Φινλανδία: Αναμένει σήμερα το «πράσινο φως» της Τουρκίας για την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ
Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τη Φινλανδία και την υπόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αναμένει πράσινο φως από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, καθώς η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Ελσίνκι θα είναι επικεντρωμένη στο αίτημα της νορδικής χώρας να ενταχθεί στο NATO.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε δήλωσε χθες Πέμπτη πως αναμένει την οριστική έγκριση της Άγκυρας για την εισδοχή της χώρας του στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του.
Πριν από τη Σουηδία
Η Φινλανδία οδεύει έτσι να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες, καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει το πρωτόκολλο για τη χώρα αυτή πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Μέχρι σήμερα, η αίτηση για την ένταξη των δυο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από τα 28 κράτη μέλη της και απομένει η έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.
Η Βουδαπέστη αναμένεται να ανάψει πράσινο φως σύντομα. Όμως η Άγκυρα θεωρείται σημαντικότερο εμπόριο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πως δεν βοηθούν στην καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων», κάτι που αφορά ειδικά τη Σουηδία.
Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε προχθές Τετάρτη στην Άγκυρα πως η κυβέρνησή του «θα κρατήσει την υπόσχεση που έκανε» όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Δεν έχει μολαταύτα γίνει ακόμα σαφές πότε θα αρχίσει να συζητείται η έγκριση των δυο κρατών στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεταφορές χρημάτων, εκπτώσεις και πιστωτικές – Το Χ προσθέτει οικονομικές υπηρεσίες
- Λουτσέσκου μετά το Κύπελλο: «Είμαι συντετριμμένος – Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μου»
- Συνεργασία του Δήμου Χανίων και Αυστραλιανής Κυβέρνησης ενόψει της 85ης επετείου της Μάχης της Κρήτης
- Πώς είναι σήμερα ο Μήτσος από τη σειρά «Ευτυχισμένοι Μαζί»
- Interamerican στο Delphi Economic Forum XI: Προτείνοντας λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας
- Χαρίτσης για υποκλοπές: «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Να μην έχει την ευκαιρία για ένα ακόμα θεσμικό πραξικόπημα»
- Markos by Night: Κορυφή για τον Μάρκο Σεφερλή και το Σάββατο 25 Απριλίου
- Κυρίαρχοι των κρητιδικών θαλασσών: Αρπακτικά χταπόδια των 20 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442