Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τα κοντέινερ του εμπορικού τρένου και τα εγκαύματα των πυροσβεστών

Τέμπη: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τα κοντέινερ του εμπορικού τρένου και τα εγκαύματα των πυροσβεστών

Πώς ξεκίνησαν τα σενάρια για το φορτίο του τρένου και πώς εξηγούνται τα εγκαύματα των πυροσβεστών που επιχείρησαν στα Τέμπη.

Το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στην τραγωδία στα Τέμπη αποκαλύφθηκε χθες βάζοντας φρένο στα διάφορα σενάρια που έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για μεταφορά εύφλεκτης ύλης.

Οι θεωρίες συνωμοσίας οργίαζαν καθώς η έκρηξη που προκλήθηκε μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ήταν για πολλούς, αδικαιολόγητη.

Σύμφωνα με την εκπομπή Tlive του Alpha, οι θεωρίες συνομωσίας για τα κοντέινερ του τρένου ξεκίνησαν λόγω σύγχυσης με τα λογότυπα των εταιρειών καθώς, η «OOCL», θυγατρική της Cosco που μεταφέρει κοντέινερ, έχει παρόμοιο λογότυπο με την πολυεθνική «OCCL», πολυεθνική χημική βιομηχανία που παράγει μεταξύ άλλων και λιπάσματα.

Μεταξύ των θεωριών συνωμοσίας που διακινούνται είναι και αυτή της… ύπαρξης εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς η μηχανή του εμπορικού τρένου φέρεται να «εξαϋλώθηκε». Όμως και οι δύο μηχανές απαθανατίστηκαν σε εκατοντάδες φωτογραφίες κατεστραμμένες στο σημείο του δυστυχήματος.

Τι πραγματικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

Η εμπορική αμαξοστοιχία, όπως αναγράφεται σε επιστολή της Hellenic Train προς το υπουργείο Μεταφορών, μετέφερε τρόφιμα, μπίρες και λαμαρίνες (σύρματα από σίδερο).

Η επιστολή φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Maurizio Capotorto και δίδεται ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου.

Δείτε την επιστολή

Τα…μυστήρια εγκαύματα των πυροσβεστών

Δύο πυροσβέστες που έφτασαν από τους πρώτους στο σημείο του δυστυχήματος και επιχείρησαν στο τρίτο βαγόνι, όπου δεν υπήρχε φωτιά, αναφέρουν ερεθισμούς και εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους, την ώρα που οι στολές τους ήταν άθικτες.

Και οι δύο πήγαν στο νοσοκομείο, όπου έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό, χωρίς όμως να διαπιστωθεί από τις ακριβώς προκλήθηκαν τα εγκαύματα στο σώμα τους.

«Βγήκε η διάγνωση ότι είναι έγκαυμα χημικό και μου έδωσαν τις αλοιφές και γύρισα σπίτι» αναφέρει ο ένας από τους πυροσβέστες. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν σχετίζεται το τραύμα του με χημικές ουσίες. Το μόνο που τονίζει είναι ότι οι γιατροί έκαναν λόγο για χημικό έγκαυμα. «Έκανα και χειρουργείο, μού το καθάρισαν, τον νεκρό ιστό, μού το αφαίρεσαν και παρακολουθούμαι ακόμα» θα πει ο πυροσβέστης, τονίζοντας ότι φορούσε κανονικά στολή και κράνος. «Το πρωί που πήγα στην υπηρεσία με άλλαξαν και έβγαλα τη στολή τότε είδα στα πόδια μου τι γινόταν» επισημαίνει.

Ο δεύτερος πυροσβέστης θα πει από την πλευρά του: «Η διάγνωση των γιατρών ήταν ότι υπάρχει περίπτωση να είναι χημικά τα εγκαύματα. Ότι είναι πιθανά χημικά εγκαύματα. Λογικά είναι χημικά. Είναι στον αγκώνα και στο πόδι, λίγο πιο πάνω από την κνήμη. Η στολή μου δεν έχει πάθει κάτι, δεν έχει κάποια φθορά. Εγώ επιχείρησα στο σημείο της τραγωδίας μέχρι τις 22:00 το βράδυ της επόμενης ημέρας. Τότε πήγα στο Κέντρο Υγείας. όσο επιχειρούσα δεν αισθάνθηκα κάτι. Πάνω στη δολειά μας δεν υπάρχουν περιθώρια για να πούμε ότι κάτι μας πονάει. Υπήρχε ένα κάψιμο αλλά δεν έδωσα σημασία. Πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν καήκαμε από φωτιά. Τα εγκαύματα αυτά δεν είναι από φωτιά. Η θερμοκρασία ήταν πιο μακριά από εμάς και οι στολές που έχουμε δεν περνάει η θερμοκρασία μέσα».

Πηγές από την Πυροσβεστική διευκρινίζουν στην εκπομπή ότι οι στολές των πυροσβεστών δεν ήταν ειδικές, ήταν μόνο για πυρκαγιά και όχι για χημικά.

Οι εκτιμήσεις για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων

Ο μηχανολόγος, Κώστας Λακαφώσης, εξέτασε στην εκπομπή «Live News» τι συνέβη με τα υγρά στα τρένα που μπορεί να οδήγησαν στην έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων. Κάνει, δηλαδή, δοκιμή σε υγρά ώστε να διαπιστώσει τι μπορεί να προκάλεσε την ανάφλεξη.

Το πρώτο είναι ένα λάδι σιλικόνης υψηλών προδιαγραφών, που δεν αναφλέγεται. Το επόμενο είναι ένα λάδι μηχανής το οποίο φτιάχνει φλόγα και καίγεται, χωρίς να κάνει έκρηξη.

Το τρίτο λάδι είναι αερόλυμα, το οποίο είναι μικρές σταγόνες, και δημιουργεί μία φλόγα αλλά με μικρή διάρκεια.

Κάτω από τις δύο μηχανές υπάρχει μία μικρή μαυρίλα όπου μπορεί να δείξει πως κάτι μπορεί να κάηκε αλλά η μεγάλη φωτιά δεν ήταν σε αυτό το σημείο.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024