Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Συμμορίες σπέρνουν το χάος επί τρεις ημέρες – Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στις φυλακές

Βραζιλία: Συμμορίες σπέρνουν το χάος επί τρεις ημέρες – Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στις φυλακές

Αντιμέτωποι με τον τρόμο είναι καθημερινά οι κάτοικοι, ενώ έχει ανασταλεί η κυκλοφορία των ΜΜΜ και η λειτουργία των σχολείων

Χθες το βράδυ, για τρίτη συνεχή νύχτα, μέλη συμμοριών πυρπόλησαν λεωφορεία και εξαπέλυσαν επιθέσεις με όπλα σε κτίρια, σε αστικές περιοχές της Βραζιλίας στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι επιθέσεις θεωρείται ότι ήρθαν ως αποτέλεσμα των συνθηκών κράτησης σε φυλακές όπου κρατούνται και μέλη των συμμοριών που σπέρνουν το χάος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση απέστειλε εκατοντάδες ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Φλάβιο Ντίνο, δήλωσε ότι εκατοντάδες ακόμη αστυνομικοί πρόκειται να μεταβούν στην πολιτεία εντός των ερχόμενων ημερών, σε περίπτωση που οι ταραχές συνεχιστούν. Η πολιτειακή κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για τη διαχείριση της κρίσης και αιτήθηκε περισσότερης βοήθειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι επιθέσεις φέρονται να έχουν υποκινηθεί από τις φυλακές της πολιτείας, με αφορμή την άρνηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να παρέχουν σε μέλη συμμοριών τηλεοράσεις, ηλεκτρικό ρεύμα και επισκεπτήρια συζύγων, σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα ασφαλείας της πολιτείας, Φρανσίσκο Αραούχο που μετέδωσε το βραζιλιάνικο Terra.

Άθλιες συνθήκες, νεκροί κρατούμενοι

Οι συνθήκες στις φυλακές της Βραζιλίας, οι οποίες είναι διαβόητες για τον συνωστισμό που επικρατεί στο εσωτερικό τους, έχουν τεθεί εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο.

Το 2017, η κυβέρνηση απέστειλε Ομάδα Δράσης Σωφρονιστικής Παρέμβασης (FTIP) στις φυλακές της Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε, έπειτα από εξέγερση που κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον 30 κρατουμένων. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η ομάδα δράσης κάνει χρήση βίας για να θέσει τις φυλακές υπό έλεγχο.

Τοπικά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει ότι η κατάσταση αυτή οδήγησε δυο αντίπαλες συμμορίες στην εκεχειρία και την από κοινού πραγματοποίηση επιθέσεων στις δυνάμεις ασφαλείας.

Αρκετές πόλεις στο Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε έχουν αναστείλει την κυκλοφορία των ΜΜΜ και τη λειτουργία των σχολείων εξαιτίας των κυμάτων βίας.

Τουλάχιστον δυο άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στις αρχές της εβδομάδας, ενώ 67 άτομα έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το AFP.

Σε όλη την περιοχή, αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις όπλων, εκρηκτικών μηχανισμών, οχημάτων, ναρκωτικών και χρημάτων.

Πηγή: BBC

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024