Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επείγον μήνυμα Ζελένσκι προς ΕΕ: Στείλτε μας όπλα γρήγορα – Η αλήθεια πίσω από τις απώλειες

Επείγον μήνυμα Ζελένσκι προς ΕΕ: Στείλτε μας όπλα γρήγορα – Η αλήθεια πίσω από τις απώλειες

Οι εκτιμήσεις Έλληνα αντιστρατήγου για τα νούμερα που δημοσιεύουν οι αντίπαλοι

Την επιτάχυνση αποστολής στρατιωτικού υλικού επιδιώκει η ΕΕ, όπως φάνηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών άμυνας της ΕΕ στη Στοκχόλμη, καθώς οι Ουκρανοί «διψάνε» για υλική ενίσχυση. Τη στιγμή που χιλιάδες κουφάρια τεθωρακισμένων κείτονται διάσπαρτα στην Ουκρανία, απομεινάρια των μαχών, Ρώσοι και Ουκρανοί δίνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για τις απώλειες. Άραγε πόσο αντέχει η αλήθεια σε αυτά τα επίσημα δεδομένα.

Τόσο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας, δεν δημοσιεύουν τις απώλειες των δικών τους δυνάμεων, παρά μόνο του αντιπάλου.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι δύο αντίπαλοι, ενδεικτικά, στους 13 μήνες έχουν καταστραφεί πάνω 32.000 οχήματα διαφόρων ειδών στον πόλεμο, ενώ τα κατεστραμμένα αεροπλάνα ανέρχονται σε περίπου 700.

Πράσινο φως από Βρυξέλλες για αποστολή όπλων

Με ανακοίνωσή τους οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «κυρίως ένας πόλεμος πυροβολικού» και σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς, χρησιμοποιούνται πολλά πυρομαχικά καθημερινά και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η ουκρανική ηγεσία -μέσω του του υπουργού Άμυνας Reznikov- ζήτησε γρήγορα μαζικές παραδόσεις βλημάτων πυροβολικού, εξοπλισμού αεράμυνας, άρματα μάχης και άλλων μορφών στρατιωτικές προμήθειες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από τα κράτη μέλη να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους με διαδικασίες, μάλιστα, fast-track.

Έως και 70% υπεκτίμηση απωλειών

Το γεγονός φυσικά ότι για τις απώλειες μαθαίνουμε από τους αντιπάλους καθιστούν τα νούμερα κάπως προβληματικά.

Μιλώντας στο in ο αντιστράτηγος ε.α. και διευθυντής μελετών του ΕΛΙΣΜΕ, Ιπποκράτης Δασκαλάκης αναφέρει πως «από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει μια υπερεκτίμηση των απωλειών που κυμαίνεται από το 50 έως το 70%. Για παράδειγμα, εάν καταστραφήκαν 100 άρματα μάχης, στην ουσία καταστράφηκαν 50 με 60».

Συνεπώς, μάλλον πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, όταν βλέπουμε ανακοινώσεις των Δυτικών και των Ουκρανών για τις ρωσικές απώλειες και αντίστοιχα των Ρώσων για τις ουκρανικές. «Υπερεκτιμούν τις απώλειες του αντιπάλου» λέει ο κ. Δασκαλάκης. «Οι αριθμοί είναι σίγουρα αυξημένοι είτε για λόγους προπαγάνδας, είτε διπλής καταμέτρησης, πχ ένα όπλο είναι δύο φορές «κατεστραμμένο» αναφέρει ο ίδιος.

Προπαγάνδα ή σφάλμα

Ο άτυπος αυτός τρόπος εκτίμησης πηγαίνει πίσω στον χρόνο. «Όταν μετά τον Β’ ΠΠ ανοίξανε τα αρχεία και βλέπανε τις απώλειες, δίχως πλέον να υπάρχει συμφέρον από κανέναν να τις κρύψει, φαινόταν ξεκάθαρα ότι για παράδειγμα σε μια συμμαχική επιδρομή στο Μόναχο οι Γερμανοί ενώ λέγανε ότι είχαν καταρρίψει 100 αεροπλάνα, στην πραγματικότητα κατέρριψαν 40» εξηγεί ο στρατηγός.

Κατα συνέπεια, βλέποντας ο ίδιος τα νούμερα που δίνουν οι αντίπαλοι στρατοί εκτιμά πως θα «αφαιρούσε» ένα 30% από τις απώλειες που δίνουν οι στρατιωτικές αρχείς, υπό την έννοια ότι είναι προπαγάνδα ή εσφαλμένη καταμέτρηση.

Πάντως, οι υλικές στρατιωτικές απώλειες του πολέμου συγκριτικά με άλλες παρόμοιες σύγχρονες συγκρούσεις δεν φαίνεται να είναι τόσο «εντυπωσιακές». Για παράδειγμα στους αραβοϊσραηλινούς πολέμους του 1967 και 1973, που διήρκεσαν κάποιες μέρες, οι απώλειες τόσο για τους Αιγυπτίους όσο και για τους Ισραηλινούς ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ρώσοι διαθέτουν περισσότερο υλικό, ενώ τους Ουκρανούς τους προμηθεύει συνεχώς η Δύση. Ωστόσο, για τον Δασκαλάκη, σημασία έχει ποιανού η βούληση θα καταρρεύσει νωρίτερα.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024