Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Αγιο Ορος - Το Σάββατο με τα «Νέα»

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Αγιο Ορος – Το Σάββατο με τα «Νέα»

«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους.

«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Αυτή την εβδομάδα: Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Ενα φωτογραφικό ταξίδι στα ανεκτίμητα ιερά κειµήλια:

Τα εντυπωσιακά κτίρια, τα χαρακτικά της αγιορείτικης πινακοθήκης

και η ιστορική βιβλιοθήκη με τα πολύτιμα χειρόγραφα.

Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Oρους. Πρόκειται για ένα επιβλητικό βυζαντινό και μεταβυζαντινό αρχιτεκτονικό συγκρότημα που ορθώνεται αγέρωχο σε ύψος 330 μέτρων στην άκρη μιας βραχώδους γρανιτένιας βουνοσειράς. Η Μονή, γνωστή και ως Σιμωνόπετρα, κατατάσσεται δέκατη τρίτη στην ιεραρχική κατάταξη των είκοσι αθωνικών μονών και εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου τη Γέννηση του Ιησού Χριστού.

Η Σιμωνόπετρα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα του Μεσαίωνα στο Aγιον Oρος. Πράγματι, το επταώροφο πυργωτό οίκημα στέκει επί μιας πυργωτής βάσης και μόνο δέος προκαλεί σε όποιον την αντικρίζει. Η βαθιά αίσθηση ότι η Σιμωνόπετρα ισορροπεί μεταξύ ουρανού και γης ως το ζωντανό πνεύμα του Αγίου Oρους, που εκτείνεται στα πέρατα της οικουμένης, εντυπώνεται σε κάθε επισκέπτη ή προσκυνητή. Oντως, η Μονή στέκει αγέρωχη σαν μια «πόρτα» πάντα ανοιχτή προς τον ουρανό και με τα «παράθυρα» στραμμένα προς τον κόσμο. Στέκει σαν φάρος στην τρικυμισμένη θάλασσα στηρίζοντας, με τις αέναες λυτρωτικές προσευχές των μοναχών της, την ειρήνη και την αγάπη μέσα στον κόσμο.

Αυτή την αγιοσύνη της Σιμωνόπετρας υπέρ της ζωής και της σωτηρίας του κόσμου επιχειρεί να αναδείξει και να υπενθυμίσει το παρόν τεύχος μέσω μιας πρωτότυπης φωτογραφικής παρουσίασης. Η σύντομη ιστορική αναδρομή, το κτιριακό συγκρότημα και τα ιερά κειμήλια, θησαυρίσματα και πολύπαθη βιβλιοθήκη αναδεικνύουν το μεγαλείο του παρελθόντος το οποίο συναντάται με τη ζωντανή παρουσία και τη σπουδαία προσφορά της Σιμωνόπετρας στην Ορθοδοξία.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024