Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Market Pass: Δικαιούχοι και φοροφυγάδες

Market Pass: Δικαιούχοι και φοροφυγάδες

Τι συνέβη και μέχρι στιγμής περίπου 800.000 νοικοκυριά δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη σε μία παροχή που καλύπτει ένα μέρος της ακρίβειας;

Χθες, Τετάρτη 15 Μαρτίου, έληξε η θεσμοθετημένη προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Μarket Pass, την κάρτα αγορών που δίνει η κυβέρνηση σε άγαμους, έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για να καλύψουν ένα μικρό έστω μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί στις τσέπες τους λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας.

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, καθώς ο αριθμός των συνολικών αιτήσεων υπολείπεται σημαντικά εκείνου που είχαν υπολογίσει αρχικά τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου μέχρι χθες είχαν υποβληθεί συνολικά 2.350.000 αιτήσεις, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μας προϊδέαζε με επίσημες ανακοινώσεις ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι θα φθάσουν και ίσως ξεπεράσουν τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά δηλαδή περίπου 8.500.000 ο συνολικός αριθμός πολιτών που άμεσα ή έμμεσα θα ωφελούνταν τελικά από το μέτρο.

Τι συνέβη, όμως, και μέχρι στιγμής περίπου 800.000 νοικοκυριά δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη σε μία παροχή που μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντική αλλά σε κάθε περίπτωση καλύπτει ένα μέρος της ακρίβειας;

Μήπως οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου ήταν λάθος ή τελικά οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι όντως 2.350.000 και οι υπόλοιποι είναι αυτό που λέει ο λαός μας «δικαιούχοι στα χαρτιά αλλά όχι στην πραγματικότητα»; Δηλαδή δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν αίτηση είτε γιατί δεν έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα είτε γιατί μπορεί να αισθάνθηκαν ότι ο λόγος που είναι δικαιούχοι οφείλεται στα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνουν λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγή που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια και σκέφτηκαν να μην το παρατραβήξουν.

Από τη δεύτερη εβδομάδα του περασμένου μήνα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις για το Market Pass, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν  να δηλώσουν το παρόν προκειμένου να λάβουν από 22 έως 100 ευρώ το μήνα ή 132 έως 600 ευρώ το εξάμηνο, για να καλύψουν μέρος έστω της ακρίβειας που πλήττει τις τσέπες τους εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η διαδικασία υποβολή της αίτησης ήταν απλή και μπορούσε ο οποιοσδήποτε που διαθέτει κωδικούς Taxisnet να εισέλθει στην εφαρμογή και ακολουθώντας τα βήματα που προβλέπονται να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Οι περισσότεροι από τους πολίτες που διεκδικούν την κάρτα αγορών αναμφισβήτητα τη δικαιούνται. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αν είχαν συνείδησή και ψηλά το αίσθημα της ηθικής δεν θα έπρεπε καν να μπουν στη διαδικασία να υποβάλλουν αίτηση. Ο λόγος; Ότι θα λάβουν ένα επίδομα που ενώ προορίζεται για εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη θα το λάβουν και εκείνοι που ζουν πλουσιοπάροχα αλλά δηλώνουν ελάχιστα στην εφορία.

Ακόμη και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια κανονικά δεν θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία να το εισπράξουν γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που εισπράττουν πραγματικά. Και μιλάμε ξεκάθαρα για μία συγκεκριμένη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που κόβουν απόδειξη όποτε το θυμούνται, ζουν πλουσιοπάροχα και εμφανίζονται στην εφορία ως πτωχοί διεκδικώντας κάθε φορά επιδόματα και τα λαμβάνουν ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε καν να τα δικαιούνται.

Και την ίδια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι του μεροκάματου, μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κρύψουν ούτε μισό ευρώ από την εφορία και επειδή ξεπερνούν τα καθορισμένα εισοδηματικά όρια που τίθενται κάθε φορά μένουν εκτός για ελάχιστα ευρώ.

Για την εφορία και το κράτος αυτοί δεν θεωρούνται φτωχοί αλλά ευνοημένοι ενώ οι υπόλοιποι που μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα ασκώντας συστηματικά το άθλημα της φοροδιαφυγής επιβραβεύονται κιόλας με επιδόματα πάσης μορφής όχι μόνο μέσω του market pass αλλά και πολλών ακόμη.

Ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί οι 800.000 που δεν υπέβαλαν τελικά αίτηση κατάλαβαν τελευταία στιγμή ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα γιατί στην πραγματικότητα δεν τα δικαιούνται. Από την άλλη, αν κάποιοι έκαναν αίτηση και τελικά τα έλαβαν, ενώ είναι κατά σύστημα φοροφυγάδες, ας σκεφτούν τουλάχιστον ότι αυτά τα λεφτά προέρχονται από συνεπείς πολίτες που δεν κλέβουν την εφορία και ας συνετιστούν. Λέμε τώρα…

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024