Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για έναν ονειρικό ύπνο

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για έναν ονειρικό ύπνο

Και να μην μετράτε προβατάκια

Ο σωστός ύπνος προσφέρει καλή σωματική υγεία και ψυχική ηρεμία. Εσείς φροντίζετε να κοιμάστε καλά και ήρεμοι;

Με τα social media να είναι τα τελευταία χρόνια η βασική ενασχόληση μας αφότου ξαπλώσουμε και προτού κοιμηθούμε και τα επίπεδα στρες να έχουν εκτοξευθεί στον γενικό πληθυσμό, ο ύπνος μας αντικειμενικά έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο. Όμως η αδυναμία να κοιμηθούμε χωρίς διακοπές και όλες τις ώρες που απαιτείται μπορεί να έχει επιπτώσεις  τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχική μας υγεία.

Γι’ αυτό και αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου συγκεντρώσαμε όλα αυτά τα που κάνουνε τις νύχτες μας μαγικές και συνδυάζουν την ποσότητα με την ποιότητα:

Κάνουμε τον ύπνο προτεραιότητα

Πρώτο και κύριο βήμα είναι να φτιάξουμε το κρεββάτι μας έτσι ώστε να μας ξεκουράζει και όταν ξαπλώνουμε εκεί να χαλαρώνουμε. Και ναι μεν ο ύπνος μας αξίζει σαν χρυσάφι αλλά γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις προσφορές της JYSK με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η οποία θα γιορταστεί με τη θεματική «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία». Στο site της εταιρείας αλλά και στα φυσικά καταστήματα βρίσκουμε πάνω από 300 προϊόντα ύπνου, με έκπτωση από 20 έως 70%. Μαξιλάρια, παπλώματα, λευκά είδη, ανωστρώματα και φυσικά οι βασιλιάδες του κρεββατιού μας, τα στρώματα βρίσκονται σε προνομιακές τιμές για να ανανεώσουμε οικονομικά τα εργαλεία που μας κάνουνε να κοιμόμαστε… σαν πουλάκια.

.

Βάζουμε τις κατάλληλες βάσεις

Ύπνος σημαίνει η απόλυτη παράδοση επάνω σε ένα άνετο στρώμα και ένα ζεστό κρεββάτι. Αν δεν μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό τότε η νύχτα προβλέπεται άγρυπνη, ενώ αν το στρώμα μας είναι άβολο το πρωί θα ξυπνήσουμε ακόμα πιο κουρασμένοι και με το κορμί μας στραβωμένο. Γι’ αυτό και ξεκινώντας από την πρακτική πλευρά του ύπνου, επιλέγουμε ένα καλό, αναπαυτικό στρώμα που θα μας ξεκουράσει. Επόμενο ερώτημα, στρώμα αφρού ή με ελατήρια; Δείτε τι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και αποφασίστε. Τα στρώματα με ελατήρια κρατάνε σταθερό το σώμα ενώ τα στρώματα με αφρό απορροφούν τους κραδασμούς και είναι ιδανικά γι’ αυτούς που κάνουν ανήσυχο ύπνο. Ένα ανώστρωμα κρίνεται εξίσου απαραίτητο για το κρεββάτι μας. Πέρα από το ότι κάνει ακόμα υψηλότερα τα επίπεδα άνεσης, βοηθάει ώστε να διαρκέσει το στρώμα περισσότερα χρόνια.

Επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά

Μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, πάπλωμα. Μια λάθος επιλογή από αυτά μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου μας. Σχετικά με το μαξιλάρι, είναι πολύ σημαντικό να είναι το ιδανικό για εμάς. Επιλέγουμε μαλακό ή σκληρό ανάλογα με το πώς κοιμόμαστε. Για όσους από εμάς αγαπάμε το μπρούμυτα, καλύτερα να επιλέξουμε ένα μαλακό και επίπεδο μαξιλάρι για να μην ασκείται πίεση στον αυχένα. Αντίθετα, οι λάτρεις του ανάσκελα διαλέγουμε ένα ειδικό, εργονομικό μαξιλάρι. Τα λευκά είδη του σπιτιού μας πρέπει να είναι είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν μας ζεσταίνουν, δεν θέλουμε να ξυπνάμε ιδρωμένοι μέσα στη μέση της νύχτας. Τέλος, το πάπλωμά μας συστήνεται να είναι ελαφρύ και να διατηρεί το σώμα μας στην τέλεια θερμοκρασία, ούτε να μας ζεσταίνει υπερβολικά αλλά ούτε και να κρυώνουμε.

.

Στηρίζουμε το περιβάλλον γύρω μας

Η κρεββατοκάμαρά μας πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς ακαταστασία και με τα κατάλληλα έπιπλα και φωτισμό. Για να αποφευχθεί η ακαταστασία επιλέγουμε μεγάλες, εργονομικές ντουλάπες που θα μας βοηθήσουν να κρατάμε τα πράγματά μας τακτοποιημένα και είναι εύκολο να τα βρίσκουμε. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι πολύ σημαντικοί για ένα σπίτι. Δυστυχώς, σε πολλά σπίτια είναι περιορισμένοι αλλά ευτυχώς, πάντα θα υπάρχουν λύσεις. Επίσης, για να έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε δίπλα μας, διαλέγουμε αυτά τα κομοδίνα που μας βολεύουν. Αν θέλουμε απλά να ακουμπάμε τα βιβλία μας παίρνουμε χωρίς συρτάρι αλλά αν ο επιπλέον χώρος κρίνεται απαραίτητος, τότε διαλέγουμε κομοδίνο με συρτάρια. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χρώματα στον τοίχο, γι’ αυτό και αποφεύγουμε το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, μελέτες δείχνουν ότι μας κρατάνε ξάγρυπνους.

Η ηρεμία γίνεται δεύτερη φύση μας

Για να απολαύσουμε τον ύπνο μας όμως χρειάζεται ένα ήρεμο μυαλό. Γι’ αυτό και 2 ώρες προτού κοιμηθούμε δεν χαζεύουμε στο Instagram και το Facebook και γενικά αποφεύγουμε τις οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως καθώς το μυαλό μας το διαβάζει σαν φως του ήλιου. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις Mindfulness πάντα βοηθάνε στη χαλάρωση του μυαλού, γι’ αυτό και προτείνεται από τους ειδικούς να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, τουλάχιστον για 20′ τη μέρα.

.

Μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από τον ύπνο

Ο ύπνος μπορεί να φαίνεται μια απλή, φυσική διαδικασία, όμως ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πρόκειται για μια επιστήμη που αξίζει να μελετήσουμε ώστε να απολαμβάνουμε τα βράδια μας. Στο site της JYSK βρίσκουμε μια πληθώρα σχετικών άρθρων, από το πώς να καθαρίσουμε σωστά το στρώμα μας μέχρι trivia για το τι συμβαίνει στο σώμα μας ενώ κοιμόμαστε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός επιστρώματος. Η γνώση είναι δύναμη, επομένως τα tips στο Βlog της JYSK θα μας δώσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνει ο ύπνος μας ονειρικός.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024