Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Διμέτωπος για δύο δεξαμενές αναποφάσιστων

ΠΑΣΟΚ: Διμέτωπος για δύο δεξαμενές αναποφάσιστων

Στο ΠΑΣΟΚ «μετρούν» τα εκλογικά τους όρια, τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί τα ποσοστά των τριών πρώτων κομμάτων να πέφτουν, αυξάνοντας την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, όμως για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αυτή η εξέλιξη δεν σταματάει την στρατηγική του διμέτωπου –και σ’ αυτή τη φάση, που η περίοδος του πολιτικού πένθους ολοκληρώθηκε και περνάμε στο «σκληρό ροκ» της απόδοσης ευθυνών, αυτό για τα κεντροαριστερά στελέχη σημαίνει σκληρή κριτική για το επιτελικό κράτος και την αδράνεια της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα στο ΠΑΣΟΚ έχουν το βλέμμα στραμμένο στα εκλογικά τους όρια τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μοιράζονται εκλογικές δεξαμενές και με τις δύο πλευρές: με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή των «κεντροαριστερών αναποφάσιστων» και με τη ΝΔ αυτή του ονομαζόμενου «προοδευτικού κέντρου».

Προς τα αριστερά

Για την πρώτη, πέρα από την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως λειτουργεί αποθαρρυντικά) σημασία έχει η υπενθύμιση της αναντιστοιχίας λόγων και έργων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό το βράδυ της Δευτέρας, από το Κιλκίς, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αναφορά στο σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», το οποίο, όπως σχολίασε, «ισχύει για όλους εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» -μια αναφορά στην καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έκανε τη δουλειά της; Τα κομματικά τους παιδιά διόρισαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρώπους που δεν γνώριζαν τι σημαίνει τρένο. Δεν κουραστήκαμε να κάνουμε εκλογές και μετά από αυτές να ξηλώνεται όλο το κράτος; Και να έρχονται άνθρωποι χωρίς καμία περγαμηνή πέρα από την κομματική τους ταυτότητα, να παίρνουν παχυλούς μισθούς για να κάνουν εξυπηρετήσεις;», ανέφερε για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να την συμπεριλάβει στο κάδρο των παθογενειών που είχε ως κατάληξη την τραγωδία των Τεμπών.

Χτύπημα στο… κέντρο

Για την δεύτερη δεξαμένη, αυτή των κεντρώων που εμφανίζονται ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποδομήσει την εικόνα του «προοδευτικού εκσυγχρονιστή» που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως πάει να οικοδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος ριζικές αλλαγές στην διαχείριση του κράτους –γνωρίζοντας πως αυτό ενδεχομένως φαντάζει πιο γοητευτικό για τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους.

«Είπε πρόσφατα (σσ: ο Μητσοτάκης) ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με το βαθύ κράτος βαφτίζοντας τον εαυτό του μεταρρυθμιστή. Ποιος είναι το “βαθύ κράτος”;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του. «Βαθύ κράτος είναι αυτοί που αξιοποιούν με πελατειακούς όρους το Ταμείο Ανάκαμψης. Βαθύ κράτος είναι αυτοί που οργανώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το παρακράτος των υποκλοπών. Βαθύ κράτος είναι όταν μία σύμβαση επί εννιά χρόνια δεν υλοποιείται, γνωρίζουν τις εγκληματικές ευθύνες συγκεκριμένων παραγόντων των Οργανισμών και του Υπουργείου αλλά δεν κάνουν τίποτα, έχοντας αυτά τα τραγικά αποτελέσματα όπως λέει και η Αρχή Διαφάνειας. Βαθύ κράτος είναι να διορίζεις τα κομματικά σου παιδιά σε κρίσιμες θέσεις των οργανισμών. Ας δούμε τα βιογραφικά όλων των εμπλεκομένων. Οι περισσότεροι είναι στελέχη, που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη, κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε.

Για να κάνει πιο ξεκάθαρη την διαφορά, ο Ανδρουλάκης αξιοποίησε την «μεταρρυθμιστική παρακαταθήκη της Δημοκρατικής Παράταξης», μιλώντας για την δημιουργία των ανεξάρτητων αρχών, το opengov και την Διαύγεια, τα οποία, στην κεντροαριστερή ανάγνωση, αποτελούν τομή για την διαφάνεια στην χώρα. Σε συνδυασμό με την «άγνοια» που δήλωσε στην Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών, στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για ένα γαλάζιο σύστημα θράσους και συγκάλυψης, που καμία σχέση δεν έχει με τα «επικοινωνιακά ανοίγματα» Μητσοτάκη στο κεντρώο ακροατήριο που του χάρισε τη νίκη το 2019.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024