Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η χρήση πορνογραφίας βλάπτει τις ρομαντικές σχέσεις, λέει νέα μελέτη

Η χρήση πορνογραφίας βλάπτει τις ρομαντικές σχέσεις, λέει νέα μελέτη

Η αποφυγή της πορνογραφίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας υγιούς και μακροχρόνιας ρομαντικής σχέσης, λέει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Sex Research, αξιοποίησε δεδομένα στοιχείων πάνω από 3.500 άτομα τα οποία ήταν σε σχέση, από όλα τα μέρη των ΗΠΑ, για να εξετάσει τις συσχετίσεις χρήσης πορνογραφίας μεταξύ φύλου, αντιληπτού εθισμού αλλά και πόσο θρησκευόμενο ήταν ένα άτομο. Οι ερευνητές δεν εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε πορνογραφικό υλικό, αλλά ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την προβολή πορνογραφίας καθώς και ερωτήσεις που μέτρησαν την αίσθηση ικανοποίησης και σταθερότητας στη σχέση τους.

Ενώ υπάρχουν πολύπλοκοι παράγοντες μεταξύ της χρήσης πορνογραφίας, το γένος, την πεποίθηση σχετικά με τον εθισμό, και τη θρησκεία, η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση πορνογραφίας από άνδρες ή γυναίκες σε οποιοδήποτε επίπεδο επηρέασε αρνητικά τις ρομαντικές σχέσεις – με έντονο αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της σχέσης.

Δυστυχώς, δε λειτουργεί

«Είναι αλήθεια ότι το είδος του πορνογραφικού περιεχομένου μπορεί να έχει πιο ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των σχέσεων από κάποιο άλλο είδος και ότι οι άνδρες που είναι θρησκευόμενοι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την παρακολούθηση πορνογραφίας λόγω των συναισθημάτων τους, τα οποία δεν είναι σε αρμονία με τις ηθικές τους πεποιθήσεις, αλλά το γεγονός παραμένει ότι η σταθερότητα των σχέσεων εξασθενεί από τη χρήση πορνογραφίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες» δήλωσε ο Dr Brian Willoughby, καθηγητής της Σχολής οικογενειακής ζωής του Brigham Young Universit και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Σημαντικά ευρήματα

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, διότι πριν από αυτή τη μελέτη, η πορνογραφία και ο αντίκτυπός της στην υγεία των σχέσεων ήταν ένα θέμα στο οποίο οι μελετητές και άλλοι ειδικοί σπάνια συμφώνησαν.

Πολλοί μελετητές υποστήριξαν ότι παίζονταν πάρα πολλοί ανταγωνιστικοί παράγοντες για να υποδηλώσουν ότι η χρήση πορνογραφίας βλάπτει τις υγιείς σχέσεις – καθιστώντας δύσκολο για το κοινό και τους υπεύθυνους ερευνητές να αποκτήσουν μια σαφή αίσθηση του αντίκτυπου που έχει η πορνογραφία στην υγεία των σχέσεων.

Η έρευνα τώρα εξοπλίζει τις υπηρεσίες και τους ερευνητές με μια συντριπτική ποσότητα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η τακτική χρήση πορνογραφίας έχει ως αποτέλεσμα την κακή ισορροπία στη σχέση. «Καθώς ανέβαινε η χρήση πορνογραφίας κατέβαινε η σταθερότητα των σχέσεων –κάτι που αναφέρθηκε από άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο Willoughby.

Τα περισσότερα ζευγάρια δε γνωρίζουν

«Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε μια ουσιαστικότερη συζήτηση σχετικά με τη χρήση πορνογραφίας ως παράγοντα κινδύνου για τις σχέσεις» είπε. «Τα περισσότερα ζευγάρια πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι η χρήση πορνογραφίας μπορεί να δημιουργεί κίνδυνο ή βλάβη στη σχέση τους. Ελπίζω ότι μια τέτοια έρευνα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού σχετικά με τις πιθανές βλάβες της πορνογραφίας και τη δημιουργία περισσότερων πόρων για άτομα και ζευγάρια για την καθοδήγηση σε αυτό το θέμα».

*Mε στοιχεία από news.byu.edu

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024