Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εφορία: Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Εφορία: Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Στις 30 Μαρτίου αναμένεται η πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων – τέλος Απριλίου ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ετήσιο ραντεβού περίπου 9 εκατ. φορολογούμενων με την Εφορία. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αναμένεται να ανοίξει στις 30 Μαρτίου 2023, με την ΑΑΔΕ να έχουν ανεβάσει ταχύτητες για την πρεμιέρα.

Τον Απρίλιο η ΑΑΔΕ θα τρέξει την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ και ο λογαριασμός θα φθάσει σε περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) είναι έτοιμα ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην απόφαση με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των κωδικών της νέας φορολογικής δήλωσης.

Στο νέο Ε1 έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς και στις αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Εντός των ημερών αναμένεται η ψήφιση της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση του προστίμου στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ.

Παράλληλα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος η παροχή έκπτωσης φόρου 3% στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος εντός της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης ( έως το τέλος Ιουλίου).

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση τα ισχύοντα, εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2023  έως και τον Φεβρουάριο του 2024 και ο ΕΝΦΙΑ σε δέκα μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι αλλαγές στο Ε1

Στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός ο οποίος αφορά δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών (εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.α.).

Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος.

Πηγή: OT

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024