πράγματα περίπου όπως είναι τώρα στις δημοσκοπήσεις – η ΝΔ από το 38% έχει πέσει στο 29%, ο κ. Τσίπρας από το 31% έχει πέσει στο 24% και εμείς έχουμε πάει στο 12% – πρέπει να δεχτούμε οπωσδήποτε ότι οι ηττημένοι των εκλογών θα είναι και επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης; Εννοώ τα πρόσωπα».

«Εμείς με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, «δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση στη βάση του προγράμματός τους.

»Εμείς ζητάμε από τους οπαδούς μας να μας ψηφίσουν, να έχουμε λόγο στις εξελίξεις και με απόλυτη υπευθυνότητα θα ζητήσουμε να υπάρχει άλλος τύπος διακυβέρνησης και ένα άλλο πρόγραμμα».

Όπως είπε, μάλιστα, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Γιατί από τώρα ζητάτε τα πάντα για τα πρόσωπα, χωρίς να μιλάτε για προγράμματα; Παίζουν και αυτά ρόλο, αλλά πρέπει να είναι οπωσδήποτε κάποιος πρωθυπουργός που δεν οδήγησε τη χώρα στα βράχια».

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024