Παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας στις 20 Μαρτίου, με 3,5 δισεκατομμύρια άτομα να ταλαιπωρούνται από ελλιπή οδοντιατρική φροντίδα

Η πέμπτη πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο είναι ο τραυματισμός στα δόντια, με πρώτη την τερηδόνα.

Η συχνότητα του οδοντικού τραύματος κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας κυμαίνεται από 14-47%, ανάλογα με το άθλημα και τη χώρα. Τα αθλήματα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, η ποδηλασία, το σκι, το χόκεϋ επί πάγου και η ιππασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα DIY οδοντιατρικά κόλπα γίνονται viral στο TikTok. Οι οδοντίατροι ανησυχούν

Οι αθλητές έχουν πιθανότητα 50% να τραυματιστούν στην αθλητική τους καριέρα.

Η μέγιστη επίπτωση των τραυματισμών εντοπίζεται στις ηλικίες 8-11 ετών, με τα κορίτσια να είναι διπλάσια από τα αγόρια.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας τη Δευτέρα 20 Μαρτίου που για φέτος επικεντρώνει στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθ. Δεβλιώτης, επισημαίνει ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων.

Κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας η ΕΟΟ εστιάζει στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία, με το μήνυμα «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας», συστήνοντας:

– Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,

– Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,

– Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,

– Την αποχή από την χρήση καπνού και

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που τα νοσήματα του στόματος μπορούν  να προληφθούν.

Ο κ. Δεβλιώτης με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία σημείωσε πως «Η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας  να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr